האם מגפת הקורונה תוביל בעקבותיה לעלייה דרמטית באנשים עם נזקים בתפקוד המוחי? אזהרה כזו מתפרסת בבטאון חקר המוח "Brain", והיא מתבססת על תוצאות מדאיגות מאד שהחלו להיאסף על ידי חוקרים מאוניברסיטת קולג' בלונדון ואלו מצטרפות לעדויות ולדיווח מודאג ממכון הנוירולוגיה של האוניברסיטה.
על פי הדיווחים חולים עם תסמינים קלים שבו הביתה ואז פתחו שורה שלמה של פגיעות מוחיות שכללו שבץ, נזקים למערכת העיצבית, תופעות דלריום, תסמונת גיילין-בארה, מופעי טרשת (בשם ADEM) ודלקות מוח נוספות.
יש לציין כי תופעה דומה התחוללה בשנות ה20 של המאה הקודמת אחרי מגפת השפעה הספרדית החמורה שהתפרצה ב1918. גם אז מספר שנים אחרי המגפה הייתה בעולם התפרצות גדולה מאד של דלקת מוח בשם lethargica אצל מחלימים רבים.
"הדאגה שלי היא שיש לנו כרגע כ-10 מיליון מחלימים לפחות שיכול להיות שהם סובלים מבעיות קוגניטיביות שיפגעו ביכולת שלהם לעבוד או לבצע פעילויות של יום יום", אומר אדריאן אוון, מומחה לנוירולוגיה מאוניברסיטת מערב אונטריו לסוכנות הידיעות רויטרס.
גם באוניברסיטת קולג' בלונדון במכון להשפעות המוח מודאגים מאד מהתוצאות. החוקר רוס פטרסון, אחד ממפרסמי האזהרה על הופעה של דלקת ADEM אומר כי "בעבר ראינו אצל מבוגרים אולי פעם בחודש, זו מחלה שנפוצה אצל ילדים. אבל מאז הופעת הקורונה יש לנו מקרה כזה לפחות פעם בשבוע".
"למעשה הקורונה היא מחלה חדשה ואנחנו לא מספיק יודעים מה ההשלכות שלה על המוח". החוקר ציין כי "חובה לקיים שורה ארוכה של בדיקות פסיכיאטריות למחלימים כדי לראות מה אחוז הנפגעים וצריך לעורר על כך את הרופאים שיהיו ערים לאפשרות הזו".
גם בכיר שירות הרפואה הלאומי בבריטניה הHNS מייקל זנדי, אמר כי "יש לנו עלייה בדאגה מכך שהקורונה גורם לגרסה מסוימת חריפה יותר של טרשת נפוצה, צריך לעדכן על כך כדי לבדוק כל חולה וזאת משום שיש קווי דמיון בין דלקת ריאות לטרשת מבחינת ההתנהגות האנושית. הזיהוי חשוב כי אפשר לרפא חלק מהחולים אם כי חלק יישארו פגועים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו