כשבית המשפט התערב בספירת הקולות

שידור חוזר מבוש נגד גור בבחירות 2000? • בית המשפט העליון של ארה"ב הפך את החלטת ביהמ"ש העליון בפלורידה וסלל את דרכו של בוש לניצחון במדינה

גור התקרב יותר מדי, בוש וגור בעימות הנשיאותי, 2000, צילום: אי.אף.פי

ההתפתחויות בליל הבחירות, שכללו הכרזה מצד הנשיא טראמפ כי יפנה לבית המשפט בדרישה להתערב בספירת הקולות, הזכירו לרבים את הפעם האחרונה שבית המשפט העליון נדרש להכריע לגבי תוצאות הבחירות. 

לפני 20 שנים, בבחירות הנשיאותיות הראשונות של המאה ה־21 התמודדו סגן הנשיא הדמוקרטי, אל גור, נגד מושל טקסס דאז, ג'ורג' בוש הבן מהמפלגה הרפובליקנית. 

במשך 36 ימים העולם המתין בציפייה לראות מי יוכרז כנשיא, לאחר מחלוקת לגבי תוצאות הבחירות במדינת פלורידה שכבר אז נחשבה למדינה מתנדנדת. גור הוביל בסקרים - אך בספירת קולות האמת הסתמן יתרון קטן לבוש. בעקבות זאת, רשתות הטלוויזיה הכריזו על המועמד הרפובליקני כזוכה במדינה ובבחירות. גור התקשר לבוש לברכו על זכייתו, אך בהמשך הלילה הפער של בוש הצטמצם משמעותית וערוצי התקשורת חזרו בהם מהכרזתם. בשלב זה גור התקשר לבוש לחזור בו מהודאתו בהפסדו.

בוש וגור בעימות בשנת 2000 // צילום: איי.אף.פי
בוש וגור בעימות בשנת 2000 // צילום: איי.אף.פי

התוצאה הצמודה חייבה ספירה חוזרת של הקולות שקבעה כי בוש הבן ניצח ביתרון של 900 קולות. התסבוכת נוצרה בעקבות בקשתו של גור לקיים ספירה ידנית של פתקי ההצבעה. השימוש בפתקי ההצבעה באותן בחירות חייב ניקוב חורים בטופס, ועלתה טענה כי חלק מהניקובים היו חלקיים או בעייתיים. 

הספירה הידנית תועדה על ידי התקשורת העולמית, ובה נראו פקחי בחירות בוחנים בקפדנות כל פתק ופתק בזכוכית מגדלת. עם סיום ההליך רשות הבחירות בפלורידה הכריזה כי בוש ניצח ביתרון של 537 קולות - אך קמפיין גור ערער. בעקבות זאת, בית המשפט העליון של מדינת פלורידה הורה על ספירה נוספת. 

אולם בזמן שפקחי הבחירות היו עסוקים בספירה חוזרת, בית המשפט העליון של ארה"ב קיבל את עתירתו של קמפיין בוש, הפך את החלטת ביהמ"ש העליון של פלורידה - ופסק ברוב של חמישה נגד ארבעה כי יש להפסיק את הספירה. מבקרי ההחלטה טענו כי היא התקבלה בהתאם לנטיות הפוליטיות של השופטים. חמשת התומכים בעצירת הספירה והחזרת הדיון לבית המשפט העליון של פלורידה היו שופטים שמרניים.

ההערכה היא שטראמפ יבקש את סיועו של בית המשפט העליון גם בבחירות הנוכחיות. להרכב הנוכחי יש רוב מבוסס של שישה שופטים שמרניים לעומת שלושה ליברליים. רק לפני שבוע הושבעה המינוי של טראמפ לבית המשפט, איימי קוני בארט, בעקבות מותה של השופטת רות ביידר גינסבורג.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר