באיראן נלחצים מהסחף: "אתם בוגדים"

משטר האייתוללות ספג מכה קשה לתפיסתו לפיה בחריין היא המחוז ה-14 של איראן • בטהרן נלחצים: "זו מזימה ציונית להשתלט על שטחים מוסלמים" • וגם – הקרב על ירושלים: קטאר, טורקיה ואיראן מנסות לנכס כל אחת לעצמה את הנושא הפלשתיני

צילום: AP // צופים בהסכמי השלום ומודאגים. רמטכ"ל צבא איראן, מוחמד בגרי וקציניו

תפיסת משטר האייתוללות כלפי בחריין כי מדובר במחוז ה-14 של איראן תספוג הערב (שלישי) מכה קשה מאוד בטקס חתימת הסכם השלום בין ירושלים לבין מנאמה. מן האספקט הביטחוני, ההסכם בין איחוד האמירויות לבין ישראל, ושיתוף הפעולה המודיעיני והצבאי שצפוי בין המדינות, משנה את מאזן העוצמה במפרץ הפרסי.

צילום: רויטרס



המתקפה של בכירי טהרן ושליחיהם בלבנון ובתימן נגד ההסכם רק מחזקים את העובדה שמדובר באסון עבור האיראנים. "מזימת ישראל להשתלט על השטחים המוסלמיים מהנילוס ועד הפרת לא תתממש", אמר מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן, עלי שמחאני, במהלך פגישה בטהרן עם ראש ממשלת עיראק לשעבר נורי אל-מאלכי. את המנהיגים של איחוד האמירויות ובחריין, שמחאני הגדיר בתור "בוגדים ומתפשרים", והוסיף כי "העולם המוסלמי לעולם לא יאפשר את למזימה הישראלית להתממש".

בד בבד, דוברים איראנים נוספים התבטאו בחריפות נגד הסכמי הנורמליזציה של ישראל עם איחוד האמירויות ועם בחריין. "הנורמליזציה עם ישראל לא מביאה שום תועלת לפלשתינים", אמר סגנו של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, נעים קאסם, בשיחת "זום" שנערכה במסגרת ועידה בעיר קום באיראן בנושא "אסטרטגיות לסיום הכיבוש הישראלי על השטחים הפלשתיניים". לדברי קאסם, "ישראל נהנית מתמיכת המעצמות, שרואות את ההגנה על ישראל בתור אינטרס שלהן. לכן, המצב לא ישתנה לטובת פלשתין אם מדינות האזור ייענו לרצונות המעצמות".

בשלב זה עבר קאסם לטון תקיף בהרבה. "עלינו להתאמץ לשחרור פלשתין וירושלים, והדרך היחידה לעשות זאת היא בעזרת מאבק צבאי לצד צורות התנגדות אחרות – דוגמת התנגדות תרבותית, פוליטית וחברתית", הוסיף סגנו של מזכ"ל חיזבאללה. "חייב להיות מאבק צבאי, איך נוכל להחזיר את פלשתין? אנחנו נעשה זאת במו ידינו בעזרת לחימה, ג'יהאד והתנגדות. זו הדרך היחידה להתקדם מבחינתנו".

המשלחת הישראלית לאמירויות // צילום: רויטרס
המשלחת הישראלית לאמירויות // צילום: רויטרס


בה בעת, מנהיג שליחיהם של איראן בתימן – המורדים החות'ים, עבד אל-מלכ אל-חות'י, הצטרף להתבטאויות הקשות נגד ההסכמים עם ישראל, ואף כיוון אותן באופן ישיר לערב הסעודית. "ריאד, אבו דאבי ומנאמה מעניקות חסות למטרות של ארה"ב וישראל נגד מדינות מוסלמיות", אמר אל-חות'י. "ערב הסעודית, איחוד האמירויות ובחריין נוטות לעמוד לצד אויבי העולם המוסלמי. אנחנו רואים בחומרה את החלטת איחוד האמירויות ובחריין לכונן יחסים דיפלומטיים מלאים עם המשטר בתל אביב".

"עבור איראן כל מדינה שהיא שכנה שלה שמכוננת יחסים עם ישראל זו מכה קשה", אומר ל"ישראל היום" סא"ל (במיל') מיקי סגל, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ולשעבר ראש ענף איראן באמ"ן. "לאיחוד האמירויות יש סכסוך בנוגע לבעלות על כמה איים במפרץ הפרסי, והיא גם סבלה ממתקפות חות'יות נגדה - באמצעות אמל"ח שאיראן מעבירה. במקרה של בחריין, לאיראן יש תשתית טרור פעילה מאוד והבחריינים מצידם משקיעים מאמץ רב בסיכול הטרור".

סא"ל (במיל') סגל מוסיף: "במקביל, מתפתחת יריבות מעניינת מאוד במשולש איראן-טורקיה-קטאר. כל אחד מנסה לייחס לו את הסוגיה הפלשתינית".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר