לאחר סאגה ארוכה ומורטת עצבים של ספירת הקולות, רשתות הטלוויזיה הגדולות בארה"ב החלו להכריז כי ג'ו ביידן נבחר לנשיא ה-46. CNN היה ארגון התקשורת הראשון שהכריז על כך. לאחריו קבעו שאר הרשתות שהמרוץ הוכרע באופן רשמי. הנשיא הנבחר התייחס לניצחונו בבחירות בציוץ בטוויטר: "אמריקה, אני חש כבוד על שבחרתם בי להנהיג את ארצנו הגדולה. העבודה שמצפה לנו תהיה קשה, אבל אני מבטיח לכם זאת: אהיה הנשיא של כל האמריקנים – בין שהצבעתם לי ובין שלא. אדאג להצדיק את האמון שנתתם בי".
America, I’m honored that you have chosen me to lead our great country.
The work ahead of us will be hard, but I promise you this: I will be a President for all Americans — whether you voted for me or not.
I will keep the faith that you have placed in me. pic.twitter.com/moA9qhmjn8— Joe Biden (@JoeBiden) November 7, 2020
נשיא ארה"ב המכהן, דונלד טראמפ, התייחס לתחזיות רשתות הטלוויזיה בארה"ב ולפיהן ג'ו ביידן נבחר לנשיא ה-46. הוא מסר כי "הבחירות הללו רחוקות מלהיגמר". הוא הוסיף כי ביידן "נחפז להציג עצמו כמנצח במרמה", וציין כי הקמפיין שלו יפתח בהליכים משפטיים ביום שני.
כזכור, בלילה בין שישי לשבת ביידן נמנע מלהצהיר על ניצחונו, אך הביע אופטימיות שיהפוך לנשיא: "אנחנו ננצח את המרוץ הזה עם רוב מובהק, ועם האומה מאחורינו", אמר בנאום בעיר מגוריו וילמינגטון שבמדינת דלאוור, כאשר לצידו עמדה סגניתו המיועדת קמלה האריס.
בתחילת המרוץ נדמה היה שביידן, שבעבר כבר ניסה להתמודד לנשיאות, שוב לא יהיה למועמד הדמוקרטי. סגן הנשיא לשעבר הפסיד בשתי מדינות המפתח הראשונות - איווה וניו המפשייר - ולאחר מכן הובס גם בבחירות המקדימות במדינת נבדה. למעשה, אין תקדים למועמד שהפסיד בשלוש המדינות הללו וזכה לאחר מכן במועמדות לנשיאות.
אולם ביידן הצליח לחזור למרוץ בניגוד לכל הציפיות עם ניצחון סוחף במדינת דרום קרוליינה. מי שהעניקו לסגן הנשיא לשעבר הזדמנות נוספת בפריימריז היו חברי הקהילה השחורה, שבה הוא נהנה באופן מסורתי מתמיכה גבוהה. לאחר הניצחון בדרום קרוליינה השתנתה המגמה, וביידן ניצח גם במספר גדול של מדינות ב"סופר טיוזדיי", ביניהן מדינת המפתח פלורידה, ועבר להוביל במרוץ על חשבון יריבו הסוציאליסטי ברני סנדרס.
בזמן שהרוח במפרשיו של המועמד הדמוקרטי המסתמן הלכה והתגברה, היציבות בארה"ב רק התערערה, עם משבר אחר משבר. זה החל עם הדיווחים הראשונים על נגיף הקורונה. עד מהרה, הווירוס שנראה תחילה כתופעה חולפת, הפך למגפה עולמית שהשתלטה על סדר היום ועל הקמפיין כולו. ביידן הלך והמעיט את הופעותיו הפומביות ועבר במידה רבה לניהול קמפיין וירטואלי. במה שיהפוך למאפיין מרכזי בקמפיין שלו, סגן הנשיא לשעבר ניסה להלך בין הטיפות - מחד גיסא הביע תמיכה בנשיא בזמן משבר, ומאידך גיסא ביקר את התנהלותו.
ביידן נתקל בביקורת רבה מהמחנה שלו בטענה שהוא רך מדי ומפויס, ובשעה שטראמפ זכה מדי יום לכיסוי תקשורתי בלי סוף, הדמוקרטים התקשו לזכות בתשומת לב ציבורית. אלא שהאסטרטגיה שלו החלה לתת את אותותיה בסקרים, והפער לטובתו החל להתרחב. ביידן הלך וביצר את מעמדו כ"מבוגר האחראי".
ביידן בחר בסנאטורית קמלה האריס ממדינת קליפורניה להיות שותפתו למרוץ וסגנית הנשיא. האריס תהיה סגנית הנשיא הראשונה, והיא צפויה למלא את מקומו של ביידן אם לא יהיה כשיר לתפקיד.
עם האריס לצדו, המשיך ביידן בניהול קמפיין שקול, יש שיגידו אפילו משעמם, וניסה למצב עצמו כהיפוכו של הנשיא הנוכחי, שיצר סערות ציבוריות ומשך אש כמעט מדי יום. צעד אחר צעד, בלי עצרות גדולות ועם מעט מאוד הופעות פומביות, סגן הנשיא לשעבר הגיע לרגע שהוא חיכה לו אולי כל הקריירה הפוליטית שלו: ההכרזה הרשמית עליו כמועמד המפלגה הדמוקרטית לנשיאות.
הוועידה הדמוקרטית, שהיתה אמורה להיות אחד מרגעי השיא של הקמפיין, התקיימה לבסוף ברוח הימים האלה - ללא קהל ובשידורים מרחוק. ביידן הגיע לנאומו הגדול ביום האחרון של הוועידה כמי שמיצב את עצמו כפייבוריט הברור מחד, אך מאידך גם כמי שכמעט ולא נאם, וזכה מטראמפ לכינוי הגנאי "ג'ו הישנוני".
אך בעוד היה נדמה כי ארה"ב כולה מחכה לפליטות הפה האופייניות לסגן הנשיא לשעבר, ביידן סיפק נאום ממלכתי, קוהרנטי ומאחד. "הנשיא עוטף את אמריקה בחושך במשך זמן רב מדי", אמר ביידן, כשהוא מישיר מבט למצלמה. "אבל אנחנו יכולים למצוא שוב את האור". סגן הנשיא לשעבר סימן "וי" גדול על נאומו בוועידה, שפרשנים רבים הכתירו כנאום הטוב ביותר בקריירה שלו. הוועידה הרפובליקנית, שהתקיימה ימים ספורים אחר כך, לא הצליחה להתעלות על זו הדמוקרטית, והיתרון של ביידן בסקרים רק הלך ועלה.
כשנדמה שיש לו רק מה להפסיד, הגיע ביידן בסוף ספטמבר לעימות הטלוויזיוני הראשון מול טראמפ. כמעט מהרגע הראשון, מה שהיה אמור להיות ויכוח מתורבת גלש לעימות, כאשר הנשיא טראמפ קוטע את ביידן שוב ושוב.
סגן הנשיא לשעבר לא נשאר חייב, וכינה את טראמפ "הנשיא הגרוע ביותר שהיה לאמריקה אי פעם". נדמה כי איש לא יזכור מהמפגש הבטחות או תוכניות, אלא בעיקר עלבונות שהמועמדים הטיחו זה בזה, בין השאר עת ביידן צעק לנשיא "אולי תשתוק, בן אדם?"
לשמחתו של המועמד הדמוקרטי, הוא אולי לא ניצח בעימות, אבל נדמה שטראמפ הפסיד יותר. כמה ימים אחרי העימות הראשון, חלה טראמפ בקורונה, והמספרים של ביידן בסקרים הלכו והאמירו עוד יותר. העימות השני והאחרון, שהתקיים כשבועיים אחר כך, היה מתורבת מעט יותר, אך לא שינה מהותית את תמונת התמיכה במועמדים.
הניסיון הפוליטי
ג'וזף רובינט ביידן הבן, הוא פוליטיקאי מקצועי, ממסדי ומנוסה, שמכיר את המערכת הפוליטית האמריקנית מבפנים משלהי שנות השישים.
ביידן נבחר על ידי ברק אובמה לכהן כסגן נשיא בדיוק בשל היכרותו יוצאת הדופן עם וושינגטון, שנרכשה בשבע תקופות כהונה בסנאט האמריקני, הנאמנות האישית הגבוהה שלו ודבקותו בערכים של המפלגה הדמוקרטית המתחדשת, שנוסדה בשנות השישים והשבעים כתגובת נגד לממסד הדמוקרטי השמרני של אותה תקופה.
החודש ימלאו לביידן 78 שנים, גיל מבוגר באופן חסר תקדים לנשיא אמריקני שמתחיל את כהונתו. לעומתו, רונלד רייגן, זקן נשיאי ארה"ב, סיים את כהונת והשנייה בגילו של ביידן כיום. עם זאת, יצוין כי טראמפ צעיר ממנו בסך הכל בשלוש שנים.
ביידן נולד למשפחה קתולית מהמעמד הבינוני הנמוך, שעברה למנדינת דלוואר. כבר בגיל בית ספר גילה ביידן הצעיר, בנוסף לכישרון בפוטבול ובבייסבול, כושר מנהיגות ומצפון פוליטי. הוא השתתף במחאה נגד ההפרדה הגזעית והפלייה של אפרו אמריקנים בדיור. את דרכו הפוליטית התחיל דווקא כמתמחה אצל חבר קונגרס רפובליקני. ביידן מודה עד היום כי הזדהה עם הערכים ההיסטוריים של המפלגה הרפובליקנית, אך סלד מהמועמד שלה לנשיאות דאז, ריצ'רד ניקסון.
הטרגדיה האישית
לאחר שסיים דוקטורט במשפטים, הצטרף ביידן למפלגה הדמוקרטית ונבחר כחבר מועצה בניו קסטל, מחוז מגוריו. ביידן נישא לניילה האנטר ולזוג נולדו שלושה ילדים, שני בנים, בו והאנטר ובת בשם נעמי כריסטינה. בשנת 1972 התמודד ביידן על מושב בסנאט מטעם מדינת דלוואר. ביידן, שהיה אז מועמד צעיר ואלמוני התמודד מול יריב רפובליקני וותיק ומוכר בשם ג'יימס בוגס. אף מועמד דמוקרטי לא רצה להתמודד מול בוגס הוותיק אך ביידן, צעיר אנרגטי ונאה, הצליח לסחוף אחריו בוחרים ולנצח את בוגס.
אך לצד הניצחון המרשים, פקד את ביידן אסון קשה. אשתו ובתו הפעוטה נהרגו בתאונת דרכים ושני בניו נפצעו באורח בינוני בתאונה. ביידן הושבע לסנאט בחדר כנסים בבית החולים שבו אושפזו בניו. כך שאת דרכו הפוליטית, הוא החל בעודו שבור נפשית ומטפל בשני בנים בתהליך שיקום.
למרות זאת, ג'ו הנמרץ לא ויתר על הקריירה הפוליטית שלו והוסיף לזכות בכהונה אחר כהונה בתפקידו בסנאט. הוא נחשב לדובר רהוט, גם אם ארכני במקצת, ולקח חלק בכמה מהרפורמות החשובות שהועברו על ידי הדמוקרטים במחצית השנייה של המאה העשרים. ביידן נחשב לאחד מחברי הסנאט ה"עניים" ביותר עם הון אישי שמוערך במאות אלפי דולרים בודדים. הוא נישא בשנית בשנת 1981 לג'יל ג'ייקובס ונולדה להם בת. ביידן טען כי מערכת היחסים עם ג'יל הצילה את חייו את הקריירה הפוליטית שלו.
טרגדיה נוספת שפקדה את ביידן אירעה ב-2015, כאשר בנו הבכור בו נפטר ממחלת הסרטן בגיל 46. הבן המנוח שימש כתובע הכללי של דלאוור ותכנן להתמודד לתפקיד המושל במדינה. זו הייתה אחת הסיבות להחלטתו שלא לקחת חלק במרוץ לנשיאות ב-2015.
ממשל אובמה ויחסו לישראל
בשנת 2007 התמודד ביידן על המועמדות הדמוקרטית במרוץ לנשיאות. זו הייתה הפעם השנייה שבה ניסה ביידן את מזלו בקרב הבוחר הדמוקרטי והוא התקשה לגייס כספים ולמשוך אוהדים. פליטת פה אומללה כלפיי מועמד אפרו אמריקני חתמה את הגולל על הקמפיין של ביידן. אותו מועמד אפרו אמריקני היה שותפו של ביידן לוועדת החוץ בסנאט, ברק אובמה. השניים לא היו בני ברית פוליטיים אך אובמה התרשם מיכולתו של ביידן לפנות לבוחרים מקרב המעמד הבינוני ואת האנרגיה שהוא מכניס לקמפיין שלו.
בהמשך, אובמה בחר בביידן כסגנו, מה שהחל שמונה שנים בהן כיהן ביידן כסגן הנשיא. במהלך כהונתו כסגן נשיא עסק ביידן במגוון רחב של תחומי חקיקה ולקח חלק פעיל בעיצוב מדיניות החוץ של ממשל אובמה. במסגרת כהונתו בממשל אובמה, ביידן לקח חלק במחלוקות שנתגלעו בין הממשל לירושלים. ביידן עצמו אף נקט עמדה ברורה כשהחרים את נאומו של ראש הממשלה נתניהו בקונגרס האמריקני בשנת 2012.
עם זאת, ביידן נחשב כנציג של מובהק של המחנה הפרו-ישראלי במפלגה הדמוקרטית, שחלקים ממנה הולכים ומקצינים במדיניותם האנטי ישראלית. רקורד החקיקה של ביידן נחשב פרו ישראלי במובהק, ולאורך השנים הוא לא חסך בהתבטאויות אוהדות לישראל.
ביידן מציע סוג של פשרה באשר למדיניות של הנשיא טראמפ כלפי ישראל. מצד אחד, ביידן נמנע מלהצהיר כי ישיב את שגרירות ארצות הברית מירושלים לתל אביב, כפי שעשה יריבו ברני סנדרס, אך הוא הצהיר כי יפעל להגיע להסכם עם איראן בדומה להסכם הגרעין עליו חתם כחלק מממשל אובמה, הסכם שעלול לאפשר לאיראן לפתח נשק גרעיני.
פרשיות ופה גדול
לצד ניסיונו העשיר והיכרותו עם המערכת הפוליטית בארצות הברית ועם הזירה הגלובלית, ביידן איננו חף משערוריות.
אחת מהפרשיות שהטילה צל כבד על בחירתו היא הסתבכותו של בנו האנטר בפרשת שחיתות, שבה עלה חשד לפעילותו של הבן כלוביסט של חברה אמריקנית מול השלטונות באוקראינה.
אף שלא ננקט נגד האנטר כל הליך פלילי, הפרשה ומעורבותו של הנשיא טראמפ בניסיון לחקור אותה הצליחו להטיל על ביידן האב צל של מעורבות בקשרי הון-שלטון.
פרשיה נוספת שפגעה בהתמודדותו של ביידן היא תלונה שהגישה נגדו טרה ריד, שעבדה כמתמחה במשרדו בשנות התשעים, כי הסנאטור תקף אותה מינית. שש נשים נוספות טענו כי ביידן הטריד אותן מינית, אך לא הגישו תלונה. ביידן עצמו הכחיש את הטענות, אך אפילו כלי תקשורת ליברליים העלו תהיות באשר להתנהלותו.
בנוסף לפרשיות הללו, ביידן ידוע במפלגה הדמוקרטית כמי שסיפק שלל התבטאויות בעייתיות. הנשיא אובמה אף שאל פעם בתסכול כי "האם יש אפשרות שביידן לא יגיד משהו טיפשי?". גם במערכת הבחירות הנוכחית הספיק ביידן להגיד דברים עליהם נאלץ להתנצל, למשל כשהשווה בין תלמידים שחורים לתלמידים עניים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו