חומרי הלימוד יצומצמו בכל המקצועות ובכל שכבות הגיל, המנהלים יזכו ליותר גמישות, בטקסים של כיתה א' ישתתפו לכל היותר עשרה תלמידים, והתיכוניסטים ייגשו לשש בחינות בגרות בלבד. משרד החינוך הציג את המתווה הפדגוגי לשנת הלימודים תשפ"א - וכל שכבת גיל תושפע בו מהקורונה באופן אחר.
הבטן הרכה היא גני הילדים, שם רק מי שנכנסים לראשונה לגן יזכו לימי הסתגלות. לגילי 3 תהיה ביום הראשון הגעה מדורגת בקבוצות קטנות, 6-5 ילדים. הפעילות תהיה קצובה בזמן - וההורים ייפרדו מהילדים בפתח הגן או יוכלו לשבת איתם בחצר, בתנאי שיעטו מסיכה. ביום השני תהיה הגעה מדורגת בשתי קבוצות וההורים ייפרדו מהילדים בפתח הגן, והחל מהיום השלישי לא יותרו צעדי הסתגלות. גם לגילי טרום חובה וחובה לא יתאפשרו צעדי הסתגלות או כניסת הורים לגן. המתווה זכה לביקורת בוועד הגנים הארצי, שם אמרו: "נראה שמשרד החינוך אינו חושב על בריאותם הנפשית של הילדים".
תלמידים שעולים לכיתה א' אמנם ילמדו ללא חלוקה לקבוצות, אך במטרה לאפשר את הסתגלותם - ביום הראשון תתקיים הגעה מדורגת, בקבוצות של עד 10 תלמידים, כשלכל תלמיד יתלווה הורה אחד. קבלת התלמידים בבית הספר תתקיים במתחמים נפרדים (לא יותר מ־20 איש) שם יתקיים טקס קצר. הבעיה היא שחלק מהתלמידים מגיעים לכיתה א' עם פערים בשל הקורונה. לכן, תוכנית הלימודים תכלול בתחילתה השלמה של תהליכים חסרים מתקופת הגן.


מקצועות ממוקדים בזמן
כיתות ג'-ד' ילמדו בחלוקה לקבוצות של עד 18 תלמידים, אך שינויים יהיו גם בפן הפדגוגי: בכיתות אלה, בדומה לכלל השכבות, יצומצם החומר הלימודי בכל המקצועות. המורים לא מחויבים ללמד את כל המקצועות לאורך כל השנה, אך אנגלית, שפה, מתמטיקה וכישורי חיים מוכרחים ללמד מדי שבוע. לעומת זאת, המורים יכולים לבחור כי בשליש הראשון של השנה הם מלמדים רק תנ"ך והיסטוריה, בשליש לאחר מכן מלמדים מולדת - וכך גם בנוגע למקצועות נוספים.
תלמידי כיתות ה'-ו' ילמדו בעיקר מרחוק - וייעשה מאמץ להביא אותם ליומיים של למידה בכיתה מדי שבוע. במשרד החינוך יודעים כי התלמידים מאבדים ריכוז במהרה, ולכן זמן הלמידה הרצוף המומלץ לשיעורים מקוונים יהיה חצי שעה בלבד (30 דקות).
בתוך כך, תחילת השנה של תלמידי כיתות ז' צפויה להיות לא פשוטה. ההגעה הפיזית לבתי הספר תיקבע באופן פרטני על ידי בתי הספר עצמם, שיערכו לכבודם טקס פתיחת שנה וירטואלי, ויפעלו להגברת החוסן.
אצל התיכוניסטים (כיתות י'-י"ב) תתמקד העבודה בלמידה לבגרויות ובבחינות עצמן. כל תלמיד ייבחן בשש בחינות בגרות חיצוניות, ושאר הבחינות יהיו בית־ספריות. כל תלמיד ייבחן בשלושת מקצועות החובה - מתמטיקה, אנגלית ושפת אם; בשתי מקצועות מתוך אשכול הומניסטיקה - ספרות, תנ"ך, היסטוריה או אזרחות; וכן במקצוע אחד מתוך המקצועות המוגברים. בכל מקצוע יתקיימו שני מועדים, תוך שהחומר לבגרות יצומצם. במתמטיקה 5-4 יחידות, היקף החומר יצומצם בכ־10%; בעברית, ערבית, אנגלית, ואשכול הומניסטיקה (היסטוריה, ספרות, תנ"ך, אזרחות) הצמצום יהיה בשיעור של 30%; וכן במבחנים המוגברים עיוני וטכנולוגי (5 יחידות) - חומר הלימוד יצומצם ב־20%.
בתוך כך, ועדת החינוך של הכנסת תדון היום בתשלומי ההורים, שתשלומיהם למוסדות החינוך צפויים להיות פחותים בשל הקורונה. הסיבה היא שפעילויות שונות, דוגמת טיולים שנתיים, צפויים שלא להתקיים.
"המנהלים יובילו"
"שנת הלימודים תתאפיין בגמישות ניהולית ופדגוגית, כדי לאפשר למנהלי מוסדות החינוך להוביל את העשייה החינוכית בדרכם", אומר שר החינוך יואב גלנט.
לדבריו, "בשנה הקרובה נניח תשתית ארוכת טווח למערך הלימוד הדיגיטלי, והפיכתו לנדבך משמעותי בליבת ההוראה. בשנת הלימודים יחזק המשרד את הקשר, את הזהות ואת אהבת התלמידים לארצם, למורשתם ולהיסטוריה של המדינה, וכמו כן יפעל המשרד לחיזוק ערך הגיוס המשמעותי לצה"ל".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו