עולם התעסוקה עבר טלטלה קשה שעוד ידונו בה רבות. בינתיים, כשמועסקים רבים עדיין נמצאים בחל"ת, יש הערכות רבות לגבי ההמשך. בין התחזיות שמתאפשרות בזכות "עולם הזום", עולה תחזית שמתייחסת לכך שהקורונה תשפיע על כך שיותר ויותר עובדים יעבדו מהבית. החלוץ שבישר הודעה דרמטית בנושא היה מנכ"ל טוויטר, ג'ק דורסי, שהודיע לעובדיו כי ימשיכו לעבוד מהבית באופן קבוע, וכי מענק בסך 1,000 דולר יוענק לכל אחד מהם. גם גוגל, מיקרוסופט, אמזון ופייסבוק הודיעו לעובדיהן כי הם יכולים להמשיך לעבוד מהבית לאורך סתיו 2020.
גורמים בתחום שאיתם שוחחנו הסכימו על כך שהעבודה מהבית אמנם תורחב, אך הסכימו כי עדיין מדובר בשוליים. עם זאת, צפויים לא מעט שינויים בתחום זה שכולנו נראה בקרוב.
לדברי פרופ' מומי דהן מבית הספר למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית, "לאורך ההיסטוריה היו אירועים גדולים שהשפיעו על שוק העבודה כמו המגיפה השחורה, השפעת הספרדית ומלחמת העולם השנייה. מדובר באירוע גדול שיצר שינוי מבני בנושא של האצת תהליך, שהתחלנו לראות אותו. במלחמת העולם השנייה זה היה האצת הכניסה של נשים לעולם העבודה. העוצמה של השינוי תלויה בשאלה אם יהיה גל שני ושלישי, ואז זה ישנה את שוק העבודה בצורה משמעותית מאוד".
לדברי דהן, מדובר בשינויים המתבטאים בכל תחומי החיים: "כבר ראינו שהקניונים מדשדשים לפני הקורונה, ראינו מעבר לצריכת שירותים בנקאיים וסגירת סניפים. התהליכים הללו יואצו, ואני מניח שתהיה השפעה ישירה דרך הערוץ של עבודה מהבית או עבודה מרחוק".

כמו כן, דהן מסביר כי לקורונה יש השפעה פוטנציאלית על הגדלת נפח העבודה מרחוק, אבל היא לא מתאימה לכל המעסיקים ולכל העובדים: "יש מעסיקים שימשיכו לעבוד במקום, ויש עובדים שימשיכו לבוא למקום העבודה שלהם. יש פעילויות שדורשות יותר משולחן ומחשב. כדי לייצר קוקה קולה או טופו העובד יצטרך להגיע למקום העבודה שלו. עבודה מהבית לא מתאימה לכל העובדים. הבית של חלק מהעובדים קטן מאוד והם לא יוכלו להקצות שטח מתאים לטובת העבודה. כנ"ל לגבי אנשים שגרים בסביבה מסיחת דעת, רועשת ועוד. יש גם אנשים שזקוקים לאינטראקציה חברתית והם לא ירצו לעבוד מהבית. דבר נוסף שהמגיפה פותחת היא אפשרויות לאנשים עם מוגבלויות, נשים לאחר לידה או כאלה שרוצים לעבוד במשרה חלקית. כלומר, הטכנולוגיה מאפשרת לעוד אנשים להיכנס למעגל העבודה".
הבנת כוח האדם
נועם מרדכי, סמנכ"ל פיתוח עסקי ב־Gloat, מספר: "הגל הראשון תפס את רוב הארגונים בהפתעה ועם הרבה חוסר ודאות: האם כדאי לפטר? האם כדאי להקפיא גיוס? ועוד שאלות רבות. היום לא רק שאותם ארגונים ערוכים לגל נוסף, הם כבר פיתחו שיטות עבודה חדשות הכוללות את העבודה מרחוק. חברות רבות הגדירו מראש שהחזרה למשרדים תהיה רק אחרי הקיץ או לקראת סוף 2020, כך שמבחינת חברות רבות גם אם יתפרץ גל שני הן ממשיכות בעסקים כרגיל".
מרדכי אומר שהשינוי המהותי נמצא בהבנה שהמצב הזה כאן כדי להישאר, ועל חברות לערוך שינויים לטווח הרחוק כי עולם העבודה משתנה במהירות והקורונה האיצה את ההבנה הזו.
"שתי הנקודות האסטרטגיות שבהן חברות מתעסקות כיום הן: הראשונה, הבנת עומק של כוח האדם הקיים שלהן. יש פחות משמעות להגדרת התפקיד המסורתית, והשאלה היום היא מהם הכישורים שיש לעובדים בארגון ואיך אפשר למנף אותם לצרכים המשתנים. השאלה השנייה היא איך אפשר להגיב בצורה המהירה והאפקטיבית ביותר לשוק עבודה שמשתנה כל הזמן, תוך התייחסות מבוססת נתוני אמת. בשורה התחתונה - איך מנצלים בצורה הטובה ביותר את הכישורים של הטאלנטים הקיימים בארגון? כאן, אנחנו ב־Gloat נכנסים לתמונה. המערכת שלנו מסייעת לארגונים גדולים לאתר את כישורי העובדים שלהם על מנת לייעל את העבודה באופן פנים־ארגוני ולחבר אותם לפרויקטים ולמשרות שנמצאים בפוקוס ובפרופיל גבוה", הוא מסכם.
הסתגלות מהירה
דורון אהרנסון, מנכ"ל ג'ולט בישראל, מספר: "בתקופה הנוכחית אנו רואים עלייה במספרי הנדבקים, ובהתאם לכך עולה גם החשש הציבורי מפני צעדים נוספים שיקשו על המשק. גם מבלי שיהיו צעדים בפועל, עצם החשש מפני גל שני מעלה את רכיב אי־הוודאות ומחזק את כל הנקודות שעליהן דיברנו. באווירה שכזו המנהלים מקבלים החלטות שנוגעות לטווחי זמן קצרים יותר, ונמנעים מקבלת החלטות בעלות השלכה לטווחי זמן ארוכים יותר".
לדבריו, על מנת לשרוד ולשגשג, "על חברות להסתגל במהירות למצבים המשתנים. המעסיקים רוצים להיות בטוחים שהעובדים מסוגלים להיות גמישים: להיות מסוגלים לעבור במהירות בין עבודה מהמשרד לעבודה מהבית, מבלי לפגוע בפרודוקטיביות, ולדעת לבצע משימות שונות שבאופן מסורתי לא היו בתחום אחריותם".
טל דסקל, מנכ"ל Easysend, אומר: "משבר הקורונה היה זרז למגמה הצפויה להתגבר והיא - הפסקת השימוש בניירת. אפשר להבחין כי הצרכנים מצפים לשירותים דיגיטליים מהירים וזמינים, וכתוצאה מכך אנו רואים גם שינוי בגופים שנחשבו ביורוקרטיים מאוד - כמו בנקים וממשלות. המעבר של ארגונים לדיגיטל הוא כבר לא אופציונלי. הממד הדיגיטלי הפך לגורם שהלקוחות מצפים לקבל כחלק מסל השירותים שמציעות החברות. ברור כי בשלוש השנים הבאות הדיגיטל יהפוך לנורמלי החדש".
חן פרדר, סמנכ"לית משאבי אנוש ב־NSO, מספרת כי בימים אלה הם נערכים בחברה לתרחיש של גל שני. "אפשר להגיד שההתמודדות המוצלחת עם התפרצות המגיפה בגל הראשון הכינה אותנו היטב לתרחיש של החמרת ההגבלות. ראשית, מחובתנו לשמור על בריאותם של העובדים המגיעים למשרד, ולכן המשרדים שלנו מתוחזקים היטב ואנו מקפידים על התנהלות יומיומית בצמוד להנחיות של משרד הבריאות, החל מבדיקת חום יומית עם הכניסה למשרד וכלה בהסדרי הישיבה במשרדים, הקפדה על חבישת מסיכות, היגיינה וחיטוי בכל חללי המשרד וכו׳. כמו כן, השמירה על קשר רציף עם העובדים לאורך התקופה בגל הראשון הוכיחה כי שקיפות ותקשורת מאפשרות חוויית שגרה גם בהיעדר כזו, כך שגם אם ניאלץ לחזור לעבודה חלקית מהבית, אני בטוחה שנהיה ערוכים להתנהלות שכזאת", היא מסכמת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו