עלייה של 40% בנטילת משכנתאות לכל מטרה

אפקט הקורונה: ביקוש גבוה למיחזור הלוואות קצרות, בעלות החזר חודשי גבוה • הסיבה: הבנקים מעמידים משכנתאות לנכסים קיימים • כל הפרטים

צילום: אורן בן חקון // בנק ישראל ,
צילום: אורן בן חקון // בנק ישראל

ערב משבר הקורונה, כל משק בית בישראל היה חייב כ־100 אלף שקלים - 90 אלף שקלים מתוכם לבנקים ולחברות האשראי ו־10,000 שקלים לגורמים חוץ־בנקאיים. מובן שבפועל חייבים בעלי המשכנתאות כחצי מיליון שקלים, מלבד הלוואות אחרות. "כעת נוצרה הזדמנות לקחת משכנתא של 70% על חשבון הבית, למי שביתו אינו ממושכן, כדי לסגור הלוואות קיימות ולהפחית את ההחזר החודשי", כך אומר מאיר וידר, מנכ"ל וידר, חברת ייעוץ למשכנתאות. 

החל ממארס ועד היום העמידו הבנקים אשראי בגובה של מיליארדי שקלים - סכום שעולה בהתמדה. אלא שהלוואות רגילות מועמדות לשנים ספורות, כך שההחזר החודשי עליהן גבוה, במיוחד בימים אלה. לדברי וידר, "אנחנו רואים עלייה של כ־40% בביקוש למשכנתאות על נכס קיים. במרבית המקרים מדובר במיחזור של הלוואות קיימות, כדי להקטין את ההחזר החודשי בתקופה זו".

עוד בנושא:

• בעקבות הקורונה: מחיר הדלק ממשיך לצנוח

• "ערבויות המדינה - מהנמוכות בעולם"

• מוד'יס: דירוג האשראי של ישראל - יישמר

הבנקים מציעים כיום פריסת הלוואות לתקופה של עד עשר שנים בריבית של 7%-4% ויותר, בהתאם ליכולת ההחזר ולדירוג הלקוח בבנק או בחברת האשראי. מדובר בהחזר חודשי גבוה שאינו מתאים למצב כיום. 

לדברי וידר, "בנק ישראל שינה את ההנחיות ואפשר לבנקים למשכנתאות להעניק משכנתאות בגובה של עד 70% משווי הנכס וגם לפרוס את ההלוואות לתקופה של 30-20 שנים. הריביות הממוצעות על הלוואות לכל מטרה עומדות על כ־4%-5.5% ובפריסה טובה הרבה יותר, עם דחייה של תשלומי המשכנתא בכמה חודשים".

מאיר וידר
מאיר וידר

אם ניקח, לדוגמה, הלוואה של 100 אלף שקלים, שתהיה פרוסה בבנק לתקופה של שבע שנים בריבית של 5% - ההחזר החודשי יעמוד על כ־1,413 שקלים לחודש. לעומת זאת, אם ניקח את המשכנתא בפריסה ל־25 שנים - ההחזר החודשי יהיה כ־584 שקלים לחודש. זאת אומרת, אפשר להקטין את גובה ההחזר החודשי על ההלוואה בכ־800 שקלים לחודש.

פתרון מתאים למשפחות

וידר מספק דוגמאות נוספות: משפחה שיש לה 100 אלף שקלים הלוואות ומחזירה כיום כ־1,560 שקלים לחודש ויש לה דירה פנויה למשכון, תוכל לקחת הלוואת משכנתה ל־25 שנים, בריבית של כ־4.5%. כלומר, בהחזר של כ־550 שקלים בחודש באותה תקופה.  

מי שמחזיר כיום הלוואה קצרה יותר, למשל, הלוואה של 200 אלף שקלים לחמש שנים, משלם כיום 3,650 שקלים בחודש; אם היא תוחלף במשכנתא ל־25 שנים, ההחזר החודשי יהיה 1,100 שקלים. 

לדברי וידר, מדובר בפתרון המתאים למשפחות שחשבו כי יוכלו לעמוד בהחזר חודשי גבוה, לטובת קיצור תקופת ההחזר, ונקלעו כעת למשבר תזרימי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר