לראשונה מזה עשור - תרומת איברים במגזר הדרוזי

סלאלחה עפיפה בת ה-67 ביקשה שלאחר מותה ישמשו אבריה להציל חיים • הכבד שלה הושתל בהצלחה באישה בת 34 בבית החולים בילינסון

סלאלחה עפיפה ז"ל // צילום: באדיבות המשפחה //

לראשונה מזה עשור: תרומת כבד נתקבלה מאישה דרוזית שביקשה עוד בחייה שאיברה ישמשו להציל חיים, למרות ההתנגדות בקרב חלק מהעדה להליך הרפואי. 

סלאלחה עפיפה בת ה-67 נפטרה מדום לב בביתה. לאחר ניסיונות החייאה של מד"א היא הועברה לבית החולים זיו בצפת. למרות מאמצי הרופאים להצילה, נאלצו לקבוע אצלה מוות מוחי נשימתי. עפיפה היתה חולת דיאליזה במשך 19 שנה.

היא לא הסכימה לקבל תרומת כליה מילדיה וגם לא מאדם אחר - לא מנפטר ולא מחי. 11 ילדיה של עפיפה ביקשו פה אחד לתרום את אבריה ולהציל חיים. בנה סיפר: "אמא היתה אשה אצילת נפש. היא היתה חתומה על כרטיס אדי. היא תמיד אמרה, שאם יקרה לה משהו, היא מבקשת שיתרמו את איבריה ויצילו חיים. אמא גידלה אותנו לבדה כי אבא שלנו נפטר צעיר מדום לב". 

הכבד של עפיפה הושתל באשה בת 39 בבית החולים בלינסון. גם חולי דיאליזה יכולים לתרום איברים כמו כבד ולעיתים גם ריאות, ולהציל חיים. 



ביקור ניחומים של משפחת מקבלת התרומה אצל משפחת התורמת // צילום: באדיבות המשפחה
ביקור ניחומים של משפחת מקבלת התרומה אצל משפחת התורמת // צילום: באדיבות המשפחה

ד"ר תמר אשכנזי סיפרה על המקרה: "לראשונה אחרי למעלה מעשור התקבלה הסכמה לתרומת איברים ממשפחה דרוזית. ראשי העדה הדרוזית עדיין לא פסקו האם להתיר תרומת איברים.  ידוע לנו, כי הם מקיימים דיונים עם מומחים ורופאים בניסיון לגבש עמדה בנושא. תרומת המשפחה השבוע הגיעה ממקום של נתינה ורצון להיטיב עם האחר. לא מעט דרוזים חיים כיום בזכות השתלות שזכו בהם. כעת נקווה שאלה הנם ניצני ההדדיות".

בצל הקורונה: ממשיכים לבצע השתלות

במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת הכללית, נערכו לאחרונה, בעת מורכבת זו, לצד ההתמודדות עם ווירוס הקורונה, 3 ניתוחי השתלות איברים בילדים, 2 השתלות כבד והשתלת כליה, ניתוחים מצילי חיים לשלושה ילדים. 

הניתוח הראשון, השתלת מורכבת ונדירה כמוה נעשו פעמים בודדות בעולם, בוצע בתינוק בן 8 חודשים אשר סבל ממום מולד בדרכי המרה ומחלתו התקדמה במהירות. על מנת לייצב את מצבו, היה צורך בביצוע מספר צנתורים פולשניים, מורכבים ונדירים לעצירת דלף נוזלים מהכבד כדי ״למשוך זמן״ עד הגיעו לגיל 8 חודשים, אז יוכל לקבלת תרומת כבד להצלת חייו.



התינוק מתאושש לאחר השתלת הכבד // צילום: ביה"ח שניידר
התינוק מתאושש לאחר השתלת הכבד // צילום: ביה"ח שניידר

בניתוח מורכב, תרם לו אביו אונת הכבד. התינוק התאושש מהניתוח ביחידה לטיפול נמרץ ובמחלקת ילדים ג' המתמחה בטיפול בילדים מושתלים ושוחרר השבוע לביתו.

ניתוח השתלת כבד נוסף, בוצע בילד בן 7.5 שסבל ממחלת כבד גנטית, ממנה סבלו גם שני אחיו שעברו שנים קודם השתלות כבד להצלת חייהם. ניתוח השתלת הכליה בוצע בנערה בת 17 שטופלה בדיאליזה במכון לנפרולוגיה במרכז שניידר. בתום ההשתלות הם יועברו להתאוששות והמשך טיפול ביחידה לטיפול נמרץ במרכז שניידר לרפואת ילדים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר