אידיאולוגיה קיצונית וגזענות: שלושה מאסרי עולם ועוד 20 שנים לרוצח משפחת דוואבשה

ביהמ"ש המחוזי בלוד קבע שהנאשם עמירם בן אוליאל "לא הביע חרטה ולכן לא ראוי להקלה בעונש" • בנוסף, קבעו השופטים תשלום פיצויים למשפחה • השופטת לורך: "הוא תיכנן מעשיו בקפידה, רצה במותם בשל היותם ערבים" • אחרי גזר הדין - עימות בין משפחת דוואבשה למשפחת הנאשם

עמירם בן אוליאל בבית המשפט, צילום: צילום ארכיון: אבשלום ששוני

פרשת הטרור היהודי בדומא: בית המשפט המחוזי בלוד גזר היום (ראשון) עונש של שלושה מאסרי עולם ועוד 20 שנים על עמירם בן אוליאל, שהורשע ברצח בני משפחת דוואבשה בכפר הפלסטיני דומא ביולי 2015. אוליאל, שתיכנן את הרצח כנקמה על הפיגוע בו נרצח מלאכי רוזנפלד ז"ל, השליך בקבוק תבערה בוער לביתם בשעת לילה בעוד בני המשפחה ישנו. בתום הדיון, התפתח עימות בין משפחת דוואבשה למשפחת הנאשם.

משפטו של בן אוליאל // צילום: שמעון בוכריס

בן אוליאל עצמו לא נוכח באולם. הוא לקח חלק בדיון באמצעות שיחת ווידאו, בעוד הוא נמצא בכלא. ראש הרכב השופטים השופטת רות לורך אמרה בפתח הדיון: "מעשיו של הנאשם תוכננו בקפידה מתוך שנאה וגזענות. הוא רצה לגרום למותם כנקמה על רצח מאלכי רוזנפלד. הנאשם הורשע בשלוש עבירות רצח שבצידן עונש מאסר עולם חובה".

עוד אמרה: "בן אוליאל נותן היום את הדין על מעשים חמורים שביצע שגרמו לתוצאה קשה מנשוא. אבדן חייהם של שלושה בני משפחה אחת ופציעתו הקשה של אחמד. מעשיו נבעו מאידאולוגיה קיצונית וגזענות. הוא רצה במותם אך בשל היותם ערבים. מעשיו תוכננו בקפידה מתוך שנאה וגזענות".

השופטת רות לורך // צילום: יוסי זליגר
השופטת רות לורך // צילום: יוסי זליגר

ההגנה ביקשה להטיל על הנאשם עונש מאסר עולם בלבד. אך המאשימה סברה כי כל אחת מעבירות הרצח מהווה אירוע נפרד בגינו יש לגזור מאסר עולם. 

לאחר מתן גזר הדין, בני משפחתו של אוליאל התפרצו אל השופטים: "תתביישו. אתם הרוצחים. בית המשפט העליון יבטל את גזר הדין".  בני משפחת דוואבשה צעקו לעברם: "אתם תתביישו. אתם הרוצחים. תתביישו". אעיד בדיר, המלווה את משפחת דוואבשה: "איך הם לא מתביישים להגיד לשופטים שהם רוצחים. בושה".

אוראיין אשתו טענה: "השופטים לא חיפשו צדק ואמת. הם חיפשו להרשיע אותו. למרות כל הראיות שהוא לא עשה את זה הם הרשיעו אותו. השופטים שלחו אדם חף מפשע לכל החיים לכלא. אני לא יודעת איך הם ישנים בלילה. הם שלחו בעלי לכלא על לא עוול בכפו. הרוצחים מסתובבים חופשי".

משפחת בן אוליאל בעת הדיון // צילום: יוסי זליגר
משפחת בן אוליאל בעת הדיון // צילום: יוסי זליגר

חוסאן דוואבשה, סב המשפחה, אמר לפני תחילת הדיון: "יש לי תקווה שיעשה צדק. למרות שזה לא יחזיר לי את המשפחה. הלוואי שהדבר הזה לא היה קורה ולא היינו פה היום. אני מקווה שהוא יישב כל החיים בכלא"

עו"ד יצחק בם המייצג את עמירם בן אוליאל יחד עם עו"ד אשר אוחיון: "גורלו של עמירם הוכרע כאשר בית המשפט קיבל כראיה את ההודאה והשחזור שנעשה בעקבות עינויים ומחשש להמשכם. בהכרעת הדין בית המשפט התחמק מדיון בסתירות בין תוכן ההודאה לבין עדויות שמסרו עדי ראיה בזמן אמת ביחס למספר המציתים ותיאורם. כעת בית המשפט העליון יצטרך לתת דעתו לשתי הסוגיות.

מתוך הדיון בגזר הדין // צילום: יוסי זליגר
מתוך הדיון בגזר הדין // צילום: יוסי זליגר

עו"ד עומר חמאיסי שליווה את המשפחה מסר: "המשפט הזה חשף את המסוכנות בהקף הבלתי נתפש של הפשע של המתנחלים שהקורבנות זה האוכלוסיה המוחלשת שם. היינו צריכים לעסוק במניעת הפשע ולא אחרי. אנחנו בידיעה שצדק לא מחפשים בבתי משפט, שום גזר דין לא היה מחזיר את בני המשפחה".

מפרקליטות מחוז מרכז נמסר בסיום הדיון: "בגזר הדין בית המשפט העביר היום מסר חשוב לפיו טרור הוא טרור ומי שמבצע פיגוע טרור ממניע אידיאולוגי ועל רקע גזעני ייענש בכל חומרת הדין, וזאת מתוך אותו עקרון שכולם שווים בפני החוק וללא קשר לזהותם של המבצעים".

בינואר 2016 הגישה פרקליטות מחוז מרכז כתב אישום נגד בן אוליאל, 25, תושב מאחז סמוך לשילה, ונגד קטין שהיה אז בן 17 מהשומרון וששמו אסור לפרסום, בגין מעורבותם ברצח שלושת בני המשפחה - התינוק עלי, והוריו ריהאם וסעד. בן אוליאל הורשע בחודש מאי השנה ברצח שלושת בני המשפחה. הוא הורשע גם בשתי עבירות של ניסיון רצח, בשתי עבירות הצתה ובקשירת קשר לפשע ממניע גזעני.כמו כן, הוא זוכה מאשמת חברות בארגון טרור.

בחודש יוני נערכו שלבי הטיעונים לעונש, והפרקליטות דרשה להטיל עליו שלושה מאסרי עולם ועוד 40 שנה. לפני שבוע דחה בית המשפט עתירה שהגיש בן אוליאל וקבע כי הרשעתו תישאר על כנה. בעתירה שהגיש בן אוליאל נטען, כי הדברים שאמר בראיונות לתקשורת הילד אחמד דוואבשה, שהיה אז בן ארבע ונפצע בפיגוע, סותרים את הודאתו ואת הקביעות בהכרעת הדין ולכן יש לזכותו.

בן אוליאל הנאשם ברצח משפחת דוואבשה // צילום: תומר אלפבאום
בן אוליאל הנאשם ברצח משפחת דוואבשה // צילום: תומר אלפבאום

אולם בית המשפט קבע שלא ניתן לבסס על הריאיונות ממצאים עובדתיים שייסתרו את הכרעת הדין. השופטים קבעו בהחלטתם: "טענת ההגנה כי אחמד מתאר יציאת מפגעים מהבית אינה מתיישבת עם הסתתרותו מאחורי ספה. לא ניתן לקבוע על סמך דבריו כי מדובר בשלושה אנשים או יותר שנכנסו לבית. מדובר בריאיון ולא חקירה ולא נשאל למה התכוון כשאמר 'נכנסו'. ברור כי אם נחקר היה נשאל על כך. אין בדברים לעורר ספק סביר בהשלכת הבקבוק על ידי הנאשם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר