התפשטות מחלת הקורונה בישראל בשבועות האחרונים מדאיגה מאד את פרופסור אלי וקסמן ממכון ויצמן, מי שהיה ראש הצוות המייעץ למטה לביטחון לאומי (מל"ל) בנושא הקורונה. להערכתו, ישראל קרובה לרגע שבו היא תאבד שליטה על המחלה ובתי החולים יתמלאו בחולים קשים - מצב שעלול להוביל לקריסת מערכת הבריאות בארץ.
"איבדנו שליטה על המגפה והיא מתפשטת במספרים גבוהים", מתריע פרופ' וקסמן בשיחה עם "ישראל היום". "יש קצב עלייה קבוע מעל חודש ואין מיקוד של החולים באזור אחד, אלא בכל הארץ, ורוב מקור ההדבקה של החולים לא ידוע. למעשה, איבדנו שליטה. במובנים מסוימים, כבר פספסנו את הרכבת".
לדברי פרופ' וקסמן, ההידרדרות במצב נובעת מכך שהתירו "את הסגר וההקלות מהר מדי, בלי השלמת 'התו סגול' ובלי רגולציה בכלל. פשוט רצו והתירו. מעבר לכך, לא בנו מנגנון אחוד של דיכוי התפרצויות, אין צוות אחד שמנהל את הכל, אין גורם אחד שמפעיל את כל המשרדים והמעורבים יחד. היו צריכים לבנות יכולת ניהול של כל ההיבטים של המגפה יחד, ולהקים מנהלת חירום בראשותו של אדם עם יכולת ניהולית וביצועית גבוהה כדי שיוכל לנהל את האירוע המאוד מורכב הזה. אנחנו מול משבר אזרחי חסר תקדים בתולדות המדינה ואין גוף אחד שמנהל הכל, פועל מהר, בודק מהר - ומבצע שינויים מהר.
"כל הדברים האלה לא קיימים במשרד הבריאות ולא בשירות בריאות הציבור, שלא מתאים, לא יודע ולא יכול לבצע משימה כזו. צריך להעביר את כל הסמכויות של כל גופי הביצוע למנהלת חירום אחת. זו החלטה ניהולית שהיה צריך לקחת המנכ"ל היוצא או השר היוצא. המנכ"ל או השר הנוכחיים חייבים לקחת אותה מהר וצריך להעביר לגוף הזה את כל החקירות וההחלטות על בידוד - וכל זה יחד עם עוד גורמים. צריך גוף שינהל הכל מקצה לקצה שיעמוד לפי מדדים ברורים ויעמוד בהם".
עוד בנושא:
• בדרך לסגר? שיא נדבקים ביממה מאז פרוץ המגפה בישראל
• מספר הנדבקים בכור בדימונה עלה לחמישה
• התפרצות הקורונה: משרד הבריאות ידרוש להטיל סגר על עשרות ערים ברחבי הארץ
כמה זמן עוד יש לנו לפעול? או שבכלל איבדנו את השליטה על הווירוס?
"עדיין מזהים את רוב החולים על ידי הבדיקות. אחוז החולים שלא מפתחים סימפטומים נמוך ואחוז החולים בבדיקות הוא מתחת לעשרה אחוזים. זו אינדיקציה שעדיין אפשר להשתלט על הווירוס. אבל חייבים לעשות צעדים ארציים מהירים שיצמצמו את הסכנה להדבקה. בעיקר צריך לבטל את כל הכינוסים של עשרות אנשים ומעלה. זה תורם מעט לכלכלה ונושא בחובו סיכון גבוה. הממשלה צריכה לפצות את מי שנפגע מהצעד הזה, אבל הוא הכרחי וצריך לעשות אותו. אנו כיום בקצב פחות חריף ממרץ, אז הייתה קפיצה של 30-25 אחוזים ביום. כעת העלייה בכל יום היא של שישה אחוזים ולכן יש עוד חלון זמן".
בכמה זמן מדובר?
"אם המגמה תימשך - שלושה שבועות. אחרי כן, לא נוכל לעצור הגעה של 600-500 חולים קשים לבתי החולים, דבר שיסכן את המערכת. אבל יכול להיות שאם לא ננקוט היום או מחר את הצעדים - הלחץ יגדל ונצטרך מעשים חריפים יותר".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו