נייר עמדה של מומחים לאתיקה חושף: כך יוחלט אילו חולי קורונה להנשים

נייר עמדה של מומחים לאתיקה רפואית חושף את ההמלצות לאופן שבו יחליטו הרופאים למי מהחולים להקצות מכונות הנשמה, במקרה שייווצר בהן מחסור

גובשו הנחיות במקרה של תרחיש אימים // צילום ארכיון: רויטרס

איך יחליטו רופאים ורופאות את מי להנשים במצב שבו יהיה מחסור במכשירי הנשמה או בכל מצב שבו מספר הנזקקים לטיפול יעלה על המשאבים הקיימים? המראות הללו שנראו באיטליה ונראים כעת בארצות הברית, גרמו למומחים ישראליים לגבש הנחיות.

מדרום קוריאה לישראל: פריקת משלוח הריאגנטים לבדיקות הקורונה // צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון

בנייר עמדה שעליו חתומים חברי המועצה הלאומית לביו אתיקה והלשכה לאתיקה בהסתדרות הרפואית ובסך הכל 26 מומחים ממגוון תחומים, והגיע לידי "ישראל היום" נקבעו מספר עקרונות לפיהם ניתן להעריך מי מהחולים "ירוויח" יותר מטיפול מציל חיים ומי סיכויי ההישרדות שלו נמוכים.

לפי המסמך "במצב מחסור תינתן עדיפות בטיפול רק על סמך סיכויי ההישרדות, כלומר שהסטייה היחידה מעקרון השוויון היא רק על בסיס מדדים רפואיים להצלחת הטיפול ולסיכויי ההישרדות. מודגש שגם במצבי חירום ומחסור אין להפלות בין חולים שונים על סמך מאפיינים שאינם רפואיים, או על סמך מאפיינים כלליים של קבוצות אנשים, אלא יש לקבוע את התיעדוף באופן אינדיבידואלי, על פי הנתונים הרפואיים הספציפיים לכל חולה."

המסמך כולל תרשים זרימה וטבלאות תפקוד שיאפשרו לדרג את המטופלים ל-4 דרגות: תפקודם הכולל לפני מחלתם בקורונה, הרקע הרפואי מספר המערכות החיוניות הכושלות. בהתאם לאלה ניתן לדרג את סיכויי הישרדותם הצפויה עם טיפול מלא ל-4 דרגות – טובה, בינונית, גרועה, נמוכה ביותר.

גובשו הנחיות במקרה של תרחיש אימים // צילום ארכיון: רויטרס
גובשו הנחיות במקרה של תרחיש אימים // צילום ארכיון: רויטרס

למטופל הצפוי למות ללא טיפול מציל חיים, ושיש לו סיכויים טובים יותר להחלמה, תינתן קדימות לעומת מטופלים היכולים לשרוד גם ללא טיפולים אלה, או לעומת מטופלים הזקוקים לטיפול מציל חיים אך כאלו שסיכויי ההישרדות שלהם קלושים למרות הטיפול. בנייר העמדה מצויין שגם במקרה ובו הוחלט לא לתת טיפול מציל חיים יינתן טיפול פליאטיבי להקלה על הסבל.

עוד מציינים המומחים שישנם מצבים בהם תינתן קדימות לאנשי צוות רפואי שנדבקו בקורונה על פני חולה אחר. זאת רק במקרה שיש דירוג זהה לשני החולים. או אם נגיע למצב שבו יהיה צורך להציל אנשי צוות רפואי לשם הבטחת הטיפול לכולם. המלצות נוספות של מומחי האתיקה כוללות תיעוד רצונו של המטופל בתיק הרפואי- איך הוא מעוניין להיות מטופל אם יחמיר מצבו.

כמו כן מנחים לאפשר לחולים הקשים להיפרד מאדם קרוב, בעדיפות לקרוב שחלה בקורונה והחלים. בהעדר כזה ייפרד מהחולה קרוב משפחה שימוגן באופן מלא. בכל בית חולים תמונה ועדת תיעדוף מוסדית, שתוכל לייעץ בנושא תיעדוף.

מחברי נייר העמדה הרב פרופ' אברהם שטינברג, פרופ' אפרת לוי-להד, ד"ר תמי קרני:  "מטרתנו לקבוע עקרונות מנחים אתיים, חברתיים, משפטיים ודתיים, ושיקולים יישומיים רפואיים-טיפוליים. עקרונות אלה באים לשמר אנושיות, חמלה, צדק ואהבת הזולת גם בעידן של משבר קיומי; לסייע לצוות הרפואי לקבל את ההחלטות הצודקות ביותר בשקיפות מלאה בתיעדוף חולים קשים לאשפוז ביחידה לטיפול נמרץ ולביצוע הנשמה;

להקל על העומס הרגשי הכבד המוטל על צוות רפואי שנקלע לדילמה קשה זו; ולסייע לציבור להכיל מצב קיצון של צורך בתיעדוף בטיפול במטרה להציל את מירב החולים תוך מימוש עקרונות צדק ושוויון".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר