דיווחים בסודאן: ראש הממשלה מוביל את ההתנגדות לנורמליזציה עם ישראל

במהלך דיון לילי בהצעה האמריקנית, נתגלעה מחלוקת בין הפלג האזרחי של הממשלה בחרטום לבין אנשי הצבא • לפני פחות מיממה דווח כי הנשיא האמריקני טראמפ הציב לסודנים אולטימטום להגיע להחלטה בתוך יממה, כתנאי להסרה מרשימת המדינות התומכות בטרור

ראש ממשלת סודן עבדאללה חמדוק // צילום: רויטרס // ראש ממשלת סודן עבדאללה חמדוק // צילום: רויטרס ,
ראש ממשלת סודן עבדאללה חמדוק // צילום: רויטרס // ראש ממשלת סודן עבדאללה חמדוק // צילום: רויטרס

מקורות בממשלה הסודאנית דיווחו לפנות בוקר (שישי) לעיתון הערבי "א-שארק" כי מחלוקת נתגלעה בדיונים באשר להסכמה להצעה האמריקנית לפיה תנרמל חרטום את יחסיה עם ישראל ובתמורה תוסר מרשימת המדינות תומכו תהטרור. 

מי שמוביל את הפלג המתנגד הוא ראש הממשלה עבדאללה חמדוק, ראש המרכיב האזרחי בממשלת המעבר הסודאנית, בו חברים אנשי המפלגות הפוליטיות וארגוני זכויות האדם במדינה. מי שנוטה לקבל את ההצעה האמריקנית הוא נשיא מועצת הריבונות הסודאנית, עבדאלפתח אל-בורהן ואנשי מנגונני הצבא הלוקחים חלק גם הם בממשלת המעבר . 

צילום: רויטרס

על פי הדיווח בעיתון "א-שארק", חמדוק דרש לפרק את הדרישה לקכינון יחסים עם ישראל להסרתה של חרטום מרשימת המדינות תומכות הטרור. עוד צויין כי לחץ בינלאומי גדו להפועל על ראש הממשלה על מנת לסגת מעמדותיו ביממה החולפת. 

אתמול נודע כי מועצת המעבר של סודאן קיימה כדי להכריע בנוגע לסוגיית כינון היחסים עם ישראל, כך מדווחת רשת CNN בערבית - פחות מיממה מאז שפורסם בעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי ממשל טראמפ נתן לח'רטום אולטימטום של 24 שעות להגיע להכרעה. גורמים מדיניים בישראל אישרו בימים האחרונים כי אכן יש התקדמות במגעים מול סודאן.

לדברי בכירים בממשל הסודאני, האמריקנים ציינו כי בהיעדר עמידה בלוח הזמנים עלולה להיווצר פגיעה בהליך הסרת המדינה מרשימת המדינות מממנות הטרור. הם הוסיפו כי הישיבה נמשכת כבר כמה שעות.

ההצעה לעסקה משולשת וושינגטון-ח'רטום-ירושלים כוללת פריסת חובות לסודאן, סיוע הומניטרי של מזון ותרופות בהיקף כולל של 600 מיליון דולר, וכן הסכמה לביטול חוב של סודאן בסך שלושה מיליארד דולרים שמועד הפירעון שלו בשנה הבאה.

התהליך עם סודאן - שהוביל למתן אולטימטום של 24 שעות מצד האמריקנים לח'רטום החל מאתמול - היה ארוך. זה החל ב-3 בפברואר, מועד פגישתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו עם נשיא מועצת המעבר הסודאנית עבד אל-פתאח אל-בורהאן באוגנדה. מאז, דובר משרד החוץ בח'רטום, חיידר בדווי, הביע באוגוסט את תמיכת מדינתו בנורמליזציה עם ישראל - ופוטר במהרה.

רה"מ נתניהו, הנשיא האמריקני טראמפ ומנהיג סודאן אל-בורהאן // צילומים: איי.אף.פי, אלכס קולומויסקי
רה"מ נתניהו, הנשיא האמריקני טראמפ ומנהיג סודאן אל-בורהאן // צילומים: איי.אף.פי, אלכס קולומויסקי

סגן נשיא מועצת הריבונות של סודאן מוחמד חמדאן דגאלו סיפר לפני שבועיים כי "זהו אינטרס של סודאן לכונן יחסים עם ישראל. הסרתנו מרשימת המדינות מממנות הטרור תלויה בעניין זה". הוא אף רמז כי האינטרסים הפלשתיניים לא מעניינים את ח'רטום, ועקץ מדינות ערביות שמבקרות אחרות על הנורמליזציה עם ישראל. "אין לנו שום גבול עם הפלשתינים", ציין דגאלו. "אפילו מדינות שכנות כבר כוננו יחסים עם ישראל".

כמו כן, הוא דאג "לסגור חשבון" עם המבקרים מבית של כינון היחסים האפשרי עם ישראל, שהרי לראייתו של אחד מבכירי הצבא המקומי - יחסים עם ישראל הם לטובת סודאן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר