הגל השני של נגיף הקורונה החל בדעיכה עם תחילת הסגר בישראל, וייתכן שהמדינה תצליח בשבועות הקרובים לצאת לשגרה חדשה שתקטין את המגבלות, ואף תחזיר חלק מהפעילות במשק וחלק ממערכת החינוך למצב תפקודי. אלא שלכולנו ברור כי השאלה המרכזית בנוגע להתמודדות עם הקורונה היא סביב מציאת תרופות, וכן הגעה לחיסון אפקטיבי שיאפשר לעולם חזרה לשגרה ששררה לפני המגפה.
לאור זאת, החלטנו לחזור ולעסוק בשאלה היכן מצוי המחקר בעולם בכל הנוגע לנגיף? האם ישנם כבר טיפולים שמקלים על ההתמודדות עם הקורונה, והאם מתחילים בעולם הרפואה לראות אור בקצה המנהרה?
צילום: ערוץ הכנסת
התשובות לשאלות אלו מורכבת עדיין, אך היום יותר ברור שלקראת סוף שנת 2021 או תחילת 2022 יצאו לאור תרופות טובות ואולי אפילו חיסונים שיקטינו את סכנת ההידבקות, ויחזירו את העולם לפעילות כמעט רגילה. בינתיים, עד התאריכים הרחוקים האלו, הנה הדברים שיכולים כבר היום לטעת בנו אופטימיות זהירה ביחס להתמודדות הבינלאומית במגפה.
ה-FDA מאשר את הרמדסיביר כתרופה
בשבוע שעבר התקבלה אחת הבשורות החשובות ביותר ביחס למגפת הקורונה והיא אישור של מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) כי התרופה האנטי ויראלית שפותחה לנגיף האבולה וזיהומי נגיף מרבורג, מתאימה גם למאבק בנגיף הקורונה.
בכך התקבל אישור לפרסומי החברה כבר מיולי שקבעו שהטיפול ברמדיסיביר סייע לכ-75% מהמטופלים להחלים, לעומת 59% בכל טיפול חלופי אחר. למעשה לא מדובר בתרופה שלמה שמונעת תמותה מהמחלה, אך היא ככל הנראה מסייעת לחולים רבים.
"נתונים מראים כי יש לטיפול זה פוטנציאל לעזור לחולים הסובלים מההשפעות של הנגיף ההרסני הזה, ופוטנציאל לעזור ליותר חולים מאושפזים", אמר נציב ה-FDA ד"ר סטפן האן כשמסר על אישור התרופה.

מעבר לרמדסיביר, בבתי החולים בעולם משתמשים בתרופות שונות המדכאות דלקות בגוף כתהליך ריפוי נגד מגיפת הקורונה. מדובר בתרופות מדף קיימות, שתפקידן להקטין את תגובת היתר של הגוף אל דלקת.
מתברר שחלק מסוים מהחולים קשה בקורונה מתו למעשה מהתגובה החיסונית החריפה של הגוף עצמו אל המחלה, ולכן הקטנה של התגובה הגופנית מצילה אנשים. מדובר בתרופות כמו אקטמרה ודקסמתזון שמקטינות את תגובת היתר הדלקתית של הגוף.
נוגדים לקורונה
אחד הטיפולים הניסיוניים שקיבל הנשיא דונלד טראמפ בעת שחלה במחלה היה נוגדנים מהונדסים גנטית של חברת ריג'נרון שאמורים להילחם בנגיף עצמו. מדובר למעשה בהנדסה גנטית מתקדמת של תאים שדומים לתאים שמיצרים אנשים שהחלימו מהקורונה, ותאים אלו יכולים כבר להילחם בנגיף לבדם.
עד כה לא נעשו בדיקות רבות של התרופה הזו, אך דיווחים של ניסויים מבוקרים על חולים בארה"ב הראו כי יתכן והחברה הצליחה לייצר למעשה נוגדנים סינטטיים למחלה. כמובן מדובר בתחילת הדרך עד לייצור המוני של תרופה חדשנית מסוג זה.

ומה עם חיסון?
ביום ראשון השבוע התראיין לרשתות התקשורת בארצות הברית ראש המכון האמריקני לאלרגיה ולמחלות, ד"ר אנתוני פאוצ'י, והעריך כי בסוף חודש נובמבר או בתחילת דצמבר נדע ככל הנראה האם יש כבר חיסון יעיל נגד הנגיף, כשהוא רמז שהוא אופטימי באופן עקרוני בשאלה זו.
המומחה רק סייג את דבריו וציין שגם אם יהיה חיסון כזה הרי שייקח עוד זמן רב של לפחות חמישה חודשים עד שהוא ממש יופץ ברחבי העולם.
בנוגע לכך ישנן מספר חברות שמצויות בסיום השלב השלישי של בדיקת חיסון הקורונה ואפילו כאלו שכבר סיימו את הבדיקה האחרונה שלהן ורק מחכות לראות שאין לחיסון תופעות לוואי. להלן החברות שממש מצויות לפני אישור סופי של ה-FDA.
פייזר-ביונטק
חברת פייזר השלימה עם השותפה הגרמנית שלה בינוטק את כל שרשרת החיסונים הנדרשת כדי לקבל אישור חירום על החיסון שיצרה. למעשה החברה סיימה כבר בתחילת החודש את הזרקת מנת החיסון השנייה כנגד הקורונה שהיא פיתחה ולא נמסר על שום תופעות לוואי אצל אף אחד מעשרות אלפי המתנדבים. לכן החברה ככל הנראה תגיש כבר בחודש הבא בקשה חריגה ל-FDA להתחלת הזרקה נרחבת לציבור של החיסון שפיתחה.
צילום:Pfizer
ביטוי משמעותי לאמון שנותן ה-FDA בענקית התרופות ובחיסון שיש לה הייתה העובדה שהם אישרו בשבוע שעבר לפייזר להתחיל במחקר למציאת חיסון על ילדים עד גיל 12. חיסון לילדים מהווה פרקטיקה מורכבת יותר מחיסון למבוגרים, ועצם האישור שקיבלה ענקית התרופות מעיד על פריצת הדרך אליה הגיעה. למעשה ככל הנראה פייזר תהיה החברה הראשונה במערב שתחל במתן חיסון המוני, אם לא יקרה תרחיש ממש בלתי צפוי, כבר בחודש דצמבר הקרוב.
מודרנה, אסטרה זנקה וג'ונסון אנד ג'ונסון
מעבר לחברת פייזר גם שלוש החברות האלו מצויות בקו הסיום של השלב האחרון בבחינה המונית של החיסון על עשרות אלפי בני אדם. אמנם החברות נתקלו במספר קשיים בשלב ההזרקה ההמוני השלישי, בהם דיווחים על מחלות ומוות של אחד הנסיינים, אך הוכח כי תופעות הלוואי והמוות אינן קשורות לתרכובות החיסוניות של החברות, ולכן אחרי עצירה זמנית הן חזרו למסלול.
אלא שבגלל העיכובים וכן בגלל תהליך ההגשה של מסמכי האישור ל-FDA, נראה כי החברות יגישו את הבקשה שלהן לאישור בסוף החודש הבא קרי בסוף נובמבר. תהליכי הבדיקה בארגון ייקחו מן הסתם כחודש גם כן, וסביר כי אישור לחסון של שלוש החברות האלו יתקבל בסוף דצמבר או בתחילת ינואר.
למעשה המשמעות היא כי אחרי או סביב חגיגות חג המולד בעולם הנוצרי יתחיל מרוץ עולמי של הפקה מהירה של עשרות אם לא מאות מיליוני מנות חיסון.
מי שעושה מאמץ אדיר להכניס את החיסון שלה לשימוש עוד לפני תחילת השנה החדשה היא חבררת אסטטראזנקה. על אף החיסון של חברת התרופות אסטראזנקה טרם קיבל את האישורים הרפואיים האחרונים הנחוצים, החברה הודיעה היום על קפיצת דרך גדולה בניסוי בחיסון כשהנתונים הראו כי מתנדבים זקנים שקיבלו את החיסון פיתחו נוגדנים ברמה הנדרשת. מדובר בבשורה גדולה שכן קשישים הם האוכלוסייה הנמצאת בסיכון הגדול ביותר ממחלת הקורונה ומתן עדיפות להם בחיסון תאפשר חזרה מהירה יותר לשגרה.
סין ורוסיה
בעוד במערב מחכים לאישור ה-FDA והמקבילה האירופית שלו לאישור מסודר של החיסונים, גם חיסוני חירום מהירים, הרי שברוסיה ובסין נערך כבר מבצע משמעותי של חיסון האוכלוסייה בחיסונים שלא נבחנו בשלב השלישי, קרי בחינת זהירות על עשרות אלפי משתמשים.

חשוב לציין כי בדרך כלל חיסונים עוברים מספר שלבים עד אישורם, כשהמשמעותי הוא בחינה מבוקרת על עשרות אלפי בני אדם, אך רוסיה וסין החליטו אסטרטגית לדלג על השלב הזה ולמעשה להוציא לשוק 4 חיסונים היישר מהמעבדה אל השטח ללא בדיקת סיכונים. אין בכך להגיד שלא מדובר בחיסונים טובים, כיון שלשתי מדינות הענק יש את הניסיון והידע המספיקים להגיע להתקדמויות בתחום.
מעבר לשתי המדינות האלו הצטרפו אל החיסונים גם ערב הסעודית, פקיסטן ואיחוד האמירויות בהן מי שרוצה יכול להשיג את החיסונים. קשה מאוד לדעת האם החיסונים האלו אכן טובים, אם כי כלל לא ניתן לשלול זאת, אך בכל מקרה עד כה לא דווח שהחיסונים הובילו למוות או לתופעות לוואי קשות. תופעות הלוואי היחידות שפורסמו היו עליית חום, אדמומיות וכאב קל במקום ההזרקה, שחלפו בתוך ימים.
תמיכה מחקרית לחיסון הרוסי
חשוב לציין בהקשר לחיסון הרוסי, כי במחקר שפורסם בביטאון הבינלאומי The Lancet בחודש ספטמבר פורסם כי בתנאים מבוקרים, נסיינים שקיבלו את החיסון הרוסי פיתחו נוגדנים למחלה ולא נרשמו תופעות לוואי חריגות.
עם זאת בארגון הבריאות העולמי ובמערב לא מוכנים לבדוק חיסון שלא עבר את שיטת החקירה והבדיקה המקובלת כך שייקח עוד זמן רב עד שהחיסון, שזכה לשם ספוטניק 5, יאושר לשימוש במדינות מערביות.
תומך ישראלי מפתיע נוסף לחיסון הרוסי היה מנכ"ל בית החולים הדסה פרופ' זאב רוטשטיין, שאמר שהוא "סומך מאד על הרוסים". רוטשטיין הוסיף "מתייחסים בספקנות אבל החיסון הרוסי אמיתי, אני לא יכול להתחבא. התחלנו השבוע לגייס מתנדבים לפאזה 3 לחיסון הרוסי במוסקבה".
ומה עם ישראל?
מי שמוביל בארץ את המחקר בתחום מציאת חיסון לנגיף הקורונה הוא המכון הביולוגי בנס ציונה. המכון הצליח להוכיח כי בידיו יש חיסון שפוגע בנגיף במעבדה וכעת הכריז, באישור של כלל הגורמים הבריאותיים בארץ, על התחלה של ניסויים בבני אדם.
צילום: אלעד מלכה, דוברות משרד הביטחון
החיסון של המכון צריך לעבור 3 שלבים של הזרקות כשהאחרון והקריטי, אם שני השלבים הראשוניים יצליחו, יהיה הזרקה המונית של החיסון לכ-30 אלף מתנדבים בחודשים אפריל ומאי 2021.
אם אז לא יתגלו בעיות, הרי שחודשיים מאוחר יותר סביב יולי-אוגוסט 2021, תוכל ישראל לייצר בעצמה חיסון נגד הקורונה מבלי להזדקק לקניית החיסון ממדינות אחרות בעולם.
טיפול באמצעות ויטמינים
ויטמין D
אחד הויטמינים שרופאים ומומחים רבים טוענים כי הוא מקל או מקטין את הסכנה להיפגע ממגפת הקורונה הוא ויטמין D. קריאות לשימוש בו הושמעו בכל העולם וכתבת הבריאות של "ישראל היום" פרסמה לאחרונה כי גם רופאים ודיאטנים בישראל מצטרפים להמלצות ואומרים שמומלץ לכל האוכלוסייה הבוגרת בישראל ליטול תוסף ויטמין D, לאור הקשר שנמצא עד כה בין רמות גבוהות שלו לסיכון מופחת לתחלואה בקורונה, ובשל העובדה שחלק גדול מהאוכלוסייה הישראלית סובלת ממחסור בויטמין.
"טיפול זה הינו פשוט, זול, נגיש ובעל סיכון נמוך לסיבוכים ורעילות", נכתב במסמך עמדה שפרסמו עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל (עתיד) ורופאים מ"החברה הישראלית לתזונה קלינית".
אולם חשוב לציין כי מדובר בהמלצה, ואין הוכחות מדעיות ממשיות שמאשרות את הטענה. חשוב גם לציין כי הכמות הנצרכת של הוויטמין חייבת ליווי של רופא.
ויטמין C
יותר ויותר מחקרים מראים שטיפול בויטמין C סייע לחולי קורונה, וקיצר את ימי המחלה בקרב החולים. אמנם אין עדיין הוכחות חותכות לכך, אך נראה כי צריכה יומית מבוקרת של הוויטמין עלולה לסייע. אך גם כאן חשוב מאד לציין כי צריכת הוויטמין חייבת להיעשות אחרי התייעצות עם רופא.
אבץ
אבץ ידוע גם כן כאחד החומרים המסייעים לגוף להיאבק בווירוסים ואף מונע את יכולת השכפול שלהם. מבחינה זו, ביחס לקורונה יש מומחים הממליצים גם כן לצרוך את הוויטמין ויש מחקרים רבים בעולם (למעלה מ-100 מחקרים הבוחנים את התחום), אך עדיין אין המלצה חד משמעית וגם כאן כדאי להתייעץ עם רופאים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו