מתלבטים? בואו נעזור לכם לבחור מחשב נייד

גודל ומשקל, סוללה, זכרון והארד דיסק, ואולי בכלל טאבלט? • משבר הקורונה הביא לזינוק אדיר במכירת המחשבים הניידים, ולא מעט מאיתנו הולכים לאיבוד בין כל הנתונים • עשינו לכם סדר בכל מה שתצטרכו לדעת רגע לפני שאתם מוסרים את פרטי האשראי

צילום: Getty Images

בשבועות האחרונים בעקבות ההסתגרות בבית, רבים משתתפים בשיחות וידאו ארוכות עם 20-30 איש, וכשמסיימים לעשות את זה, חורשים כל היום את נטפליקס ויוטיוב בשביל להעביר את הזמן עד הערב. אלה רק הילדים ששורפים זמן מול המסך כי אין גנים ובתי ספר, עוד לפני שדיברנו על ההורים שצריכים גם לעבוד על המחשב.

איך בוחרים לפטופ שמיועד לעבודה, שיחות וידאו וצפיה בסרטים ותוכניות? התשובה הקצרה היא: זה שאתם יכולים להרשות לעצמכם כרגע. לפטופ סביר שעונה לדרישות המינימליות יעלה בין 2,500 ל-4,000 שקלים. כן, באתרי הקניות תמצאו גם זולים יותר. הם ימלאו את המשימות הללו? כן. אבל עשויים להיות איטיים יותר ועם חווית צפיה פחות טובה, ולא להיות רלוונטיים עוד שנה-שנתיים.

התשובה המפורטת יותר, היא שצריך להסתכל היטב במפרט ולהחליט מה חשוב ועל מה אפשר לוותר, בהתאם לצרכים. אלו הדברים שכדאי לשים אליהם לב במפרט לפני שמוסרים את פרטי האשראי או הפייפל.

1. גודל ומשקל

שאלו את עצמכם כמה אתם צריכים לנייד את המחשב עכשיו ואחרי שיסתיים הבלגן. והאם זה רק להעביר מחדר לחדר ולקחת בבוקר לעבודה, או שזה משהו תצטרכו להסתובב איתו כל היום.

 המחשבים עם מפרט טוב ששוקלים עד 1.5 קילו נוחים מאוד על הגב אבל יהיו היקרים ביותר. המחשבים ששוקלים בין 1.5 ל-2.5 קילו כבר יגיעו למחירים שפויים יותר, ועדיין יחסית נוחים לניוד. כל מה ששוקל יותר מזה הוא בלוק עצום שמחליף מחשב שולחני. אם הלפטופ לא אמור להתנייד יותר מדי - חסכו כסף ואל תתייחסו למשקל כגורם מכריע.

 הדגמים הבולטים של לפטופים מגיעים עם מסך של 10.1, 11.6, 13.3, 14.1 או 15.6 אינצ'ים (המדידה היא של האלכסון). בגדול, 13.3 אינץ' הוא גודל שממנו והלאה אפשר לראות בבירור את מה שקורה על המסך - בין אם זה סדרת טלוויזיה או עוד 5 ראשים בשיחת ועידה, אבל זה תלוי בעיניים שלכם. לשם סדר גודל, אלכסון של דף מדפסת רגיל הוא כ-14.3 אינץ'. חשבו אם צריך יותר או פחות מזה.

צילום: Getty Images
צילום: Getty Images

2. רזולוציית מסך

המונח רזולוציה פשוט אומר כמה פיקסלים (נקודות) יש לאורך ולרוחב של המסך. ככל שיש יותר כאלה, המסך חד ואיכותי יותר, והצפיה נעימה יותר. בשביל להנות מסרטים כדאי לבחור לפחות 1366x768 פיקסלים. 

 צריך לקחת בחשבון שככל שהמסך גדול יותר, כך הנקודות פרושות של שטח גבוה יותר והאיכות תרד. אז במסכים של 15.6 אינץ' אפשר כבר לטפס ל-1920X1080 פיקסלים. אם צפייה בסרטים וגיימינג הם השימוש הבלעדי, זנקו ל-‏3840x2160 פיקסלים. אך אז ההוצאה הכספית תאמיר בהתאם.

חשוב לזכור: אפשר לחבר כל מחשב מהשנים האחרונות, לכל טלוויזיה מהשנים האחרונות בעזרת כבל HDMI. בלפטופים מסויימים יתכן שיהיה צורך במתאם או כבל מיוחד - התייעצו עם החנות במה המחשב תומך ואילו חיבורים יש לו, וצרפו מתאם להזמנה לפי הצורך. חיבור לטלוויזיה אחלה לצפיה בסרטים, אבל פחות מתאים לשיחות, מכיוון שהמצלמה נמצאת בגוף המסך.

3. סוללה

מחשבים ניידים יבטיחו במפרט בין 7 שעות ל-15 שעות חיי סוללה. אבל זה על הנייר ובתנאים אופטימליים. אם המסך דולק על בהירות גבוהה, המעבד מתאמץ ויש חיבור אלחוטי שפועל, הזמן פוחת. אז במציאות תקבלו כ-70-80 אחוז מהזמן המובטח.

חיי הסוללה תלויים בין השאר בגודל הפיזי של המחשב. בלפטופ גדול יותר, יש מקום לסוללה גדולה יותר שאמורה להספיק ליותר זמן. מצד שני, מסך גדול ברזולוציה גבוהה ומעבד ישן ופחות חסכוני ישתו את הסוללה הגדולה יותר.

הנתון שהכי חשוב להסתכל עליו היא וואט-שעה (WHr). ככל שהמספר גדול יותר, כך חיי הסוללה יהיו ארוכים יותר. מצד שני, אם אתם בהסגר או בידוד ועובדים בעיקר כשהוא מחובר לחשמל, אפשר לשים את השיקול הזה בעדיפות התחתונה.

4. ביצועים, זכרון והארד דיסק

רוב המחשבים שנמכרים בישראל מגיעים עם מעבדי אינטל מסדרה i, שליצדה ספרה. 3,5,7 או 9. כמובן שככל שהסדרה גבוהה יותר, כך המעבד חזק וחסכוני יותר (כלומר יצרוך פחות סוללה לאותן פעולות), ואפשר לצרכים בסיסיים להסתפק ב-3 או 5. אבל חשוב גם להסתכל על הדור של המעבד - שזה נתון שאמור להופיע במפרט הטכני. הדור המתקדם ביותר הוא עשירי, אבל בהחלט אפשר להסתפק גם בתשיעי.

לצד המעבד צריך מספיק זיכרון פנימי (RAM) - בשביל שיהיה אפשר להפעיל שתי לשוניות במקביל, בלי שהמחשב יקרוס או שיחות הוידאו ייתקעו וייקטעו. מומלץ מאוד לבחור מחשב עם 8 גיגהבייט, אך אם צריך להתפשר על המחיר, גם 6 גיגה יספיקו.

מחשב נייד - מחשבים ניידים רבים מגיעים עם כונן קשיח בשם SSD, שבו אין חלקים זזים והוא מהיר, שקט ועמיד הרבה יותר מהכוננים הישנים יותר. האם הוא גם יכול לקרוס? בוודאי. מומלץ לגבות חומרים חשובים. קחו לפחות 250 גיגהבייט (שמתוכם מערכת ההפעלה והתוכנות ישנות ישתו חלק). אם יש צורך לשפוך אליו הרבה צילומים וחומרים נוספים, כדאי לקחת חצי טרה (500 גיגה) ומעלה.

בחלק מהמחשבים עדיין יציעו לכם כונן אופטי (DVD). יש מי שעדיין שמר אוסף נדיר של דיסקים וחייב לשמוע אותם, סרטים בדיבוב לעברית שאין בשום מקום אחר, או משחק ישן ונדיר שכבר לא ניתן להשיג בדרך חוקית אחרת. אם אלה לא חשובים לכם, זה משהו שבהחלט אפשר לוותר עליו.

צילום: Getty Images
צילום: Getty Images

5. שקעים וחיבורים חשובים + מצלמת רשת

כמעט כל מחשב נייד נגיע עם מצלמת רשת. כדאי לחפש כזה עם מצלמת HD כדי שיראו אתכם בבירור, אבל לא צריך יותר מזה, אם אתם לא מנחים שידורים חיים.

חיבורים נוספים שכדאי לקחת בחשבון - קורא כרטיסי SD למי שצריך להעביר במהירות חומרים ממצלמה או מקליט דיגיטלי, שקע רשת (RJ45) שקיים במחשבים גדולים יותר - אם רוצים להתחבר ישירות לראוטר בשביל חיבור יציב יותר לרשת, ו-HDMI לחיבור מסך חיצוני וכמובן שקע אוזניות. 

מחשבים דקים וקטנים עשויים לכלול רק חיבורי USB מסוג C (הקטנים שלהם קצוות מעוגלים). זה אומר שבשביל לחבר את הטלפון, דיסק און קי, מסך חיצוני, אוזניות USB (עם מיקרופון) או כל אביזר אחר עם תקע ה-USB המלבני הגדול, יהיה צורך לרכוש מתאמים מתאימים. 

כל המחשבים אמורים לכלול WiFi בשביל להתחבר לרשת הביתית, ו-Bluetooth בשביל מקלדת ועכבר חיצוניים או אוזניות (ממש אותו זוג שאפשר לחבר גם לטלפון).

6. ואולי בכלל עדיף טאבלט

אם מחשב נייד הוא הוצאה גבוהה מדי, ואם לא צריך שום דבר למעט שיחות וידאו וצפיה בסרטים, אפשר פשוט לקנות טאבלט במחיר של בין 1,000 ל-2,000 שקלים.  אפשר אפילו לצרף לו מקלדת בלוטות', אם פה ושם צריך גם להקליד והוא הופך למעיין לפטופ לא משוכלל ולא הכי נוח, אבל די שמיש. מומלץ לקנות כיסוי שכולל רגלית, או לאלתר מעמד בבית. כי להחזיק אותם זה מעייף. 

בגדול, עולם הטאבלטים מתחלק לאייפדים ואנדרואידים. לאייפדים (שהם תכלס כמו אייפונים מוגדלים) יש ביצועים מעולים אבל הם דלים באפשרויות להתאמה אישית, אין בהם תמיכה במגוון סוגים של קבצים, אבל אפשר לראות נטפליקס ויוטיוב בלי שום בעיה.

טאבטלים מבוססי אנדרואיד גמישים יותר באפשרויות שלהם, ולא תמיד באותה רמת ביצועים, אבל גם יש הרבה יותר מהם לבחור, ואפשר למצוא דגמים זולים מאוד שלהם שישרתו אתכם (או את הילדים) נאמנה - גם שם שיחות וידאו, נטפליקס ויוטיוב ירוצו אחלה.

צילום: רויטרס
צילום: רויטרס

איך תדעו מה לבחור? בגדול, למי שיש אייפון, יהיה קל יותר להתמצא באייפד, ודגם ה-10.2 אינץ' יסגור את הפינה. כמה זכרון לקחת? אם אין תוכנית להעמיס באפליקציות, הדגם הבסיסי יספיק. 

למי שיש טלפון אנדרואיד כדאי לרכוש גם טאבלט של אנדרואיד. הבעיה שיש מבחר עצום, גם של מוצרים מפתים ב-200-400 שקל (שלא תמיד יתנו חוויה מלאה). אתרי הקניות לא תמיד שמים מפרט כמו שצריך, אז מומלץ לחפש את הדגם באתר gsmarena.com. חשוב שמערכת ההפעלה תהיה מגירסה 9 מעלה, שמדובר במותג ששמעתם עליו, ושהוא יצא בשנה האחרונה.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר