הסוף לשידור הציבורי? ל"ישראל היום" נודע כי ביום ראשון הקרוב תעלה לוועדת השרים לענייני חקיקה הצעת החוק להפרטת תאגיד השידור הציבורי של ח"כ שלמה קרעי וח"כ אתי עטייה מהליכוד.
על פי הצעת החוק, התאגיד, על שלל תחנותיו בטלוויזיה וברדיו (כאן 11 ורשת ב'), יוצע במכרז לגורמים פרטיים, אך "אם לא יימצא מי שירצה לקנות אותם, הרי שתוך זמן מסוים התאגיד ייסגר והזרמת הכסף הציבורי תיפסק". ההצעה המקורית, שהוגשה לכנסת בתחילת מאי, כללה גם את הפרטת גלי צה"ל, אך כעת נושא זה הושמט מההצעה שתועלה ביום ראשון לוועדה.
תאגיד השידור החל שידוריו ב־2017, במקום רשות השידור, ותקציבו מסתכם בכ־800 מיליון שקלים - כולו מכספי ציבור, המגיע משני מקורות: תקציב ממשלתי וגביית אגרת רדיו לרכב. "מטרת הצעת החוק היא להגביר את התחרות בשוק התקשורת ולעודד שוק חופשי בתחום זה", נכתב בדברי ההסבר של הצעת החוק. "ביטול השידור הציבורי בישראל יהיה שלב ראשון בדרך למימוש מטרות אלה. אין כל סיבה שאזרחי ישראל ימשיכו לממן מכיסם את השידור המיותר הזה".
עוד צוין כי בעידן הנוכחי, "הטענה שנדרש שידור ציבורי כדי לתת מענה לרב־תרבותיות הקיימת בישראל - אינה רלוונטית יותר. בנוסף, על אף תקציב גדול במיוחד, תאגיד השידור לא מציע תכנים רב־גוניים ייחודיים, ויעידו על כך אחוזי צפייה נמוכים במיוחד בתכניו".
יצוין כי בתחילת חודש ינואר דרש התאגיד להפסיק את פרסום נתוני הרייטינג שלו, לאחר שהחליט לפרוש מוועדת המדרוג בנימוק כי "המדידה הזאת אינה מתאימה לתאגיד ואינה מביאה לידי ביטוי את סך נתוני הצפייה בדיגיטל". יצוין כי גופי שידור ציבורי אחרים בעולם, לרבות ה־BBC הבריטי, משתמשים באותה מערכת מדידת רייטינג. לפני כחודש פרש ירון דקל מהנחיית מהדורת החדשות של יום שישי בתאגיד, לאחר דיווחים לא רשמיים כי המהדורה זכתה לרייטינג נמוך במיוחד של פחות מ־2%.
לאחרונה ספג מנכ"ל התאגיד אלדד קובלנץ ביקורת נוקבת, לאור החלטתו להוריד משידור את תוכנית האקטואליה "קלמן וסג"ל" של אראל סג"ל וקלמן ליבסקינד, "מאחר שאינה מעוררת שיח". לבית הדין לעבודה הוגשה עתירה נגד הורדת התוכנית, שאמורה לרדת מהמסך בסוף החודש.
הצעת החוק צפויה לעורר מחלוקת עזה בוועדת השרים, שבראשה עומד שר המשפטים אבי ניסנקורן וחברים בה 14 שרים. לפחות מחצית מהשרים, שהיו חברים בגוש של בני גנץ בבחירות האחרונות, צפויים להתנגד להצעה. ארבעה חברי הליכוד בוועדה צפויים לתמוך במהלך, ולגבי שלושת הנותרים - יעקב אביטן מש"ס, יעקב ליצמן מיהדות התורה ורפי פרץ מהבית היהודי - מרחף סימן שאלה.
יוזם הצעת החוק, ח"כ שלמה קרעי, מסר: "שוק התקשורת הוא שוק ארכאי, מלא רגולציות מטורפות. אין הצדקה לשידור ציבורי, בייחוד לא בסכום המטורף שאנו משלמים עליו - ועוד בתקופה כלכלית קשה. התאגיד משרת אליטה קטנה וסגורה, לא מספק את הסחורה, ולכן הציבור הישראלי ירוויח הרבה יותר אם התאגיד יהפוך לפרטי, או לחלופין שהשוק ייפתח לחלוטין בלעדיו".
"יצירה מקורית"
מתאגיד השידור נמסר, כי "'כאן' בטוחים כי חשיבות השידור הציבורי, בימי שגרה ובחירום, לא נעדרת מעיני השרים. התאגיד הינו גוף התוכן הגדול בישראל ומספק לציבור חדשות עצמאיות, נטולות אינטרסים מסחריים, כמו גם תוכן מגוון ואיכותי באמצעות 8 תחנות רדיו, 3 ערוצי טלוויזיה וחטיבת דיגיטל. התאגיד משקיע מיליוני שקלים ביצירה מקורית ישראלית, ביוצרים, בשחקנים ובכל בעלי התפקידים המתפרנסים ממנה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו