הקורונה הסודית
כבר בתחילת החודש החלו לזרום מכלי תקשורת המזוהים עם המורדים בסוריה דיווחים על הידבקויות בקורונה, עוד כשהנגיף החל להתפשט באיראן ובעיראק. המורדים האשימו את האיראנים כי לוחמי כוח קודס של משמרות המהפכה ומיליציות אפגניות ופקיסטניות שיעיות, שהגיעו למדינה משטחי איראן, הביאו עימם את הנגיף לשטחיה של סוריה. לדוגמה, בשבוע שעבר דיווחה האופוזיציה הסורית על 212 חולים מאובחנים באלבוכמאל, עיר במחוז דיר א־זור עם נוכחות איראנית משמעותית. אולם, היעדר יכולת לבדוק ולהוכיח את קיום הנגיף הותירו את הימצאותו במדינה בגדר שמועה או השערה.
על אף הכחשות חוזרות ונשנות של המשטר בדמשק כי "הקורונה לא הגיעה לשטחנו", צעדים שביצעו אנשיו של אסד - דוגמת דחיית הבחירות הפרלמנטריות, חיטוי מעוזי המשטר בדמשק ושכונותיה האופנתיות בבירה, ושחרור מפתיע של אסירים מבתי הכלא של המשטר - העידו, כל אחד לחוד ועל אחת כמה וכמה יחד, על הופעתו של הנגיף במדינה.

באופן רשמי, משטר אסד הודה בהידבקות בקורונה בשטחו רק ביום ראשון שעבר. זאת, לאחר שכבר בשבת עצר את כל הטיסות הבינלאומיות למדינה וסגר את הגבול עם לבנון. שר הבריאות הסורי, ניזאר אל־יזג'י, הודיע כי החולה המאובחנת הראשונה במדינה היא אזרחית זרה. עם זאת, הוא לא פירט מהיכן הגיעה, דבר המגדיל את החשד כי מדובר בנוסעת מאיראן. רק ביום רביעי משטר אסד הודה בארבעה מאובחנים נוספים.
לא ברור כיצד יכול בכלל המשטר הסורי לפעול למיגור הקורונה במדינה ששירותי הרפואה בה קרסו במשך שמונה שנים של מלחמת אזרחים קשה, שעדיין משתוללת בצפונה. הממשלה הסורית סובלת ממחסור בכל היבט אפשרי של טיפול במגיפה בקנה מידה גדול - קרי ערכות בדיקה, רופאים, בתי חולים, ציוד רפואי ואפילו גישה לחשמל ולמים זורמים. כעת גובר החשש בטורקיה ובירדן השכנות, כי הנגיף ימצא את דרכו למחנות הפליטים, שממשיכים לזרום החוצה מהמדינה המדממת.
נטע בר
ניהול משבר ללא ממון
העולם כולו מזועזע, ובצדק רב, מקריסתן של איטליה, ספרד ומדינות גדולות מול נגיף הקורונה. ובכל זאת, נשאלת השאלה: מה קורה למדינה שנכנסת למשבר הקורונה המקומי אחרי שהיא כבר קרסה בעצמה? זו היא לבנון.
מאז דצמבר מנסה מקורבם של חיזבאללה, ראש הממשלה חסן דיאב, לקדם את ארץ הארזים. בפועל, עוד ללא כל קשר לקורונה, לבנון רק הולכת אחורה. רק לפני כשבועיים וחצי החליטה הממשלה בראשות דיאב שלא להחזיר חובות בשווי כולל של 1.2 מיליארד דולר. ועתה, כשיותר מ־410 לבנונים מאובחנים בקורונה ושמונה מתים - לא ברור לאן המדינה הזו עוד תידרדר.
מנתוני הצלב האדום ניתן לקבל דוגמה מייצגת על אוזלת היד של ביירות. מחד גיסא, בישראל יש יותר מפי שמונה חולים מאובחנים מאשר בלבנון. מאידך גיסא, מספר המתים בלבנון כמעט שווה לזה שבארץ. ההסבר לכך הוא פשוט מאוד - ללבנונים אין את הממון כדי לבצע בדיקות בהיקף גדול. ואם מסתכלים על הסיוע הבינלאומי, אז התלות של יציבות ממשלת דיאב בחיזבאללה מרחיקה את העולם המערבי, וכמיטב המסורת - מי שנכנסת לריק זו איראן. עם זאת, משטר האייתוללות בעצמו לא מפסיק לספור מתים ולא מצליח לראות את האור בקצה המנהרה.

בתוך כך, אם בישראל מדברים על הזמנת ציוד כדי לעמוד בדרישות הטיפול בחולי הקורונה ובמספרם הרב, המשבר הכלכלי בלבנון גרם למחסור במסיכות, בכפפות, בציוד מיגון לצוותים ובציוד מכני נדרש כבר מחודש ספטמבר.
כלומר, היום שבו משטר האייתוללות יצליח להתמודד עם הקורונה עלול עבורם להגיע מאוחר מדי, והם עשויים למצוא עצמם עם לבנון מפוררת לחלוטין כשחיזבאללה ללא כל השפעה על השלטון - בין שזה בשל המחאות שיחודשו ביתר שאת, ובין שזה בגלל מספר מתים חסר תקדים.
דין שמואל אלמס
קצינים בכירים נופלים
התפשטות הקורונה במצרים, עם יותר מ־530 חולים ו־30 מתים מהקורונה, אילצה את הממשלה להכריז על סגר חלקי למשך שבועיים. הממשל החליט כי בין השעות 19:00 ל־06:00, ובימי שישי ושבת, התחבורה תושבת והחנויות ייסגרו. בקהיר החליטו גם להאריך את השבתת מערכת החינוך, וכן להאריך את השעיית הטיסות הבינלאומיות לשבועיים.
נשיא מצרים עבד אל־פתאח א־סיסי הבטיח כי הסגר יסייע בבלימת התפשטות הנגיף. ראש הממשלה המצרי, מוסטפא מדבולי, התריע כי מי שיפר את הסגר עלול להיות צפוי לעונש מאסר או לקנס של עד 4,000 לירות מצריות. בד בבד, הממשלה הודיעה על הקצאת מיליארד לירות מצריות למשרד הבריאות כדי לספק ציוד רפואי להתמודדות עם הנגיף.

קודם לכן משרד הבריאות הודיע כי עלות בדיקה תעמוד על אלף לירות מצריות, ואילו בדיקה שתוצאותיה יתקבלו בתוך יממה - על 2,500 לירות. עם זאת, במשרד הבריאות טענו כי מאושפזים שמופנים מבית החולים ייבדקו ללא עלות.
במילים אחרות, לא נערכות מספיק בדיקות, ומי שיאושפז וייתכן שחלה בקורונה - יישלח לבידוק רק לאחר מכן, ועלול לסכן את הסובבים אותו. כמו כן, לפי דיווח ב"אל־אהרם", נפתחו רק 13 מעבדות חדשות בשבוע שעבר, אך ספק אם אלה יצליחו להדביק את הפער לנוכח האוכלוסייה המונה יותר מ־100 מיליון. לפי דיווח ב"גרדיאן", אפידמיולוגים קנדים מעריכים כי מספר הנדבקים במצרים גבוה בהרבה מהנתונים הרשמיים ועומד על יותר מ־19 אלף בני אדם. אגב, במצרים גינו את הדיווח ותיארו אותו כמידע שגוי.
בתוך כך, השבוע דווח בטלוויזיה המצרית כי קצין שני בצבא מת מנגיף הקורונה. הקצין הבכיר היה ראש מערך הנדסי, ומותו הגיע לאחר פטירתו של מפקד בכיר אחר במערך ניהול המים.
שחר קליימן
דאגה בבית המלוכה
בשנה הבאה צפויה ירדן לחגוג 100 שנים לשושלת ההאשמית. הארמון בעמאן ידע לאורך 99 שנותיו משברים רבים: המלך עבדאללה הראשון נרצח ב־1951 על ידי מתנקש פלשתיני. במקומו מונה בנו טלאל, שבתוך שנה אחת הודח לאחר שאובחן כסובל מסכיזופרניה. מי שירש את התפקיד הוא בנו של טלאל, חוסיין, שהצליח לשלוט 46 שנים וחצי - עד שמת ממחלת הסרטן. בנו, עבדאללה השני, הצליח לשרוד את "האביב הערבי", אך נראה שעתה הוא מתמודד עם משבר בהיקף שכמותו לא ידע ב־21 שנות כהונתו.
לפי המניין הרשמי, יותר מ־230 ירדנים נדבקו בנגיף ואדם אחד מת, אך יש לקחת זאת בעירבון מוגבל משום שלפי הערכות, כ־30 אחוזים מתושבי ירדן הם לא אזרחי המדינה וקשה לעקוב אחר מצבם הרפואי. לפני שמונה ימים הושמעה אזעקה בירדן שבישרה על סגר כללי. ההבנה כי הנגיף עלול לצאת במהירות משליטה הובילה לצעד דרסטי מצד המלך עבדאללה, ראש הממשלה עומאר רזאז ושר הבריאות סעד ג'אבר. מאז הוטל סגר משמעותי יותר על העיר השנייה בגודלה, אירביד, שמסתמנת כמוקד של הנגיף.

בדומה לישראל, השכילו בעמאן לנצל את נכסי התיירות כדי לבודד אזרחים. מלונות בים המלח ומלונות נוספים ברחבי המדינה גויסו למשימה. אלו שאינם נמצאים בבידוד, נאלצים - בהוראת הממשל - לרכוש לחמים ופיתות מאוטובוסים ייעודיים שמוכרים אותם.
בד בבד, הממשל בעמאן דאג לעונש של עד שנת מאסר כדי להרתיע אנשים מלהפר את ההסגר. ובכל זאת, הדאגה בארמון בעמאן רבה, ותעיד על כך ההודעה המוקלטת ששיגר המלך עבדאללה לעמו. "הישארו בבתים והקשיבו להוראות", קרא עבדאללה שהוסיף: "המדינה שלנו, כמו שאר העולם, עוברת מצב קשה שדורש פעילות מיוחדת ושיתוף פעולה מיוחד". המלך סיכם את דבריו באומרו: "אני מבקש מכם לא להסתובב ולעמוד בהוראות הרשמיות. בואו נתנהל באחריות כדי שנשמור על המדינה האהובה שלנו".
דין שמואל אלמס
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו