שעת בוקר מוקדמת, ורק ההתפוצצות של עשרות בועות ירוקות העולות על פני המים - מפריעה לשקט באזור מושב שדה יעקב. המראה החריג נובע מגזים העולים מתחתית המאגר שנמצא במושב, כשני קילומטרים דרום-מזרחית לקריית טבעון בעמק יזרעאל.
תושבת המושב, שירה וינר גפן, סיפרה: "נתקלתי בכך ממש על הבוקר עוד לפני השעה 07:00. זו תופעה ייחודית ולא ממש מוכרת. זה נראה מוזר ולא טבעי לחלוטין. היו כאן מומחים שבאו לבחון ממה זה נובע". גפן ציינה כי "בעוד שהמאגר ממש מלא באביב, הרי שבקיץ הוא התרוקן - כך שאין בו הרבה מים והאצות בולטות, וממילא אסור לשחות בו".
פרופסור אסף סוקניק הוא מומחה לביולוגיה מולקולרית ותאית, לביוכימיה ימית ולבוטניקה ימית. בעבר הוא אף היה מנהל המעבדה לחקר הכנרת. "צריך להבין מהו אופי המאגר הספציפי הזה", הסביר פרופ' סוקניק, "אבל התהליך העקרוני הוא פריחה של אצות שבמאגר. במקביל, החוקר הסביר כי ייתכן מאוד שבקרקעית שלו מתקיימת פעילות אנאירובית, שאיננה מייצרת חמצן. במקום, פעילות זו יוצרת גז מתאן שאיננו מסיס ומשתחרר כבועות. האצות יוצרות שכבה על פני המים ואז בועות גז המתאן עולות למעלה ויוצרות מעין 'בלונים קטנים' או בועה שמתפוצצת.
לגבי שעת הופעת הבועות, אמר פרופ' סוקניק כי "ייתכן שהסיבה להופעתן הקבועה בבוקר קשורה לשינויים בטמפרטורת המסיסות של גז המתאן. סביר גם שכשהמאגר מלא – עמודת המים גדולה יותר ואז קצב שחרור הבועות מתעכב וממושך יותר. ככלל, מאגרי מים לרוב עשירים בנוטריינטים (יסודות ותרכובות כימיים החיוניים לגדילה של יצורים חיים; ד"ל). לכן הפריחות הן בעוצמות יותר אינטנסיביות ויכולות להתמשך עד מילוי מחדש של עמודת גוף המים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו