כוכב הקולנוע ההוליוודי והסטיריקן ממוצא יהודי-קנדי, סת' רוגן, שוחח בסוף השבוע עם יו"ר הסוכנות היהודית, יצחק הרצוג, והבהיר את דבריו הקשים נגד מדינת ישראל והעם היהודי. השיחה התקיימה לאחר שהרצוג פנה אליו במכתב אישי.
כזכור, בראיון שקיים בשבוע שעבר אמר רוגן בין היתר כי אינו מבין מדוע ישראל צריכה להתקיים. הוא הוסיף וטען כי "לא צריך לשים את כל היהודים בסל אחד, הגירה למקומות שונים היא אסטרטגיה טובה יותר. אני לא מבין למה הם עשו את זה (הקימו את מדינת ישראל, ד.ל). אין בזה היגיון".
רוגן גם הבהיר כי לא היה רוצה לגור בישראל, וכי הוא חושב שהדת היא "טיפשית". לדבריו, "גדלתי עם הרבה מאוד שקרים לגבי ישראל, אף פעם לא אומרים לך: 'אתה יודע, דרך אגב, היו שם אנשים לפני שהיהודים באו'. לבסוף הוסיף כי הוא "מפחד מיהודים". כצפוי, אמירותיו האנטישמיות והאנטי-ישראליות של רוגן חוללו סערה, לאחר שפורסמו בכלי התקשורת בישראל ובארה"ב.
המכתב של הרצוג הועבר לידי הוריו של רוגן על ידי הקהילה היהודית בוונקובר, העיר הקנדית שבה גדל. כשעה לאחר מכן הוא התקשר בעצמו לחדר המצב העולמי של הסוכנות היהודית וביקש לשוחח עם הרצוג כדי להבהיר את דבריו, שלטענתו נאמרו כבדיחה והוצאו מהקשרם. בשיחת זום שקיימו השניים אמר רוגן להרצוג: "מה שהיה חסר בשיחה זה מה שלא אמרתי. אני בהחלט תומך בזכות קיומה של מדינת ישראל."
בפתח השיחה אמר הרצוג לרוגן: "ישראלים ויהודים רבים בישראל וברחבי העולם נפגעו באופן אישי מהאמירה שלך, שמשתמעת ממנה שלילת זכותה של ישראל להתקיים. אפשר להתווכח על מדיניות ועל עמדות, אבל מבחינתי הקו האדום הוא הטלת הספק בזכות קיומה של ישראל ועידוד הדה-לגיטימציה".
רוגן אמר בתגובה כי "לא התכוונתי לכך כלל. דבריי נאמרו כבדיחה בתוך שיח הומוריסטי ביקורתי עם עמית יהודי למקצוע הסאטירה. אני מודע לכתבות שהתפרסמו עלי בישראל. מה שהיה חסר בראיון זה כמה ישראל חשובה לי, ושכמובן שאני סבור כי היא צריכה להתקיים". רוגן הוסיף כי "לא הייתה לי שום כוונה להטיל ספק בזכות קיומה של ישראל. לא הובנתי נכון ואני ומתנצל על האמירה הזו".
לאחר מכן השניים שוחחו על המתרחש בישראל בימים אלה. הרצוג תיאר לרוגן, שהוריו הכירו כשהתנדבו בקיבוץ בית אלפא במהלך שנות ה-70, עד כמה תוססת הדמוקרטיה הישראלית בימים אלה. הוא הזמין את רוגן ואת חבריו ללמוד יותר על הנעשה בארץ: "ההתנצלות שלך היא חשובה, אך גורמים אנטי-ישראליים עושים שימוש בראיון שלך כדי להכפיש את מדינת ישראל בעולם". רוגן ענה כי הוא מודע לשימוש לרעה שעושים כעת באמירה שלו, והדגיש כי הוא מודאג מאוד מהאנטישמיות הגואה וכי הוא עצמו נלחם בה מדי יום ומסייע לקהילה היהודית בנושא זה.
רוגן התייחס בשיחה גם לתרבות הוויכוח במסורת היהודית, ואמר כי הטלת הספק ושאלת שאלות הן דבר בסיסי ביהדות, ובחלק מהראיונות שהוא משתתף בהם הוא שואל בהומור חד שאלות כמעט על כל דבר. "ערכתי את השיחה הזו בהומור", שב וטען. "אל תתעלמו מהעובדה שהיהודים בתפוצות צריכים פעמים רבות לעמוד בחזית ולהסביר את מדינת ישראל, ולפעמים אנחנו לא יודעים כיצד או מה להסביר".
בסיום השיחה הזמין הרצוג את רוגן לבוא לביקור בישראל, לקיים איתו סיור ברחבי הארץ ולפגוש ולהכיר את הפסיפס הישראלי המרתק.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו