משרד הבריאות לא פיתח נוגדנים לטעויות

במאבק בקורונה דרושה מנהיגות רפואית ופוליטית אחראית ואמיצה • במערכת הבריאות ובממשלה לא למדו לקח מהיציאה הפזיזה מהסגר בגל הראשון • פרשנות

צילום: אורן בן חקון - ארכיון // "ישראל במצב מהיותר קשים כיום בעולם בקצב ההידבקות"

ניהול מאבק במגפה חדשה שאין לה חיסון ותרופה יעילה ומאיימת - ממש כך - על האנושות, מחייב אומץ, נחישות, קור רוח ותעוזה מאחר שבאופן שקשה לעכל ולתפוס אותו, האמצעי הבריאותי-רפואי העיקרי לצמצום התפשטות הנגיף הוא השבתה של פעילות המשק, העסקים, הכלכלה, מערכת החינוך והחיים שכל בני האנוש רגילים אליהם. במצב מיוחד כזה, שמתרחש פעם במאה, יש הכרח לנקוט צעדים קשים מאוד, אלא שלצורך כך חייבת להיות מנהיגות רפואית ופוליטית אחראית ואמיצה, שתוביל אותם ותשכיל לעשות זאת עם אמון של הציבור בה.

בניהול מאבק במגפה יש גם הכרח לגייס את אמון הציבור ולשכנע את ראשי המדינה בנחיצות הקיומית בפעולות שהם מתבקשים לנקוט, קשות ככל שיהיו, וזאת בניסיון לצמצם את ממדי המגפה שהיא "קטלנית, ערמומית וזריזה" והמאיימת ביותר שידעה האנושות זה עשרות שנים, כפי שכתבה לאחרונה פרופ' סיגל סדצקי במכתב ההתפטרות שלה מראשות שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. ואולם האמון של הציבור נסדק מאוד, מאחר שהוא לא מבין את ההיגיון, ההצדקה וההכרח בחלק מהדרישות של משרד הבריאות, וראשי המשרד לא מצליחים להסביר לציבור מדוע יש שוב צורך בסגר כאשר בסוף הגל הראשון מצבה של ישראל היה כבר מהטובים בעולם.

צילום: יוני ריקנר

בניהול מאבק במגפה חייבת להיות יכולת ללמוד במהירות ולהפיק לקחים מהניסיון המצטבר בניהול המאבק וללמוד מטעויות כמו הטעות הקשה של הפתיחה הפזיזה של כל בתי הספר ואולמות האירועים, יחד עם הפטור הזמני האומלל לחבישת מסכה בימי השרב הקשים שניתן על ידי שר הבריאות יולי אדלשטיין.

אלא שנראה שלראשי משרד הבריאות אין עוד היכולת להוביל ולנהל בעוז את המאבק בגל השני של הקורונה, שהביא כבר את ישראל למצב מהיותר קשים כיום בעולם בקצב ההידבקות וההתקדמות של המחלה, ומאיים, חלילה, להביאה למצב קטסטרופלי מבחינת החולים הקשים, המונשמים והמתים.

עוד בנושא:

• אשת צוות ב-25 גנים בנתיבות אובחנה כחולה - האם יוטל סגר על העיר?

• באפלה: בישראל הכי פחות חוקרים אפידמיולוגיים במערב

• אדלשטיין: "מציאות שבה על כל הגבלה מתחיל מאבק ציבורי תוביל אותנו לסגר מלא"

ראשי משרד הבריאות והממשלה לא למדו את הלקח מהטעות הקשה של היציאה הפזיזה מהסגר בגל הראשון, ובתחילת השבוע היססה שוב הממשלה ולא קיבלה את ההחלטות הדחופות המתבקשות להחזרת חלק מההגבלות על החיים והמשק. זאת אף שמשרד הבריאות חזר והתריע שוב ושוב כי הדבר עלול להוביל להתפשטות בלתי נשלטת וקטלנית של הקורונה בגל השני. עכשיו הגל השני של הקורונה כבר מכה בישראל באופן קשה מאוד, ובכל יום מתגלים כבר קרוב ל-2,000 נדבקים חדשים. זאת, לצד עלייה עקבית של עשרות חולים קשה חדשים, וגם עלייה יומית מתמשכת בחולי קורונה שנפטרים.

שר הבריאות הזהיר בתחילת השבוע כי אם הממשלה לא תקבל בדחיפות את המלצות משרדו, ישראל עלולה להגיע בתוך כמה ימים להכרח של הטלת סגר ממושך ונוקשה כדי לנסות למתן את המשך התפרצות המגפה. אדלשטיין צדק, אבל הוא נכשל שוב ושוב, עם מנכ"ל משרדו פרופ' חזי לוי, בשכנוע הממשלה להטיל את ההגבלות כשהן הכרחיות ודחופות, ועכשיו הגענו מחדש לצורך להוסיף עוד הגבלות חמורות הרבה יותר, עד כדי הטלת סגר. וכך, שוב, כולנו נשלם בריאותית, כלכלית וחברתית על כך שהממשלה ומשרד הבריאות מקבלים החלטות שגויות, או שלא מקבלים בזמן את ההחלטות ההכרחיות והנכונות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר