לקראת תוכנית קיצוצים ברשות הפלשתינית?

על פי דיווח ערבי, לאור הסירוב לקבל את העברת כספי המסים, הפלשתינים החליטו על מתווה שידרוש "התייעלות בנוגע להוצאות ולמשכורות הפקידים"

צילום: Getty Images // משרד האוצר הפלשתיני עשוי לקחת הלוואה מהבנקים כדי לשלם משכורות ,
צילום: Getty Images // משרד האוצר הפלשתיני עשוי לקחת הלוואה מהבנקים כדי לשלם משכורות

מתיחות ברחוב הפלשתיני לקראת מה שמסתמן כתוכנית קיצוצים ברשות, כך לפי דיווח ערבי מהבוקר (שישי).

לפי פרסום בעיתון הלבנוני "אל-אח'באר", דברי חברי הוועד המרכזי בפת"ח, חוסיין א-שייח' ועזאם אל-אחמד השבוע כי הרשות דחתה את העברת כספי המיסים שגובה ישראל מעובדים פלשתינים, קיבלו כבר ביטוי בהחלטה להפסיק העברת חולים מרצועת עזה לישראל. כזכור, א-שייח' הודיע שהרשות הפלשתינית מסרבת לקבל את הכספים בעקבות החלטתה להתנער מההסכמים עם ירושלים, לרבות התיאום הביטחוני.

לפי פרסום קודם בעיתון המקורב לחמאס, רוב החולים המועברים לטיפול בישראל סובלים מסרטן ולא יכולים לקבל טיפול ברצועת עזה. אחת הטענות היא שההחלטה לההפסיק את העברת החולים קשורה לצורך בקיצוץ בתקציב בתי החולים ברצועת עזה מהוצאות הרשות. זאת, עקב דחייתה את כספי הניכויים מישראל. דבר זה איננו קשור בהכרח להפסקת התיאום האזרחי אלא כנראה לניהול תקציב הרשות. מקורות במחלקה לטיפול חוץ באחד מבתי החולים בעזה אמרו ל"אל-אח'באר" כי עלות העברת החולים מגיעה לכ-120 מיליון דולר בשנה.

אבו מאזן // צילום: אי.פי.איי
אבו מאזן // צילום: אי.פי.איי

במעבר לנעשה בשטחי הרשות הפלשתינית ביהודה ושומרון, מקורות בממשלה הפלשתינית מסרו ל"אל-אח'באר" כי הוחלט, בהתאם לדחיית הכספים, על "תוכנית קיצוצים שתדרוש התייעלות בכל הנוגע להוצאות, למשכורות ולקידומים של הפקידים עד להודעה חדשה".

המקורות ציינו שלמשרד האוצר הפלשתיני אין מועד לתשלום המשכורות של חודש מאי שנקצבו ברביעי האחרון. עם זאת, לדברי המקורות, משרד האוצר עשוי להיאלץ לקחת הלוואה מהבנקים כדי לשלם את השכר לפקידים. אף על פי כן, חבר הוועד אל-אחמד רמז כי ייתכן שתהיה דחייה במשכורות של שלושה או ארבעה חודשים.

לעומתו, דובר הממשלה הפלשתינית אבראהים מלחם אמר ששר האוצר הפלשתיני שוכרי בשארה יקיים הצהרה לתקשורת בשבוע הבא כדי לעדכן במועד ובנסיבות האפשריות לתשלום. במסגרת הצהרה זו, היועץ הכלכלי אמין אבו עישה צפוי לעדכן בדבר מקורות אחרים לתשלום משכורות שייתכן כי יידחו בכמה שבועות.

על פי הדיווח, התקציב ל-160 אלף עובדי המגזר הציבורי בגדה ובעזה היה ארבעה מיליארד ו-951 מיליון שקלים בשנת 2018. תשלום המשכורות שלהם היווה אז 46 אחוזים מכלל ההוצאות.

עוד בנושא:

• אש"ף: נפעל ליישום ריבונות פלשתינית על השטח

• שר החוץ הירדני: "החלטת הסיפוח תתדלק את הסכסוך"

• ישראל, רוסיה והשר הפלשתיני שעורר סערה

על רקע זה, כלכלנים העריכו שהרשות נמצאת על סף משבר ושכל התרחישים פתוחים לאור מצב הקהילה הבינלאומית שהשתנה ללא היכר. במקביל, מומחים אחרים שצוטטו בעיתון המקורב לחיזבאללה סברו שמשבר, אם יקרה, לא יימשך לאורך זמן. זאת מכיוון שיש מהלכים ברוסיה ובכמה מדינות באיחוד האירופי, בהן צרפת וספרד, שידחקו בישראל לבטל או לכל הפחות לדחות את החלת הריבונות.

בכל הנוגע לתיאום הביטחוני, על פי דיווח ב"א-שרק אל-אווסט", מנגנוני הביטחון הפלשתיניים נמנעו מכל חיכוך עם צה"ל בשטחי איי שנמצאים בשליטה מלאה של הרש"פ. כך למשל, אתמול בבוקר הופתעו במשטרה הפלשתינית כאשר כוחות צה"ל חדרו לסביבת קבר יוסף בשכם. השוטרים קיבלו הוראה לסגת מהמקום ולא לבוא במגע. לפי הדיווח, הפעולה של צה"ל התקיימה ללא תיאום כבעבר, אז היו מודיעים לצד הפלשתיני שהיה מורה בתורו לכוחותיו להתרחק. בהקשר זה, בעיתון הסעודי צוטטו מקורות ביטחוניים פלשתיניים, שלפיהם ישראל היא זו שמעוניינת לגרור את השטח לעימות לאחר הפסקת התיאום הביטחוני לחלוטין.

ג'יבריל רג'וב // צילום: איי.אף.פי
ג'יבריל רג'וב // צילום: איי.אף.פי

בתוך כך, הבכיר הפלשתיני ג'יבריל רג'וב צוטט השבוע בכלי תקשורת פלשתיניים באומרו: "אנו רואים בהתנגדות העממית השלווה בשלב הזה - בחירה אסטרטגית המבטאת את שאיפות עמנו, שחייבות להתממש במנגנונים אחידים ובמסגרת מנהיגות מאוחדת".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר