פולין: יתרון קל לדודא בבחירות

לפי מדגמים ראשונים הנשיא המכהן מוביל בפער מינימלי מול המועמד הליברלי • למרות החשש, הקורונה לא השפיעה על כמות המצביעים

צילום: רויטרס - ארכיון // דודא. בדרך לכהונה נוספת

אי ודאות באשר לתוצאות הבחירות לנשיאות פולין עם פרסום המדגמים הראשונים לאחר סגירת הקלפיות: לפי מדגמים אלו מוביל הנשיא השמרני המכהן, אנדז׳יי דודא, ביתרון קל של פחות מאחוז אחד על פני יריבו הליברלי, ראש עיריית ורשה ראפאל צ׳סקובסקי.

פולין: יתרון מינימלי לנשיא המכהן בבחירות השניות // צילום: רויטרס

לפי המדגמים זכה דודא ב-50.4% מקולות המצביעים לעומת 49.6% שהצביעו עבור מועמד האופוזיציה. תוצאה זו יכולה להשתנות במהלך ספירת הקולות, בעיקר בשל הצבעת של הפולנים החיים מחוץ לארצם. אלו הצביעו בסיבוב הבחירות הראשון ברובם למועמדי האופוזיציה.

עיתוני פולין הכתירו את ההצבעה היום ״הקרב על פולין״ בשל המירוץ הצמוד בין שני המועמדים המייצגים תפיסות עולם שונות בתכלית. דודא, מועמדה של מפלגת השלטון הימנית ״חוק וצדק״, פנה במהלך מערכת הבחירות לקהל המצביעים הימני-קיצוני בניסיון להבטיח את בחירתו מחדש. דודא, המקורב לנשיא ארה״ב דונלד טראמפ, הציע להקים לאחר הבחירות ממשלה רחבה שתכלול בשורותיה את מפלגות הימין הקיצוני, בכללן מפלגת ה״קונפדרציה״ האנטישמית.

הוא הבהיר בין היתר, שיסרב לאשר חקיקה בעד נישואים חד-מיניים. נצחונו יאפשר למפלגת השלטון להמשיך בתוכוניותיה לקדם רפורמות במערכת המשפט, שעוררו ביקורת קשה היותר מצד האיחוד האירופי. מפלגת ״חוק וצדק״ שנהנית מרוב מוחלט בבתי הנבחרים של פולין, נחלשה בשבועות האחרונים בגלל ההשלכות של מגפת הקורונה על הכלכלה הפולנית, שנקלעה לראשונה מאז תום המשטר הקומוניסטי לפני שלושה עשורים למיתון כבד.

מגפת הקורונה לא פגעה במידת ההשתתפות בהצבעה בבחירות, שהיו מהגבוהים מאז תום המשטר הקומוניסטי. תרמה לכך בעיקר התגייסות מרבית של תומכי מפלגות האופוזיציה, שראו בבחירות הזדמנות ״להציל את הדמוקרטיה הליברלית״ בפולין, מפני השלטון השמרני.

לנשיא פולין יש בעיקר סמכויות סמליות, אך הוא יכול לעכב אישור חוקים. מועמד האופוזיציה לנשיאות, צ׳סקובסקי, התחייב לפעול נגד תוכניותיה של הממשלה ולחיזוק מחדש של יחסי פולין עם האיחוד האירופי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר