"ד"ר, תחזיק את הדלת": העולם הערבי מודה לצוותים הרפואיים

מגפת הקורונה לא פוסחת על מדינות ערב, והקריקטורות בעיתונות מספקת הצצה מרתקת להתמודדות המשבר • המזרחן נועם בנעט מסביר ומפרשן

הקריקטורה בעיתון הסעודי "אל-אִקְתִצַאדִיַה" // הקריקטורה בעיתון הסעודי "אל-אִקְתִצַאדִיַה"

קשה. קשה עם מגבלות התנועה שמתעדכנות כל כמה ימים. קשה להיות מאושפזים. קשה לקבל הודעה שאתה יוצא לחל"ת, קשה לחשוב על איך מתארגנים לליל הסדר, מה עם המנהג המסורתי של אפיית מצות בערב החג? קשה להיות בבידוד. ואת האחרונים אני אומר כאחד שזה עתה סיים בידוד וכמו רבים עם מחשבות על המצב הקיים ועל פסח שמתקרב.

אבל כדברי השיר "החיים שלנו תותים" של חנן בן ארי וכפי שתראו דרך הקריקטורות השונות מהעולם הערבי – אמנם יש לנו זכות להתלונן – אבל זמן לומר תודה.

'גיבורי העל האמיתיים'

כך הכותרת של אַחְמַד רַחְמַה הקטרי. בקריקטורה אפשר להבין בנגיף הקורונה שנראה כמו מטאור ענק שעומד להשמיד את כדור הארץ ואז מגיע גיבור העל להציל את העולם.

 

אולי נדמה לכם שגיבור העל הוא סופרמן, אבל לא - החלון הלבן, הכפפות ומסיכת הפנים מספר לנו סיפור אחר - הגיע הזמן לומר תודה לגיבורים האמיתיים - צוותי הרפואה.

"צוות הרפואה שלנו"

הפירגון הכוויתי ממשיך - הקריקטוריסט מֻחַמַּד תַ'לַאבּ מפרגן באתר המקומי אל-אִרַדַה לצוות הרפואי המסור שהם בעצם גיבורי על.

 

ד"ר! תחזיק את הדלת!"

הפעם תורו של פַהֶד אל-חַ'מִיסִי, קריקטוריסט הבית של העיתון הכלכלי הסעודי, אל-אִקְתִצַאדִיַה. בקריקטורה אנחנו רואים איך הרופא, שמייצג את צוותי הרפואה מנסה למנוע מהקורונה לפרוץ מהדלת בצורה של נגיף הקורונה.



תיוגים הם חלק חשוב במחקר הרשתות החברתיות ובטח בקריקטורות, אחד התיוגים הוא #Hodor חובבי סדרת הטלוויזיה "משחקי הכס" בטח מחייכים לעצמם כי מדובר בדמות ענק שכושף בילדותו ובמהלך פרק בעונה השישית החזיק את הדלת במטרה לעצור בגופו אויב שחזק ממנו, כדי לאפשר לצעירים לברוח ממוות ודאי. והוא מצליח במשימתו. כך גם הרופא בקריקטורה שלנו.

גיבורים מהמיתולוגיה

קריקטורה מאת בַּאבַּא אַחְמֶד הִשַאם האלג'יריאי, בה הפעם הרופא, ממש כמו הדמות אַטְלָס, טיטאן במיתולוגיה היוונית הכורע תחת נטל נשיאת כדור הארץ. בשל כך הוא מהווה דוגמא לסבל מתמשך הדורש סיבולת ונשיאה בנטל כבד.  

 

מגיני קטאר

כך כותרת הקריקטורה של עַבְּדַאללה אל-סֻבֵּיעִי מהעיתון הקטרי 'אל-ראיה אל-קטריה' שכמו מחיאות הכפיים בישראל מודה לצוותים הרפואיים. בקריקטורה עצמה אנו רואים איך הצוות עושה שרשרת אנושית ומגן על חצי האי הקטרי.

 

רופאים בחזית

בקריקטורה של נאג'י בנאג'י המרוקאי אנחנו רואים את מלאך המוות משחק כדור-קורונה מול הרופא. המלאך המוות  נושא חרמש ולובש גלימה שחורה והרופא עם כל המסכות והכפפות שצריך.

הדימוי שחשבתי עליו הוא מהסרט "מטריקס" שלאחרונה חגג 20 שנה לצאתו - כשכל "ציון" צפו בהתלהבות בקרב בין ניאו נגד מורפיוס.

שמעתי שהרופא עומד בשער 

גם הקריקטוריסט אבו יוסף, איש מזרח ירושלים, בהוקרה ותודה לצוות הרפואה שמטפל במגיפת הקורונה. עם זאת, שימו לב שעל אף הצלחת הרופא (לצד הסהר והצלב האדום, מד"א נשכח מאחור), יש נגיפים שכן נכנסו לשער.




הרופאה כקיר

עִמָאד א-סַנוֹנִי, קריקטוריסט ממרוקו, בזמו שרבים מהאנשים משתעממים בבידוד – שוב צוות הרפואה עוצר כמו קיר את נגיפי הקורונה.

הרופאים בלוע המפלצת

גם עַלִי אל-בַּזַאז, קריקטוריסט בחריני, מצטרף לחגיגות הפירגון לצוותים הרפואיים ברחבי העולם - הפעם אנחנו רואים הרופא המזיע מתאמץ לעצור את מפלצת הקורונה לבלוע את כדור הארץ.

הרופאים בלוע המפלצת
הרופאים בלוע המפלצת

אז תודה לכל הצוותים שעושים לילות כימים כדי שאנחנו נוכל להתלונן ולשכוח מכמה שהם עובדים קשה בשבילנו. תודה.

נעם בנעט הוא מרצה וחוקר עצמאי בתחום המזרח התיכון והעולם הערבי

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר