רק חצי מהמורים הוכשרו ללמד מרחוק

פחות מחודש לפתיחת שנת הלימודים, מורים רבים לא מסוגלים להעביר את הלימודים בצורה מקוונת • אחד המנהלים: "שכרתי חברה שתלמד את המורים"

אילוסטרציה  // אילוסטרציה  ,
אילוסטרציה // אילוסטרציה

פחות מחודש לפתיחת שנת הלימודים, ומתוך 200 אלף עובדי הוראה - רק כמחצית מהמורים הוכשרו ללמידה מרחוק. 

המשמעות היא רבה, שהרי שנת הלימודים הקרובה תיפתח בלמידה מרחוק החל משכבת ה' ועד י"ב. מבין כלל המורים, יש כאלו שמסוגלים להעביר שיעור מקוון ואפקטיבי, יש עשרות אלפי מורים שאינם מיומנים בשיטות למידה חדשניות - ואף יש כאלה שכלל לא יודעים להפעיל את תוכנות המחשב השונות. 

"אני מאוד מוטרד, לא כל המורים שלי יודעים ללמד מרחוק, אף אחד לא עשה הכשרות של מורים ללמידה מרחוק לאורך השנים כי אף אחד לא ציפה שיבוא בום כזה", מספר מנהל תיכון ותיק, שהחליט להכשיר את מורי בית הספר בחברה פרטית על חשבונו ולא לחכות. 

לדבריו, "לקחתי חברה שתלמד את המורים איך עושים למידה אפקטיבית מרחוק כי למשרד החינוך אין מה להציע. הם שלחו לנו דפים וסרטונים שלא עוזרים לאף אחד - חייבים לעשות השתלמויות למורים". המנהל מציין: "הוצאנו על זה כ־10,000 שקלים, וזה טיפה בים". 

למידה מרחוק תלויה בשני מרכיבים: הראשון הוא יכולת טכנולוגית, כלומר איך מפעילים ומשתמשים במחשב ובתוכנות שלו כמו זום או טימס. ואילו המרכיב השני והחשוב יותר הוא הפדגוגי - כלומר כיצד מלמדים באמצעות הפלטפורמות השונות, שכן לא ניתן "להעתיק" את האופן שבו המורה לימד בכיתה ללימוד מקוון כשהתלמיד בבית. 

במכתב ששלח לאחרונה משרד החינוך למנהלים, הוא עצמו מבקש מהם לבדוק מי מהמורים בקיא מספיק בכלים הדיגיטליים ולמי מהם אין ידע או מסוגלות ללמד מרחוק. "נמליץ לאבחן בקרב הצוות את פערי הידע בנושאים הבאים: בקיאות בכלים דיגיטליים, ידע ומסוגלות בהוראה מרחוק והמעבר התדיר בין המצבים השונים", לשון המכתב.

"לא רק 'זום'"

"זה כבר ממש לא מספיק רק להפעיל זום, אתה צריך לשמור את הילדים ערניים", מספר מנהל תיכון שבו מאות תלמידים, "אם מורה יעמוד מול כיתה וידבר למצלמה או יקריא פסוק מהתנ"ך - הוא יאבד את הילדים בתוך שתי דקות. צריך להיות אקשן, לתת מטלות אונליין, לשבור את שגרת הלמידה.

לחלק מהמורים אין בכלל ידע קודם אז הם לומדים דברים תפעוליים, איך לחסום מיקרופונים כדי לשמור על שקט, איך לפתוח שיעור רק לתלמידי הכיתה כדי שלא ייכנסו אליו גורמים מבחוץ ויעלו תמונות פורנוגרפיות - מה שכבר קרה". עם זאת, הוא עדיין אופטימי: "אני מקווה שזה יהיה יותר פשוט משנת הלימודים הקודמת כי השינוי התודעתי נעשה בבום, ועכשיו המורים והתלמידים בשלים".

אלעד אבידן, מנכ"ל Man&Mind שעוסקת בהכשרת מורים ללמידה היברידית, מציין כי "יש מורים שיודעים יותר ויש מורים שיודעים פחות - זה גם עניין של גיל וניסיון. יש מורים שלא השתמשו במחשב ביום־יום וצריך להשלים להם את הפער. הם רוצים ללמוד כי הם מבינים שזה הכלי שילווה אותם כל השנה". 

לדבריו, "הכי חשוב לייצר אינטראקציה עם התלמידים, לא להרצות להם כי הם יירדמו. צריך לפצל אותם לחדרים, לתת להם לענות על סקרים ושאלות תוך כדי השיעור - לתפוס את הקשב שלהם". 

גם בבתי הספר להכשרת מורים מכירים את הפער. "להרבה מורים, בטח ותיקים, אין מיומנות ללמד מרחוק - הם לא הוכשרו לכך, כי מערכת החינוך לא חשבה שיהיה לזה צורך כזה עצום", אומרת ד"ר היידי פלביאן, מרצה בכירה וראש המחלקה לחינוך מיוחד במכללה האקדמית אחוה. 

לדבריה, "עד היום תוכניות להכשרת מורים להוראה כללו קורס או שניים ששילבו טכנולוגיות בחינוך, גם כל סטודנט למד בעצמו קורס מקוון - זה נפלא, אבל לא מספיק. מורים לא למדו איך לוקחים יחידת לימוד בהיסטוריה או תנ"ך והופכים אותה ליחידה מקוונת, זו פדגוגיה בפני עצמה. בנוסף, לא נעשה ניסיון משמעותי לצמצם את הפער אצל המורים הוותיקים". 

ד"ר פלביאן מציינת כי "כיום, הסטודנטים להוראה יודעים ללמד בדרכים מקוונות כי רכשו בחודשים האחרונים מיומנות והכשרה, ואכן משרד החינוך ייעזר בהם כתומכי הוראה אף שלא סיימו את הכשרתם הפורמלית במכללות".

"צריכים להרגיש קרוב"

"החדשות הטובות הן שיש היום הכרה אמיתית בכל הרמות של מערכת החינוך בצורך להכשיר את המורים ללמידה מרחוק", מספר ד"ר דובי וייס, ראש תחום פדגוגיה דיגיטלית במכללת סמינר הקיבוצים. "ברמת מטה המשרד, הייתי שותף להגדרת סטנדרט להכשרת מורים בבתי הספר היסודיים ללמידה מרחוק מיטבית. ברמת בתי הספר עצמם, נערכות סדנאות רבות בחדרי מורים כדי להיערך ללמידה מרחוק היברידית". 

לדבריו, "הניסיון מלמד שלמידה מרחוק מיטבית משלבת בין שיעורים סינכרוניים (למשל בזום) לבין משימות א־סינכרוניות שהתלמידים מקבלים לבצע בזמנם החופשי. מורים צריכים גם להביא בחשבון את ההיבטים החברתיים־רגשיים על מנת שהלמידה תתבצע מרחוק אבל התלמידים ירגישו קרוב".

ממשרד החינוך נמסר: "במהלך תקופת הקורונה עברו יותר מ־100 אלף עובדי הוראה הכשרות והדרכות, וכולם התנסו ולמדו באופן דיגיטלי. לצד זה, המשרד קיים למידה מעמיקה ויסודית לאחר הגל הראשון של הקורונה, ולאור תהליך זה הוא גיבש תוכנית עבודה מקיפה לשנת הלימודים הקרובה (תשפ"א). התוכנית כוללת הכשרות והשתלמויות לעובדי ההוראה בדגש על הלמידה מרחוק בהיבטים הטכנולוגיים, הפדגוגיים והחברתיים־רגשיים. עם השלמת כל הפרטים היא תוצג לציבור".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר