בג"ץ לחרדים: בלי מבחני מיצ"ב - אין תקציב

התלמידים החרדים נבחנים במתכונת חלקית, וחלקם כלל לא נבחן • העותרים: "לימודי הליבה חשובים לא פחות מהשוויון בנטל"

תלמידים חרדים. התקציב בסכנה , נתי שוחט
תלמידים חרדים. התקציב בסכנה. צילום: נתי שוחט

 

בג"ץ הורה אתמול למשרד החינוך לגבש בתוך 100 ימים מתווה ברור לעריכת מבחני מיצ"ב במגזר החרדי. על פי ההחלטה, אם הבחינות לא יתקיימו יופעלו נגד מוסדות החינוך החרדיים סנקציות, עד כדי שלילת התקציב המוענק להם על ידי המדינה.

ההחלטה ניתנה בדיון בעתירת המרכז הרפורמי לדת ומדינה, המבקש לחייב לימודי ליבה במרכז החינוך העצמאי לתלמודי תורה, בבתי הספר "בית יעקב" ובמרכז מעיין החינוך התורני בארץ ישראל. במהלך הדיון התריע נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס בפני עורכי הדין שייצגו את בתי הספר החרדיים כי מוטב "שיתחילו לקחת את העניינים ברצינות, אחרת יהיו לכך השלכות".

הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית, אמר בתום הדיון: "הטמעת לימודי הליבה בכל מערכות החינוך היא סוגיה גורלית לעתידה של החברה הישראלית לא פחות, ואולי אף יותר, משאלת השוויון בנטל השירות".

מתשובת המדינה עולה כי המצב היום הוא שהמוסדות המשתייכים למעיין החינוך התורני מקיימים בחינות מיצ"ב במתכונת חלקית ביותר - רק בכיתות ה' (ולא בכיתות ב' ו־ח'), ובשני מקצועות בלבד (מתמטיקה ושפת אם, אך לא במדעים ובאנגלית).

בפועל, המוסדות המשתייכים לחינוך העצמאי מסרבים בתוקף לקיים את בחינות המיצ"ב, וממידע שהגיע לידי המרכז הרפורמי לדת ומדינה, שהגיע מבוגרי החינוך החרדי, עולה שבמוסדות החרדיים לא לומדים כלל אנגלית וממעטים מאוד ללמוד מדעים, ומכאן ההתנגדות לעריכת מבחני מיצ"ב במקצועות אלה בכיתות ח'.

עמדתו של משרד החינוך, העולה הן מהעתירה הקודמת והן מהעתירה הנוכחית, היא כי צריך לנסות לקדם את העניין בהסכמה ובהידברות, והמשרד מסרב להתחייב להפחית תקציבים ממוסדות שמסרבים לקיים את מבחני המיצ"ב. 

מנכ"ל עמותת חִדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "כאשר ייערכו הבחינות ייחשף במלוא מערומיו בלוף תוכנית הליבה במוסדות החרדיים לבנים".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר