"אין מגמת עלייה בהתנהגויות גזעניות"

עו"ד בנימין שינדלר, ראש המחלקה המשפטית בפיב"א ומי שמרכז עבורה את המאבק בגזענות ובאנטישמיות, בראיון עם נתונים מעודדים • "שלא כמו ענפי ספורט אחרים, כדורסל ספורט רב־תרבותי וזרים משתלבים בו היטב"

צילום: באדיבות הפועל ירושלים // אוהדי א.א.ק. במשחק מול הפועל ירושלים העונה ,
צילום: באדיבות הפועל ירושלים // אוהדי א.א.ק. במשחק מול הפועל ירושלים העונה

בשנים האחרונות קיימת עלייה מדאיגה באירועי אנטישמיות וגזענות ברחבי העולם, גם בענפי ספורט מסוימים. בענף הכדורסל משקיעה פיב"א מאמצים גדולים למיגור תופעות מסוג זה, ואכן בשנים האחרונות התרחשו באולמות כדורסל מעט מאוד מקרים של גזענות או אנטישמיות.

לקראת יום השואה ערכנו ראיון מיוחד עם עו"ד בנימין שינדלר, ראש המחלקה המשפטית בפיב"א משנת 2016 והאיש שמרכז עבורה בשנים האחרונות את המאבק בגזענות ובאנטישמיות.

"ספורט הוא אמצעי שמפגיש בין אנשים, ללא קשר למוצאם של המשתתפים", הוא פותח, "אנחנו רואים לעיתים קרובות שבזכות כדורסל או ספורט בכלל אפשר להתמודד בצורה טובה יותר עם תהליכים של הדרה חברתית שאנו חווים בתחומים אחרים של החיים".

העלייה בכמות האמריקנים והאפריקנים שמשחקים באירופה בשנים האחרונות גורמת להתנהגות שונה בחלק מהמדינות?

"שלא כמו ענפי ספורט אחרים, כדורסל תמיד היה ספורט רב־תרבותי עם מסורת ארוכת שנים של שחקנים זרים, ולכן אני יכול להגיד שבדרך כלל זרים משתלבים היטב בקבוצות הכדורסל".

כשאני שואל את שינדלר על כך שחלק גדול מהמחלוקות החוזיות שמגיעות לבית הדין לבוררות בכדורסל הן מצד שחקנים זרים ולא אירופאים, הוא מסביר שהפנייה של הזרים למוסדות המשפטיים של פיב"א לא נובעת מהתנהגות מפלה כלפיהם ומוסיף: "מחלוקות אלו מתעוררות בדרך כלל מסיבות כלכליות, לא מהתנהגויות גזעניות או מפלות אחרות".

ובאופן כללי, לפי הבדיקות שעשיתם יש בשנים האחרונות עלייה או ירידה באירועי הגזענות באולמות הכדורסל?

"באופן כללי, אחרי כל הבדיקות שעשינו, אין מגמה גוברת של עלייה בהתנהגויות גזעניות בתחרויות של פיב"א. אני יכול להגיד לך שבשנים האחרונות נודע לנו ממש לעיתים רחוקות על התנהגויות גזעניות בליגות המקומיות. המקרים הבודדים שכן הובאו לידיעתנו היו כאלה שבהם האיגוד המקומי לא העניש את הקבוצה המעורבת בחומרה מספקת, או שחשבנו שיש צורך להרחיב את הסנקציות של האיגוד המקומי גם לזירה הבינלאומית".

עו"ד בנימין שינדלר. "אין עלייה במקרי הגזענות" // צילום: האתר הרשמי של פיב"א

וכאשר מתרחש מקרה כזה, איך פיב"א מטפלת בו ומה הציפייה שלכם מהמועדונים?

"בכל פעם שמדווח לנו על התנהגות גזענית נפתחים הליכים משמעתיים, ולמעורבים יש הזדמנות להצהיר על עמדתם בפני הערכאות של פיב"א. אתה צריך להבין, אין לנו שום אמצעי קשר ישיר עם המועדונים עצמם, ולכן אנו מצפים מהאיגודים המקומיים לדווח לנו על כל התנהגות גזענית ולנקוט בסנקציות בגין כל הפרה של קוד ההתנהגות של פיב"א".

כצעד נוסף למניעת אירועים מסוג זה בעתיד, מונה בחודש שעבר עורך הדין הקנדי ריצ'רד מקלארן לקצין היושרה של פיב"א. מקלארן שימש בעשור האחרון נשיא בית הדין לבוררות בכדורסל, וגם חיבר את דו"ח החקירה על פרשת הסימום בספורט הרוסי. בין השאר הוא יסייע בחקירות ובקביעת דרכי פעולה במקרי גזענות ואנטישמיות.

כמו כן בוצעו כמה תיקונים בקוד ההתנהגות של פיב"א והענישה הוחמרה. בין השאר נקבע כי כל הפרה של קוד ההתנהגות, בין שמדובר בהפרה הקשורה להתנהלות במשחקים עצמם ובין שזוהי הפרה של קוד האתיקה, עשויה להוביל לקנסות בסך כ־300 אלף יורו, ביטול מענקים שמגיעים לקבוצה מפיב"א, איסור הגעת אוהדי הקבוצה המפרה למשחקי חוץ באירופה, ובמקרים חריגים ייתכן כי יוחלט על משחק חוזר ועל שורת סנקציות חריפות נוספות. 

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות

"בזכות המהלכים הללו חיזקנו את כוח החקירה של פיב"א ואת התמיכה המנהלתית בטיפול במקרים כאלה", מסביר שינדלר, "כעת, המטרה הבאה שלנו היא להנחיל את השינויים באיגודים המקומיים ולקיים סדנאות חינוכיות בנושאי אתיקה, יושרה והתנהגות הולמת".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר