בחנויות, בכניסה לקניון, בספורמרקט, בשדות תעופה ברחבי העולם, ובמעברי גבול בין מדינות מתבצעות בדיקות חום לעוברים באמצעות מד חום אינפרה-אדום, המודד את טמפרטורת הגוף ללא מגע מאז פרוץ הווירוס. למרות שהמכשיר הוא זה שעליו מסתמכים, נראה כי אין בו באמת ערך.
אם נעשה סקר קצר בקרב הציבור נגלה כי מעטים אלו שראו פעם אדם שמזוהה בצורה הזו עם טמפרטורת גוף יותר מ-38 מעלות חום. גרוע מכך, ברוב הפעמים המדידות מראות תנודות בחום גוף הנבדקים ואף טמפרטורה שאינה בכלל אפשרית לבני אדם.
לשם המחשה, כותב שורות אלו מדד לעצמו הבוקר בכניסה למרפאה 34 מעלות חום, טמפרטורה שלא תיתכן בגוף אנושי חי. לכן, כדי להבין האם בכלל המדחומים האלו טובים והאם הצורך בהגנה על הציבור ניתנים למימוש עמם, שוחחנו עם ד״ר אורי לרנר, המנהל המקצועי של עמותת ״מדעת״, המתמחה בין השאר בטכנולוגיות רפואיות.

"אחת הקרינות שנפלטות מהאדם היא קרינה אינפרה-אדומה שמייצגת את החום של הגוף שפולט את הקרינה. אלא שהבעיה היא שמדידה כזו והתמקדות כזו מחייבת שלא יהיו שום הפרעות בין העדשה שממקדת את המבט על הקרינה לבין הגוף הנבדק", מסביר ד"ר לרנר. "מעבר לכך צריך מרחק מדויק, שתי בדיקות, ולמעשה שלא תהיה הפרעה אחרת כמו זיעה, רוח של מזגן או סתם רוח מבחוץ".
ומה לגבי מדידת חום במרכזי קניות הומי אדם? על כך משיב ד"ר לרנר, כי "ראשית צריך לדעת מי יצרן המדחום. המדחומים היותר יקרים שיוצרו על ידי חברות ידועות בעולם יכולים למדוד חום בדיוק די משמעותי. אלא שבמרחב החיצוני, כשאדם נמצא במקום עם אוויר בתנועה, כשהוא מזיע, או יצא ממזגן של רכב או נכנס כרגע למקום עם מזגן, אין לכלי הזה שום יכולת מדידה אמיתית זאת בכלל אם קנית אותו בחברה מוכרת וכזו שאפשר לסמוך עליה".
הבעיה: מדחומים תוצרת סין
ד"ר לרנר מדגיש כי הבעיה עיקרית כרגע נמצאת במדחומים הזולים שלא רגישים מספיק לחום. "אפשר לקנות מכשירים כאלו תוצרת סין בסכום מאוד נמוך. ויש שני סוגים של מדחומים אינפרא אדומים - למשל אחד שמיועד למצח ואחד שמודד את החום באוזן".
"המד חום של המצח הוא הכי בעייתי כי העור זו הנקודה הכי קשה ורחוקה מליבת הקרינה של האדם. האוזן לעומת זאת מוגנת מרוח יותר ומשינויי טמפרטורה ואני בבוקר כל יום מודד באוזן לילדים שלי ולי את החום והמד חום הזה מדייק. אבל מד חום כזה לאוזן אינו משהו שאפשר למדוד איתו במרחב הציבורי".

בתוך כך, ד"ר לרנר מסביר כי גם במדחום טוב, אם תכניסו ל-15 שניות את הראש שלכם לפריזר ותמדדו תגלו טמפרטורה אחרת, ואם תרוצו ברחוב תגלו טמפרטורה אחרת לחלוטין. "מכר שלי ראה אדם שעשה ספורט ואז לא הוכנס לקניון, נח כמה דקות ואז כן הורשה להיכנס כי חום הגוף שלו ירד", הוא מוסיף.
השורה התחתונה: לשמור על ריחוק חברתי ועל הכללים
ד"ר לרנר אמנם לא מסתייג רשמית מההוראות של משרד הבריאות בכל הנוגע למדחומים אך מציין כי "ראשית ידוע שאנשים מפתחים חום בכל הנוגע למחלת הקורונה אחרי שהם כבר יומיים או שלושה מדבקים בלי החום. אם נוסיף לזה את חוסר הדיוק ואת כמות המוצרים הירודה הרבה שמסתובבת בשוק הרי שאני מציע לכולם לשמור על הוראות הריחוק החברתי, לשמור על המסכות ולא לצאת מהבית אם מרגישים לא טוב או משתעלים", הוא מסכם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו