הגבלות הקורונה: ממשלת ישראל החליטה מוקדם יותר היום (שני) על שורת הגבלות, שמטרתן למנוע את המשך התפרצות הגל השני של המגפה, ביניהן סגירת בתי עסק כגון מועדונים וברים, בריכות שחייה וחדרי כושר והגבלות נוספות.
מחזירים את הגלגל לאחר? חזרת מכוני הכושר לפעילות, ארכיון // צילום: משה בן שמחון, שמואל בוכריס
אך להחלטה צד נוסף, כלכלי, וכתוצאה ממנה בתי עסק רבים נותרו כשהם חוששים לגורלם ועתידם לוט בערפל. בעלי אולמות הכושר טוענים כי ההחלטה בנוגע אליהם לא נובעת מכמות ההידבקויות במכונים, שלטענתם נמוכה, אלא נובעת מפופוליזם.
חיים פרנקל, מנכ"ל ובעלי רשת מועדוני הכושר Space אמר שוחח על ההחלטה ואמר ל"ישראל היום": "אנחנו בשוק טוטאלי. אף אחד לא דיבר איתנו עד לרגע זה. את כל העדכונים אנחנו מקבלים מעדכוני החדשות.
"עד היום אף אחד לא עשה דיון ענייני במשרד הבריאות על חדרי הכושר ולא שמענו טענות לגבי הטיפול שלנו ברגע שפתחנו את חדרי הכושר, אלא להיפך", המשיך פרנקל, "חדרי הכושר נפתחו בשביעי במאי, הרבה לפני המסעדות, אולמות האירועים ובתי המלון. עד ה-27.5, היום בו נפתחו יתר הפעילויות, התחלואה לא עלתה, אלא להיפך - היא ירדה. יש לנו מיליון מתאמנים בענף ועובדה ולא ראינו עלייה", טען.
עוד בנושא:
• שרי הממשלה אישרו: ייסגרו מועדונים, אולמות אירועים, בריכות שחייה וחדרי כושר
• שמונה נדבקו בקורונה במכון כושר בירושלים
• רצתה לבטל את המנוי לחד"כ ונאלצה לשלם בשל הקורונה
פרנקל המשיך וסיפר כי "מחקר חדש בבריטניה מוכיח שהסיכוי להדבקות שואף לאפס. העלייה התחילה עם פתיחת המסעדות, הברים, עולם ואולמות האירועים. לצערי נגררנו באירוע הזה לנישה שלא מתאימה לנו. במדינות אחרות חדרי הכושר נפתחו ראשונים. משרד הבריאות פרסם את נתוני ההדבקה ואנחנו במצב הרבה יותר מבתי הכנסת. לכן הצעד לסגור אותנו הוא צעד מאד פופוליסטי. לא קיבלנו עדיין דיון ענייני לגבי הבעיות הכספיות של הגל הראשון. ללא גיבוי כספי המדינה אומרת לנו עכשיו תסתדרו".
"צופה קריסה טוטאלית של הענף"
"בפעימה הראשונה הממוצע של הירידה בהכנסות עמד על 40%. הענף פעל עם למעלה מ-2,000 מועדוני כושר, כאשר לאחר גל הראשון נסגרו 200 מועדונים. אני צופה לקריסה בגל הזה לקריסה טוטאלית. הגל הזה יהיה הרבה יותר דרמטי לפי כמו ההודעות שאני מקבל כעת. בגל הראשון לא ידעו למה לצפות. אנשים איבדו את הסבלנות עכשיו. הם איבדו אמון. מי ירשם היום לחדרי הכושר?
"האבסורד הוא שבשטח לא היה הדבקות", המשיך פרנקל, "יש מסע הפחדה ודמונזיציה כלפי הענף. אין לנו קשרים כמו משרד התחבורה, ששרת התחבורה נלחמת על הרכבות. לנו אין מי שנלחם עבורנו. דיברתי עם אנשים במשרד הבריאות שאמרו שהבעיה היא לפי מגזרים והענף שלנו לא הוגדר כבעייתי אלא באמצע.

"אף אחד לא נלחם עלינו כמו בתי הכנסת או בתי המלון. זה ענף שאינו מאורגן בצורה מסודרת. אין לו מערכת קשרים מול הממשלה והוא חסר כוח פוליטי. למרות זאת הוא מעסיק הרבה עובדים. במקום לחזק אותנו ולעודד את הפעילות שלנו, הם באים ואומרים לסגור. לי יש מועדונים של אלף מ"ר שבהם המרחקים הם אדירים, יש מדידת חום ועוטים מסכות. למה אותם להכניס לסגירה? פשוט אמרו בואו ונהרוג את הענף.
"אנחנו לא יודעים מה יקרה עם העובדים שלנו כעת. אני מעסיק מעל 800 עובדים. מה לשלוח אותם הביתה? בעלי הנכסים מתקשרים אלינו. אני 3 מיליון שקלים בחודש שכירות על 20 סניפים. מי יפצה אותי? אלה רק ההוצאות על שכר הדירה".
"קל לסגור ענף, גם ללא הצדקה"
גם בקבוצת הולמס פלייס טענו דברים דומים. מהקבוצה נמסר כי "קבוצת הולמס פלייס וציבור המתאמנים כועסים ומתוסכלים מההחלטה לסגור את מועדוני הכושר. מחודש מאי אנו עושים מעל ומעבר על מנת להפעיל את מועדוני הכושר בצורה בטוחה תוך שמירה קפדנית על בריאותם של המתאמנים. בכל הביקורות שקיים משרד הבריאות במועדוני הרשת, קיבלנו שבחים על הדרך בה פעלנו.
"בדוח שפורסם לאחרונה על ידי משרד הבריאות מדורגים חדרי הכושר והברכות בתחתית הרשימה של המקומות בהם שהו נדבקים בקורונה. עוד נוסיף שבמחקר הגדול והמקיף מסוגו באירופה שהתפרסם לאחרונה ב-MEDRXIV שבדק כ- 4000 איש נמצא באופן מובהק כי הסיכוי להידבק בקורונה במועדונים הפועלים על פי התקנות הינו אפסי. אנו חושבים כי מדובר במהלך פופוליסטי. קל מאוד לסגור ענף שהוא כביכול "לא כלכלי" לישראל ללא כל הצדקה אמיתית.
"אנו מאמינים בלב שלם כי ניתן היה להשאיר את מכוני כושר פתוחים גם בימים אלה ולאפשר לצבור לשמור על בריאותו הגופנית והנפשית כי נפש בריאה טמונה בגוף בריא. יחד עם זאת אנו רואים את טובת לקוחותינו מול עיננו ולכן אנו שוקדים כעת על מציאת פתרונות חילופיים וזמינים שיאפשרו להם להמשיך ולשמור על שגרת האימונים .
"תעשיית הספורט לא זכתה לסיוע, מטביעים אותנו"
יובל ליבלינג ממובילי ארגון בעלי העסקים בענפי הספורט והכושר בישראל ומנכל רשת הכושר ׳פרופיט׳ סיפר גם הוא על תסכולו מההחלטה. לדבריו ״בוחרים לסגור ענף שלאורך המשבר היה עם מספר חולים מאומתים נמוך ביותר, פחות ממסעדות, פחות מבתי כנסת, בתי ספר, ישיבות, תחבורה ציבורית, חנויות רחוב, מלונות, אירועים ועוד.

"60 אלף הלקוחות של רשת פרופיט ואלפי העובדים נכנסים שוב למעגל האבטלה בעוד ישיבות ובתי כנסת בהם שיעור ההדבקה היה גבוה בהרבה ממשיכים לפעול בגלל שיקולים קואליציוניים. ארבעה חודשים מתחילת המשבר ורשת פרופיט, כמו גם רוב תעשיית הספורט, לא זכתה לסיוע כלכלי מהמדינה בגין החודשיים שכבר היינו סגורים. בחודשיים האחרונים מאז הפתיחה, בתחילת מאי, עשינו מאמצים עליונים לחזור לשגרה ובכוחות רבים הצלחנו להישאר עם הראש מעט מעל המים והנה באה החלטת הממשלה ומטביעה אותנו לתחתיות אפלות", סיים ליבלינג את דבריו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו