באופן בלתי צפוי לחלוטין, הפכה התפרצותו של משבר הקורונה לאירוע המעצב המרכזי בתולדות נשיאותו של דונלד טראמפ, העתיד להעמיד בצל את כל רשימת הישגיו וכישלונותיו עד כה במרחב הפנימי והבינלאומי, ובכך לחרוץ את גורלו הפוליטי ביום ההכרעה, 3 בנובמבר 2020, לחסד או לשבט. באופן פרדוקסלי לא פחות, בהוויה שבה המערכת הפיסקלית ושוק ההון מתנהלים באורך תזזיתי, הרצוף מהפכים דרמטיים, עבר גם הנשיא תמורה מרחיקת לכת בכל הקשור להתנהלותו ולאופי תגובותיו אל מול המהלומה, שפגעה כברק באושיות היסוד של החברה ושל הכלכלה האמריקנית.
בעוד בשלב הראשון של המשבר לא נקלטה עדיין משמעותו האפוקליפטית, וכתוצאה מכך נטה הבית הלבן לגמד בדבריו את התפשטות הנגיף והגדיר אותו כעננה קלה וחולפת בלבד, הבין הנשיא עד מהרה את חומרת המצב וביצע פניית פרסה. לא זו בלבד שהוא אימץ קוד תפעולי ממלכתי, תוך מאמץ לשתף בהכרעות ולעדכן דרך קבע, את יריביו הדמוקרטים, אלא שהוא נטש לחלוטין את האידיאולוגיה הרפובליקנית הקלאסית, המבוססת על התערבות מינימלית של המדינה במשק, והפך - במידה לא מבוטלת - לממשיך דרכו של הנשיא הדמוקרטי פרנקלין דלנו רוזוולט.
ואכן, בניגוד קוטבי לאסטרטגיה האסונית של "שב ואל תעשה" מבית היוצר של הנשיא הרפובליקני הרברט הובר, שניצב מנגד לנוכח קריסתה של ההוויה החברתית והכלכלית של אמריקה אל תהומות הדלות, הייאוש והחידלון במשך שלוש שנים קשות מנשוא בתקופת השפל הגדול, המשיך טראמפ את מורשתו של רוזוולט ונקט יוזמות ממשליות מרחיקות לכת, שעד לפני כחודש הצטיירו כרחוקות שנות אור מתפיסת עולמו הבסיסית. ההכרזה על מצב חירום לאומי אפשרה לבית הלבן הזרמת תקציבים וגיוס משאבים עוד בטרם אישר הקונגרס את חבילת הסיוע אדירת הממדים שיזם לחילוץ המשק; הרחבת מסגרת הזכאות לביטוח הרפואי עבור השכבות החלשות; הידוק הפיקוח על מערכת הסיעוד, במיוחד בבתי האבות; שריון תקציבים כדי לאפשר בדיקות אבחון לנגיף הקורונה ללא תשלום גם לאוכלוסייה בלתי מבוטחת; וכן לתבוע באופן אולטימטיבי מתאגיד ג'נרל מוטורס להתחיל ללא דיחוי בייצור מכונות הנשמה בקצב מזורז ובהיקף של 10,000 יחידות בחודש.
כל אלה הם רק מקצת מן המהלכים שהנשיא הוביל בנחרצות בשבועיים האחרונים, שקירבו אותו במנהרת הזמן היישר אל עידן המהפכה החברתית והפיננסית שחולל רוזוולט בתקופת השפל הגדול. ולא זו בלבד, אלא שבמהלך תקופה זו נמנע הבית הלבן מפולמוס פוליטי, הפגין נגישות מרבית לציבור ולתקשורת, ובעיקר - הקרין מנהיגות בוטחת, נחושה, מפוכחת וריאליסטית (תוך הדגשה של חומרת המשבר) בהתמודדותו עם האתגר הבלתי צפוי.
ואמנם, התגובה הציבורית על גילוי זה של עוצמה נשיאותית היתה מיידית, וזאת למרות המחיר שנדרשו אזרחי ארה"ב לשלם מבחינת ההגבלות החמורות שהטיל הנשיא על חופש התנועה במרחב הציבורי. שכן, רמת התמיכה בנשיא נסקה ממש והגיע השבוע להיקף של 48 אחוזי תמיכה - שיא של יותר משנתיים.
מן העבר השני של המתרס, ועל אף אווירת האחדות הלאומית והסולידריות החברתית שהתגבשה אל מול הצונאמי הסמוי, ממשיך המועמד הדמוקרטי ברני סנדרס להתבצר בקונכייתו ומסרב להכיר בבלתי נמנע. אף שסיכוייו לזכות במינוי הדמוקרטי אפסו זה מכבר, הוא ממשיך - בדרכו הדוגמטית והקנאית - לייצר רעשי רקע בעצם כוונתו להמשיך במרוץ, ולהוסיף לרשימת תבוסותיו גם את מדינת וויסקונסין, שבה עתידות הבחירות המקדימות להתקיים ביום שלישי הקרוב. לא זו בלבד שמשנתו החברתית והכלכלית, המבוססת על הזרמת תקציבי ענק פדרליים למשק, נראית היום כלקוחה מתיאטרון האבסורד, אלא שקיימת סכנה מוחשית לכך שגם אם אחוזים בודדים יגיעו לקלפי, יגרום הדבר במישרין לגל נוסף של נדבקים במחלה. כל זה אינו מעלה ואינו מוריד לסנאטור מוורמונט, שרגישותו המופלגת היא לעקרונות נשגבים כמו צדק חלוקתי, אך לאו דווקא לחברי מפלגתו בשר ודם, העתידים לחרף את נפשם בשבוע הבא למען מערכה אבודה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו