חודש לצלצול: כל מושגי הקורונה

א' זה אלכוג'ל, ב' - בידוד • הנגיף, שהשתלט על חיינו השנה, הכניס מושגים חדשים למערכת החינוך • חודש לפתיחת שנת הלימודים תשפ"א • פרויקט מיוחד

צילום: אורן בן חקון //  למידה בתנאים חדשים ,
צילום: אורן בן חקון // למידה בתנאים חדשים

שנת הלימודים האחרונה הביאה לחיינו את מגיפת הקורונה, שזלגה גם למערכת החינוך. הרבה מושגים שלא הכרנו שולטים כעת בחיינו, ומכתיבים כיצד תיראה מערכת החינוך. אלו המילים שיככבו השנה במערכת החינוך. 

אמצעי קצה: הכינוי שניתן למחשבים ולטאבלטים, שאמורים לשמש את התלמידים בלמידה מרחוק. הבעיה: ל־20 אחוזים מהתלמידים אין מחשב, כך שאין להם אפשרות ללמוד מהבית. משרד החינוך התחייב בעבר לרכוש עבורם עשרות אלפי מחשבים, אך זה עדיין לא קרה. המשמעות היא הגדלת פערים בין תלמידים מבתים אמידים לכאלה מבתים דלי אמצעים. 

בידוד מניעתי: הסיוט הגדול של כל הורה. הנוהל של משרד החינוך לשנת הלימודים הבאה הוא שאם מתגלה תלמיד או עובד הוראה חולה, הגן או בית הספר נסגר וכל תלמידיו נשלחים הביתה לכמה ימים. בחלק מהערים, תלמיד שנכנס לבידוד - אחיו שלומדים במוסדות אחרים אינם רשאים להגיע למוסדות החינוך.

צילום ארכיון: דוברות הדסה

גלנט יואב. שר החינוך החדש, שיפתח בפעם הראשונה את שנת הלימודים. עם מנכ"ל משרד חינוך חדש, משבר תקציבי, חרדות של הורים, ייאוש של תלמידים וארגוני מורים עקשניים, יצטרך גלנט להוכיח מנהיגות. 

דור הקורונה: כל דור בישראל והבעיות שלו: חלק חיו בתקופת הצנע, חלק גדלו בצל הפיגועים של שנות ה־90, אחרים זכו לשם "דור המילניום". אם הקורונה תישאר פה לעוד זמן רב, נכיר גם את "דור הקורונה", שהנגיף עיצב את חייו. הם יחבקו פחות בגלל הריחוק החברתי, ישתמשו יותר במחשב ובנייד (אם בכלל אפשר יותר ממה שכבר קורה עכשיו), אולי גם יצרכו פחות - גם בגלל המצב הכלכלי וגם כי המדינות סוגרות את הגבולות, ויש כאלה שעלולים לפתח דיכאון או חרדה.

המסעות לפולין: אבן דרך בתרבות הישראלית שהולכת ומשנה את פניה. משרד החינוך כבר הודיע כי סבב הסתיו של המסעות לפולין, שתוכנן לחודשי אוקטובר-נובמבר הקרובים, נדחה. כ־17,582 תלמידי כיתות י"א ו־י"ב היו אמורים לצאת במסגרתו. כבר מפברואר האחרון בוטלו כל סבבי המסעות לפולין. הסבב הבא שאולי יהיה רלוונטי הוא סבב החורף ב־2021. הדבר יאלץ את משרד החינוך להיות יצירתי בכל הנוגע להוראת השואה אצל התלמידים. בין השאר יוצע לתלמידים לקיים "מסע שואה ותקומה", שגובש לפני כמה שנים כמענה לבתי ספר שבחרו לא לטוס לפולין. 

חיטוי. כבר עכשיו ברור שאין מספיק כוח אדם ותקציב // צילום: יהודה בן יתח
חיטוי. כבר עכשיו ברור שאין מספיק כוח אדם ותקציב // צילום: יהודה בן יתח

וירוס קורונה: נגיף בלתי נראה שהשבית את בתי הספר בישראל. על פי הידוע, התחלואה בקרב תלמידים צעירים נמוכה מזו שאצל המבוגרים, אבל אחת השאלות הגדולות היא איך ייראה החורף שיגיע, אז יסתגרו התלמידים בכיתות ועימם וירוס השפעת שיגביר את התחלואה במוסדות החינוך.

זום: הפלטפורמה, שבאמצעותה תתרחש הלמידה מרחוק. מדובר באתגר עבור תלמידים, שאמורים להתרכז בשיעור כשמשחקי המחשב נמצאים במרחק לחיצה. יש לא מעט דרכים להערים על התוכנה וגם על המורה בזמן שאתה משלים שעות שינה.  

חיטוי: הפעולה שיש לבצע בסוף כל יום לימודים בכל בית ספר, גן או מעון בישראל. בפועל, אין מספיק כוח אדם ותקציב להביא לחיטוי של כל המשטחים והפריטים ובהם שולחנות, כיסאות, מעקים וצעצועים. נראה שלהורים לא יהיה מנוס אלא לשלוח את הילדים עם אלכוג'ל ומטליות חיטוי. 

למידה מרחוק // צילום: עמי שומן
למידה מרחוק // צילום: עמי שומן

טופס הצהרת בריאות: המסמך שאותו נדרש כל הורה למלא וכל תלמיד להגיע איתו לכיתה. חלק מההורים חותמים עליו כבר באופן אוטומטי מבלי באמת לבדוק חום לתלמידים.

יפה בן דוד: מזכ"לית הסתדרות המורים. איימה כבר פעמיים להשבית את פתיחת שנת הלימודים - גם בגלל שכר המורים וגם בגלל סוגיית המורים בסיכון. כל הצעה של משרד החינוך כמעט בכל נושא צפויה להיתקל בהתנגדות ובדרישות אם תנאי ההעסקה של המורים ישתנו. 

כיתות לימוד: אחת הבעיות הגדולות של מערכת החינוך - אין מספיק כיתות לימוד ומבנים כדי לפצל את כל התלמידים מכיתות א'-ד'.

למידה מרחוק: הכישלון הגדול של מערכת החינוך. שיטה שלדעת המתלמדים והמורים אינה אפקטיבית דיה. כבר מתחילת שנה אמורים כל התלמידים מכיתות ה' ומעלה ללמוד רוב הזמן בלמידה מקוונת. אחת הבעיות הבולטות היא העבודה שמורים עצמם אינם מיומנים מספיק בלמידה מרחוק, השונה מלמידה בכיתה.

בן דוד. איימה להשבית// צילום: צחי מרים
בן דוד. איימה להשבית// צילום: צחי מרים

מסיכה: משרדי הבריאות והחינוך עדיין לא הוציאו נוהל שעוסק בשנה"ל הקרובה. בחלק מהכיתות הגבוהות נדרשו התלמידים בשנה"ל האחרונה לשבת בכיתה עוטים מסיכה. סביר להניח שנראה גם מאבק על עטיית מסיכה בכיתות ובטח בהפסקות. 

נשפי סיום: בסוף שנה"ל האחרונה בוטלו מסיבות הסיום. תיכוניסטים שכן בחרו לקיים אותה עשו זאת באופן מחתרתי, וחלקם אף שילמו על כך מחיר כשנדבקו בקורונה ולא יכלו לגשת לבגרות. גם מסיבות הסיום בכיתות הנמוכות בוטלו ונראה שגם בשנת הלימודים הזאת נראה טקסים ללא הורים בגנים ובבתי הספר.

סיום שנת הלימודים: אף אחד לא יודע איך שנת הלימודים תתחיל ובטח אף אחד לא יודע איך ומתי היא תסתיים. 

עובדי הוראה: הלב של מערכת החינוך. הם אלה שיצטרכו להתמודד מדי יום עם הבעיות הגדולות של המערכת, לראות שאף ילד לא נופל בין הכיסאות או בין המחשבים. חלק גדול מעובדי ההוראה חוששים להגיע אל מוסדות חינוך כי הם נמצאים בקבוצת סיכון. 

שר חינוך חדש. גלנט // צילום: צילום: פלאש 90 אוליביה פיטוסי
שר חינוך חדש. גלנט // צילום: צילום: פלאש 90 אוליביה פיטוסי

פקטור: העלאת ציון של בחינת הבגרות באופן גורף לכל הניגשים אליה אם נתקבלו עליה תלונות של מורים ותלמידים שנמצאו מוצדקות. משרד החינוך אמנם צמצם את חומרי הלימוד לבגרות ואף אפשר לתלמידים בחירה של שאלות, אך אם תהיה התרסקות בציונים בשל הקושי הלימודי בקורונה, התלמידים אולי יקבלו תוספת ניקוד. 

צמצום חומר הלימוד: בשנה"ל האחרונה קיבלו מורים בבתי ספר יסודיים הוראה להימנע ממתן ציונים לתלמידים, שכן הם לא ישקפו את הישגי התלמידים. הערכה של תלמידים בתקופה כזאת הופכת קשה במיוחד, ותלמידים רבים - בעיקר בשכבות הגבוהות - מדווחים כי הציונים שלהם במקצועות ריאליים כמו מתמטיקה נפגעו משמעותית, שכן בגלל הקורונה בוטלו שיעורים פרטניים ושיעורי עזר. 

קפסולות: תלמידים מכיתה ג' ומעלה ילמדו בחלוקה לקבוצות. המטרה: קבוצות מבודדות זו מזו שלא נפגשות ביניהן גם לא בצהרון או בהסעות. המשמעות: צריך הרבה יותר כיתות ומורים שאין במערכת, ולכן יבוא הפיצול על חשבון תלמידי הכיתות הגבוהות שיישארו בבית. 

בגרות בימי קורונה // צילום ארכיון: דוד כהן/ג'יני
בגרות בימי קורונה // צילום ארכיון: דוד כהן/ג'יני

רוטציה: למידה על פי ימים מסוימים או שעות, כאשר קבוצה אחת מגיעה לבית הספר והאחרת נותרת בבית. רוטציה של ילדי הגן לא תהיה. כן תהיה רוטציה בשכבות הגיל. כיתות ד', למשל, אמורות ללמוד רק ארבעה ימים בשבוע כדי שכיתות ה' ו־ו' יגיעו לבית הספר לפחות פעמיים בשבוע.

שני מטרים: במסגרת הריחוק החברתי נדרשים בתי הספר לשמור על ריחוק בין התלמידים, והמשמעות היא שולחן לכל ילד. אלא שניסיון העבר מראה כי במרבית בתי הספר אין שום אפשרות לשמור על ריחוק כזה, גם בגלל התנאים הפיזיים וגם משום שהתלמידים פשוט לא מקפידים עליו - ונוהגים להתחבק, לשבת צמוד ועוד.

תקציב: אולי הבעיה הגדולה ביותר של השנה הזאת: עד שמשרד האוצר לא ישחרר את הכסף למשרד החינוך, יהיה בלתי אפשרי לגייס מורים, לשלם על שעות לימוד, להוציא מכרזים, לרכוש מחשבים ולהתחיל את ההערכות לרגל שנת הלימודים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר