ארדואן: "ירושלים היא עיר שלנו"

נשיא טורקיה חזר וביטא את הקשר שרואה משטרו לבירה הישראלית • "זה כבוד עבורנו לדאוג לבטא את זכויותיהם של הפלשתינים העשוקים בכל מסגרת"

מעוניין לחמם מחדש את היחסים עם ישראל. נשיא טורקיה ארדואן, צילום: AFP

לאורך 17 השנים שלו שלו בצמרת אנקרה, נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן "מיתג" את עצמו בתור אחד מבכירי העולם המוסלמי הסוני. הוא למעשה ניצל את הצלחת קודמיו ביצירת מדינה בעלת יכולות ביטחוניות מרשימות וחיבר זאת למצע ה"ניאו-עות'מאני" שלו ששואף להחזיר את טורקיה להיות המדינה המובילה במזרח התיכון.

במסגרת המצע הזה הוא מנסה להציב את עצמו כמנהיג הבכיר של האומה האסלאמית. אחד מהכלים המרכזיים שהוא משתמש בהם, על אחת כמה וכמה על רקע הנורמליזציה בין ישראל לבין איחוד האמירויות ובחריין, אלו הפלשתינים. הוא מסייע רבות לחמאס ולרשות הפלשתינית – ואף מנסה להוביל למצב שהוא יהפוך לדמות שהובילה לאחדות הפלשתינית בעזרת אירוח המפגש בין פת"ח לבין חמאס באיסטנבול.

ואתמול (חמישי) נגע ארדואן נגע בנקודה שרגישה לכלל המוסלמים ולפלשתינים בפרט, ירושלים – העיר הקדושה לשלושת הדתות שבה הוא מפעיל את TiKA ועוד ארגוני סיוע טורקיים רבים כדי להעלות את קרנו במזרח העיר. הוא נשא נאום "ירושלים היא העיר שלנו". לדברי ארדואן, "סוגיית ירושלים אינה בעיה גיאופוליטית שגרתית עבורנו".

נשיא טורקיה הוסיף כי "אבותינו הציגו את הכבוד שהם רוכשים לירושלים בכך שהם דאגו לשמור על הערכתם הרבה לעיר. ירושלים היא העיר שלנו, היא עיר משלנו". כשארדואן התייחס לאבות העות'מאנים, הוא ציין כי מי שבנה את חומות ושערי ירושלים שעומדות כיום הוא הסולטאן סולימאן המפואר. אגב, עם כוונה או בלעדיה, הוא התייחס דווקא לסולטאן שאמא שלו היתה יהודייה.

בשלב זה, הוא עבר ספציפית לנושא הפלשתינית. "זהו כבוד עבור המדינה שלנו והאומה שלנו לדאוג לבטא את זכויותיהם של הפלשתינים העשוקים בכל מסגרת". ארדואן סיכם: "אנחנו נמשיך לדאוג לנושא הפלשתיני, שהוא פצע מדמם במצפון העולמי. סוגיית ירושלים חייבת להגיע לסיומה".

ארדואן בביקור בירושלים בשנת 2006 // צילום: איי.פי
ארדואן בביקור בירושלים בשנת 2006 // צילום: איי.פי

"ברמה הרחבה יותר של הנאום של ארדואן, הוא התייחס לאורך נאומו לשלוש מדינות מרכזיות – יוון, ארמניה וישראל, ואין זה מקרי", אומר ל"ישראל היום" ד''ר חי איתן כהן ינרוג'ק, חוקר טורקיה המודרנית במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון ובאוניברסיטת תל אביב. "המחנה המשותף של המדינות הללו הוא שמדובר בשלושת מדינות הלאום של המיעוטים המרכזיים באימפריה העות'מאנית וברפובליקה הטורקית".

החוקר הבכיר מוסיף כי "ברגע שהוא משתלח, בין אם זה צבאית נגד ארמניה באמצעות אזרבייג'ן ובין אם זה ב'עשיית שרירים' ליוון ותקיפות מילוליות נגד ישראל אז אנחנו יודעים שהוא מתרגם את כל הצעדים הללו להצלחה אלקטורלית". לדבריו, "לא רק מדובר בתמיכה בפלשתינים, אלא לא פחות כיצד הרוב הטורקי מסתכל על המיעוטים בתוך המדינה וכיצד זווית הראייה הזו משתקפת למדיניות החוץ של ממשל ארדואן".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר