ערב לחיך, בריא ללב: מחקר חדש שפירסם ה"ניו יורק טיימס" מגלה כי דיאטה ים־תיכונית עשויה למנוע כ־30 אחוזים מהתקפי הלב והשבץ וממקרי המוות הנובעים ממחלות לב אצל אנשים בסיכון גבוה.
הדיאטה הים־תיכונית עשירה בשמן זית, באגוזים, בקטניות, בדגים ובפירות וירקות. מלבד הטעמים העשירים בדיאטה, זוכים המקפידים עליה לצ'ופר - מותר להם להמשיך לשתות יין עם הארוחה.
ממצאי המחקר, שפורסמו במקור באתר מגזין הרפואה של ניו אינגלנד, מבוססים על ניסוי קליני שמדד את השפעת התזונה על סיכונים ללב.
את המחקר ביצעו ד"ר ראמון אסטרוץ, פרופ' לרפואה באוניברסיטת ברצלונה ועמיתיו. המדענים גייסו לצורך המחקר 7,447 אנשים בספרד שסבלו מעודף משקל, עישנו, סבלו מסוכרת או סבלו מגורמי סיכון אחרים למחלות לב על מנת לעקוב אחר בריאותם בזמן הדיאטה.
בתכנון, המחקר היה צפוי להיות ארוך: החוקרים נסעו ברחבי העולם בניסיון לענות על השאלה האם דיאטה, לבדה, יכולה להיות הגורם המסביר של מחלות לב. עם זאת, ממצאי המחקר היו מובהקים כל כך, עד כי "זה היה לא אתי להמשיך במחקר" והוא הסתיים לאחר חמש שנים בלבד, מוקדם משמעותית מהצפוי.
ואלה התוצאות: הדיאטה עזרה לאלה ששמרו עליה, אף על פי שהם לא ירדו במשקל ואף שרובם כבר נטלו סטטינים (קבוצה של תרופות המורידות את רמות הכולסטרול) או תרופות ללחץ דם כדי להפחית את הסיכון למחלות לב.
"אלה ממצאים מרשימים למדי", התפעלה רייצ'ל ג'ונסון, מרצה לתזונה באוניברסיטת ורמונט ודוברת איגוד הלב האמריקני, "הדבר החשוב ביותר במחקר הנוכחי הוא שהחוקרים השתמשו ב'נקודות קצה' משמעותיות מאוד. הם לא התמקדו בגורמי סיכון דוגמת יתר לחץ דם או כולסטרול, אלא הביטו במקרים של התקפי לב, שבץ ומוות, ובסופו של דבר זה מה שחשוב באמת", סיכמה ג'ונסון.
עד עתה הראיות לכך שתזונה
ים־תיכונית מפחיתה את הסיכון למחלות לב היו חלשות והתבססו בעיקר על מחקרים המראים כי אנשים ממדינות ים־תיכוניות נוטים לחלות פחות במחלות לב. את הדפוס הזה היה אפשר לייחס לגורמים אחרים מלבד דיאטה.
מומחים שונים היססו לאורך השנים להמליץ על הדיאטה הזאת לאנשים שכבר סבלו מבעיות משקל, משום ששמנים ואגוזים מכילים לא מעט קלוריות. ככלל, הדיאטה הים־תיכונית נתפסת לעיתים כיוצאת דופן מפני שהיא מורכבת מפחמימות רבות יחסית.
המחקר החדש מראה כי למרות כל אלה, אפשר כעת לקשר ברמה המחקרית בין דיאטה ים־תיכונית ובין בריאות ואריכות ימים. ד"ר סטיבן ניסן, יו"ר המחלקה לרפואת לב וכלי דם בקרן מרפאת קליבלנד, אמר כי למול תוצאות המחקר, הרי שדיאטות דלות שומן לא הוכחו כמועילות לעניין זה, מה גם שקשה לחולים להקפיד עליהן. "המחקר מראה שאפשר לקיים דיאטה מסודרת, עם פירות וירקות ושמן זית. התוצאות ההרסניות של מחלות הלב נמוכות בכ־30 אחוזים, ואתה ממש יכול ליהנות מהחיים", סיכם ד"ר ניסן.
* * *
מתכון ללב בריא
פילה דניס אפוי ברוטב פלפלים ועגבניות
החומרים (ל־4 מנות):
4 דגי דניס מפולטים, נקיים מעור ומעצמות
1 כף שמן זית
לרוטב:
חצי כוס שמן זית
2 פלפלים אדומים חתוכים לקוביות
2 פלפלים כתומים חתוכים לקוביות
6 שיני שום פרוסות
1 בצל קצוץ דק
12 עגבניות שרי חתוכות ל־4 פלחים
12 צימוקי עגבניות
מיץ מ־1 לימון
חופן עלי פטרוזיליה
חופן עלי כוסברה
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
אופן ההכנה:
1. מכינים את הרוטב: מחממים שמן זית במחבת רחבה. מוסיפים את הפלפלים האדומים והכתומים ומבשלים כ־15 דקות על אש בינונית.
2. מוסיפים את השום, יתר שמן הזית והבצל וממשיכים לבשל כ־10 דקות.
3. מוסיפים את עגבניות השרי וצימוקי העגבניות ומבשלים כ־20 דקות, עד שהירקות רכים אך שומרים על צורתם. מתבלים במלח ובפלפל שחור גרוס.
4. מכינים את הדגים: בתבנית אפייה המתאימה להגשה מזליפים שמן זית ומסדרים מעל את הדגים. מתבלים במלח ובפלפל שחור גרוס.
5. יוצקים את הרוטב באופן אחיד על פני הדגים, מזליפים מיץ לימון ואופים בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות כ־12 דקות, עד שצבע הדגים הופך לבן.
6. מקשטים בעלי פטרוזיליה וכוסברה ומגישים.
מאיה דריןטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו