פנסליבניה: טראמפ מסתער על היעד

מערכת הבחירות נכנסת ל"מאני טיים" ואירוע רודף אירוע • הנשיא תקף את ביידן והזהיר: "סגניתו האריס תחליף אותו שלושה שבועות אחרי שיושבע"

טראמפ בעצרת בחירות, אתמול // צילום: איי.פי // טראמפ בעצרת בחירות, אתמול ,
טראמפ בעצרת בחירות, אתמול // צילום: איי.פי // טראמפ בעצרת בחירות, אתמול

קצב האירועים במערכת הבחירות 2020 לנשיאות ארה"ב לא מרפה. אירוע רודף אירוע. הנשיא דונלד טראמפ ערך ביום שני שלוש עצרות במדינת פנסילבניה הסגולה, שיכולה להכריע את הבחירות, ומייד חזר לוושינגטון כדי לרשום הישג אדיר בנשיאותו: מינוי שלישי לבית המשפט העליון, שעה קלה לאחר שהשופטת איימי קוני בארט קיבלה את אישור הסנאט.

זמן קצר לאחר מכן התעוררנו עם הידיעה על מהומות בפילדלפיה, בפנסילבניה, בעקבות ירי של משטרה בצעיר שכנראה איים בסכין על שוטרים.

לכאורה, אין למינוי השופטת או לאירוע בפילדלפיה כל קשר לבחירות, אך בעידן שלנו הכל קשור. הדמוקרטים ודאי ינצלו את האירועים בפילדלפיה כדי לגייס את הבייס, ולטעון שבעידן טראמפ הרשויות גזעניות יותר וידן קלה על ההדק. וכמובן, הרפובליקנים וטראמפ עצמו ינכסו את מינוי בארט לעליון כקלף גיוס מצביעים לקלפי, כדי להזכיר להם שגם אם לא אוהבים את הנשיא, הוא היחיד שישמור להם על בית משפט שמרני, וגם ממשיך למנות בקצב מטורף שופטים לערכאות פדרליות נמוכות יותר (כמעט 200 עד כה).

אם לא די בשני האירועים האלו, נגיף הקורונה ברחבי ארה"ב לא מרפה גם הוא, וקצב ההצבעה המוקדמת מטורף וכבר חצה את ההצבעה המוקדמת של 2016. מעל 60 מיליון אזרחים אמרו את שלהם.

השבעת השופטת בארט בבית הלבן // צילום: איי.אף.פי
השבעת השופטת בארט בבית הלבן // צילום: איי.אף.פי

טראמפ הזמין את בארט שעה קלה לאחר שמינויה אושר, והיא הושבעה בבית הלבן על ידי ותיק שופטי העליון, קלארנס תומאס. היא מקבלת את התפקיד בגיל צעיר (48) והוא מובטח לה לכל החיים. רק עוד שמונה כמוה יש, וביחד הם יחרצו גורלות ויקבעו את צביונה של אמריקה לדורות.

טראמפ שיבח את עבודתה של בארט, את הצטיינותה כפרופסורית למשפטים מבריקה מאוניברסיטת נוטרדאם. "כל אמריקה מכירה כעת את משפחתך", אמר הנשיא ושיבח את שבעת ילדיה, שצפו באמא מביתם שבאינדיאנה. בארט היא המינוי ה־115 של שופט עליון והיא האישה החמישית בסך הכל בתפקיד, אך אמריקה כל כך חצויה עד שאפילו הבחירה שלה לא גרמה לדמוקרט אחד להצביע בעדה, למרות האיכויות שלה.

הכל פוליטי באמריקה 2020, וזה מזכיר מדינה מסוימת. זו הפעם הראשונה מזה יותר מ־150 שנה שאף אחד ממפלגת המיעוט לא מצביע בעד מינוי מועמד של המפלגה היריבה.

המהומות בפילדלפיה  // צילום: איי.פי
המהומות בפילדלפיה // צילום: איי.פי

בארט, אגב, יכולה למצוא עצמה בקרוב בלב הסערה אם תוצאות מערכת הבחירות לא יובילו להכרעה ברורה, וגורמים בשתי המפלגות ינסו להביא את הסוגיה לפתחם של השופטים כפי שעשו בשנת 2000, אף שכלל לא ברור אם בית המשפט ירצה להתערב בקלחת הפוליטית הזאת. החוקה מאוד ברורה - כל מדינה קובעת את האלקטורים שלה, בין אם דרך בחירות ובין אם לא.

אבל שתי המפלגות זוכרות את פלורידה, והדמוקרטים חוששים שהרפובליקנים, ששולטים במדינות רבות ברמה המקומית, ינסו לשבש את תוצאות הבוחרים או את הספירה, ויביאו למינוי אלקטורים בדרכים שעוקפות את ההצבעה (בתי הנבחרים של המדינות רשאים לעשות את זה לפי החוקה). גם הרפובליקנים צפויים לעתור לבתי המשפט השונים בטענה שהדמוקרטים מזייפים קולות או שולחים פתקי הצבעה פסולים או כאלו שכלל לא מולאו על ידי בוחרים.

משתלח בהאריס

אתמול הופיעה גם הגברת הראשונה. זאת הופעתה הראשונה השנה של מלאניה טראמפ באירוע בחירות גדול למענו של בעלה. בעצרת טראמפ הבטיח שיקדם קיצוץ מסים נוסף למעמד הביניים, ושוב הזהיר כי ביידן יפגע בפועלים האמריקנים בכך שיקדם מדיניות איכות סביבה שתסגור את תעשיית פצלי השמן, שמאוד נפוצה במערב התיכון, וגם יגרום להעלאת מחירי הדלק. "אתם כולכם בני מזל שאני נשיא, תראו את המחיר הנמוך של הדלק", אמר, והדגיש כי ביידן היה "בלהקת המעודדים של הסכם הסחר החופשי עם מקסיקו וקנדה שהעביר את מקומות העבודה לשם, וביידן תמך בעלייתה של סין על גבם של הפועלים".

טראמפ בדרכו לעצרת בפנסילבניה // צילום: איי.אף.פי
טראמפ בדרכו לעצרת בפנסילבניה // צילום: איי.אף.פי

הוא המשיך לתקוף את התקשורת על כך שאינה משדרת את הישגיו. הוא קרא למינויה של השופטת בארט "היסטורי" והדגיש כי היא "תהיה נהדרת ותגן על החופש שנתן לנו האל". הוא גם השתלח בקמאלה האריס, סגניתו של ביידן, והזהיר כי היא למעשה תחליף אותו בגלל שהוא לא יהיה כשיר לכהן יותר: "אחרי שלושה שבועות שלו כנשיא, ישאלו אותה - את מוכנה (להחליף אותו) באמצעות התיקון ה־25 לחוקה האמריקנית (שמאפשר הדחת נשיא במקרה של נבצרות תפקודית)".

הוא הזהיר כי "אסור לתת לסנאטורית הכי ליברלית להיות הנשיאה הראשונה של ארה"ב" והדגיש כי הוא "קורע את ישבנו לעומת ג'ו הישנוני, שנשאר במרתף ומסתגר כמו בפח זבל". בעצרת גם שיבח את יועצו הבכיר וחתנו ג'ארד קושנר "שהצליח להביא שלום במזרח התיכון בלי דם". הקהל הריע כאשר הזכיר את שמו.

מרוץ נגד הזמן

 

בחזרה לפנסילבניה. טראמפ ערך ביום שני שלוש עצרות במדינה שבה ביידן אמור להיות בן בית, כי הוא הרי גדל שם בעיירה סקרנטון עד גיל 9. אתמול שלח הנשיא את רעייתו מלניה לפנסילבניה והמשיך לשלל עצרות במישיגן, ויסקונסין ונברסקה. זאת אחרי שעשה שלוש עצרות בפנסילבניה ביום שני.

רגע לפני יציאתו תקף את ביידן שמתחבא במרתף שלו והתגאה בכך שהוציא אותו משלוותו. "ג'ו הישנוני מיהר להגיע לפנסילבניה כי הוא ראה שהגיעו 25 אלף איש לעצרת שלי", אמר טראמפ.

ביידן מדבר על המשבר הבריאותי בווילמינגטון, דלאוור // צילום: איי.אף.פי
ביידן מדבר על המשבר הבריאותי בווילמינגטון, דלאוור // צילום: איי.אף.פי

אתמול ביידן היה בג'ורג'יה בעוד "עצרת דרייב ביי" כי הוא חושב שיש לו סיכוי אמיתי לנגוס בדרום הרפובליקני. ייתכן שבכך הדמוקרטים מבזבזים משאבים יקרים ואפילו היבריס, אבל נדע זאת רק בעוד שבוע.

מישיגן ו־ויסקונסין, כמו פנסילבניה, צפון קרוליינה ופלורידה, הן המדינות הכי קריטיות לניצחון כי שתי רשימות האלקטורים, של הרפובליקנים ושל הדמוקרטים, יכולות לנצח בהן.

תומכי טראמפ בעצרת בוויסקונסין // צילום: איי.פי
תומכי טראמפ בעצרת בוויסקונסין // צילום: איי.פי

הסקרים מראים על קרב צמוד, עם יתרון קל לביידן בחלקן. טראמפ ניצח בכולן לפני ארבע שנים, אך השנה דומה שזה הולך להיות מאוד קשה והסיפור הגדול ממשיך להיות פנסילבניה. היא הגראונד זירו של הבחירות. אגב, ביידן קרא שלשום פעמיים ליריבו ג'ורג', לצד אשתו שנראית מופתעת במהלך עצרת וירטואלית. למי התכוון ביידן? טוענים שהתכוון למנחה העצרת ג'ורג' לופז, או לג'ורג' בוש.

כך או כך, התקשורת וטראמפ מיהרו לחגוג על הקליפ המשעשע, שמחזק את הטענות (הבלתי מוכחות) של טראמפ כי ביידן לא כשיר ולא מסוגל לזכור אפילו מי היריב שלו ולאיזו משרה הוא רץ. ובינתיים למעט פוקס ניוז, רוב הערוצים ממשיכים לתמוך בביידן בסיקורים מאוד מגמתיים, כאשר טראמפ מואשם בטיפול הכושל שלו, לטענתם בנגיף הקורונה.

"אני יכול להבטיח לך שהוא מנצח", אמר לי טד האליסון, תושב לנקסטר שהגיע לעצרת של טראמפ שלשום בשדה התעופה המקומי של העיר שלו בפנסילבניה. "הסיפור הזה שאנשים לא רוצים לחשוף את הצבעתם הוא נכון. אבל ההצבעה המוקדמת המאוד גדולה חייבת לעורר אותנו. בכל מקרה, אני משוכנע שיהיו זיופים בבחירות האלה. הם לא רוצים את טראמפ". מי זה הם? אני שואל. "הם זה כולם חוץ מהעם האמריקני שאוהב אותו".

במלון שבו לנתי בהאריסבורג, הבירה של פנסילבניה, היתה קבוצה שהגיע בדיוק משארלוט, צפון קרוליינה. אחד מאנשי הקבוצה, לארי, אומר לי שטארמפ מפלג יותר מדי את אמריקה: "זו הסיבה שבגללה הוא מפסיד. די, אי אפשר להמשיך כך. אמריקה בעידן טראמפ מאבדת מיוקרתה בעולם". לארי ואשתו הצביעו והוא סבור שגם אם הרפובליקנים מתעוררים עכשיו זה כבר לא יספיק.

מאוהבים בו, תומכי טראמפ בפנסילבניה // צילום: רויטרס
מאוהבים בו, תומכי טראמפ בפנסילבניה // צילום: רויטרס

טראמפ עצמו יכול להיות מאוד מעודד מכמות הקהל שבא לעצרות שלו. הם מאוהבים בו. נכחתי שלשום  באחת מהן וראיתי עד כמה הם נרגשים מנשיאם. העיתון המקומי "דה פאטריוט ניוז" דיווח אתמול בראשית שלו "בפנסילבניה טראמפ מביא קהל גדול". ארטפוש (זה השם), צעיר אמיש שהגיע עם חבריו לעצרת, אמר כי הוא לא היה בטוח אם יצביע, אבל החליט בסוף שכן, כי הבחירות האלה חשובות מאוד. רוב חברי הקהילה שלו יעשו כן, הוא אומר לי.

לאמיש אין מכוניות ואין טלוויזיה והשימוש בחשמל אסור להם, אבל ארטפוש ידע לספר לי שטראמפ מקבל אהבה הרבה יותר ממה שחושבים, ואכן התחושה בקרב תומכי טראמפ היא שהסקרים לא מבטאים את האהדה האמיתית שיש לו בציבור, ועל כך יעידו מספר האנשים המגיעים לעצרות הבחירות. בקמפיין טראמפ גם מודאגים מהעובדה שאין מועמד שלישי שיכול היה לעזור לנשיא בכך שיגרום לזליגת קולות מהדמוקרטים.

לפני יותר מ־150 שנה, פנסילבניה היתה מקום ההתרחשות של הקרב הנורא, "קרב גטיסבורג", במלחמת האזרחים. ליד אתר הקרב, הנשיא לינקולן גם נשא את נאומו המפורסם שקרא לאיחוי הקרעים. נראה כי גם השנה פנסילבניה היא מרחץ דמים - פוליטי, תודה לאל, ולא של מלחמה אמיתית.

אני נמצא בהאריסבורג, במרחק שעה נסיעה מאותו אתר חשוב, ונראה כי השנה יש מעין מלחמת אזרחים על צביונה של אמריקה. אבל בסוף אמריקה תנצח, כמו תמיד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר