בעוד שלושה חודשים בדיוק יצאו אזרחי ארצות הברית להצביע בבחירות לנשיאות המקוטבות והשנויות במחלוקת שידעה המדינה זה זמן רב.
אתמול (ראשון) הודיעו גורמים בסביבות הנשיא כי הוא איננו תומך בדחיית הבחירות, למרות שהצהיר על כך בציוץ ברשת החברתית טוויטר בשבוע שעבר, ולמרות שהוא עדיין מתנגד באופן גורף להצבעה המונית בדואר, שמסתמנת כאפשרות אמיתית עבור מדינות רבות, בשל מגפת הקורונה שגבתה את חייהם של מעל 158 אלף אמריקנים.
ניתן להבין מדוע הנשיא משתעשע ברעיון של דחיית הבחירות. מערכת הבחירות, שאמורה הייתה להיות קלה מאוד עבורו עם פרוש 2020, הפכה כעת למאבק קשה על כל קול. ג'ו ביידן, מועמד חלבי, פושר ומתון יחסית, עם קמפיין מנומנם שמנוהל מביתו, מצליח להביא תוצאות מרשימות בסקרים ולאיים על טראמפ במדינות המפתח.
עוד בנושא:
• המירוץ לבית הלבן: הקורונה תכריע
• טראמפ וטוויטר נלחמים ראש בראש
• ארה"ב בוערת: גל מחאות בעקבות מותו של ג'ורג' פלויד
אתר החדשות השמרני Real Clear Politics העניק לביין יתרון ארצי של שבע נקודות ויתרון של חמש נקודות במדינות המפתח. מדובר ביתרון עצום בסקרים. כמו כולם, גם בבית הלבן יודעים באיזו קלות עלולים הסקרים של הקיץ להתברר כבדיה כשיגיע הסתיו, אך הלחץ של טיפול במגפה, במחאה הגזעית ובבסקרים הגרועים גם יחד גובים מחיר מהממשל ומהמפלגה הרפובליקנית.
"השנאה לביידן לא מעוררת את הקהל"
ראייה לכך היא ההחלטה לקיים את הוועידה הרפובליקנית, אירוע ההשקה הנוצץ של מועמדותו של הנשיא המכהן, בצפון קרוליינה, במתכונת מצומצמת ולראשונה בהיסטוריה של המפלגה, ללא השתתפות כלי התקשורת. מפגן התמיכה העצום שתוכנן להתקיים בפלורידה, מדינת מפתח קריטית, הפך לסוג של הצגת שוליים.
"השנאה לג'ו ביידן לא מצליחה לעורר את הקהל באותו אופן שהאיבה להילארי קלינטון או לננסי פלוסי הצליחו בזמנו", טוען חבר בית הנבחרים הדמוקרטי ברנדן בויל לאתר החדשות "פוליטיקו". ואכן, הכינוי שהדביק טראמפ למועמד הדמוקרטי, "ג'ו הישנוני, לא מצליח לחרוך את הרשתות החברתיות כמו "הילרי הנכלולית", הכינוי אות והדביק למועמדת הדמוקרטית בבחירות 2016.
ואלו לא החדשות הרעות היחידות עבור טראמפ. בבחירות המקדימות למשרת נציג הסנאט של מדינת קנזס גובר הסיכוי כי המועמד הקיצוני כריס קובץ' ינצח את יריבו המתון יותר, רוג'ר מארשל. החשש במפלגה הרפובליקנית כי קובץ' הקיצוני, שזכה למימון מהמפלגה הדמוקרטית מסיבה זו ממש, לא יצליח לנצח בבחירות על מושב הסנאט במדינה ועלול להביא לאבדן הרוב הרפובליקני בסנאט. אבדן כזה עלול להשאיר את הנשיא טראמפ עם קונגרס לעומתי וללא יכולת להעביר חקיקה בחודשים הסמוכים לבחירות, מצב מסוכן עבור נשיא שנבחר וזכה לתמיכת שני בתי הקונגרס.
שוב, זו הכלכלה
על קו הזינוק של שלושת החודשים האחרונים של שנת הבחירות לנשיאות בארצות הברית, דונלד טראמפ ניצב הרחק מהיכן שתכנן להיות לפני שנה. אך למרות זאת, הנשיא האמריקני עדיין מחזיק באחד הקלפים החשובים ביותר עבור מי שמבקש להיות נשיא בארצות הברית, השליטה בתחום הכלכלי.
סקרים חוזרים ונשנים מראים יתרון קטן לטראמפ בתודעה הציבורית כמי שיצליח לשקם את הכלכלה האמריקנית ולהוציא אותה מהמיתון והאבטלה בהם היא שרויה בעקבות משבר הקורונה. מדובר בנכס שקשה להעריך את תרומתו לסיכוייו של טראמפ להיבחר מחדש.
במאמר שכותרתו "אל תספידו את טראמפ" טוען המגזין הליברלי "האטלנטיק" כי הכלכלה הייתה ונותרה אחת מעמדות הכוח של הנשיא. בתוך הקטסטרופה הכלכלית של הקורונה, ממשל טראמפ הצליח להחזיר למעלה משבעה מיליון מקומות עבודה במהלך החודשים מאי ויוני, נתון מרשים ביותר. אם הכלכלה האמריקנית תמשיך להפגין ניסים קטנים של התקדמות, הנשיא יכול להתחזק ולסגור במהירות את הפער.
כמו שניסח זו אחד מאנשי הקמפיין של קלינטון, שהצליח להביס נשיא מכהן ופופולרי שבדיוק ניצח במלחמה, על בסיס סוגיות כלכליות בלבד, "זו הכלכלה טמבל". בארצות הברית הציבור הסוגיה הגדולה של הבחירות הייתה וככל הנראה נשארה הכלכלה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו