במתחם המחלות המתפרצות בבית החולים הדסה מאושפזת חולת קורונה בת 89 במצב אנוש. מבית החולים נמסר הערב (חמישי) כי היא סובלת מהידרדרות נשימתית מהירה. החולה מאושפזת בהדסה מזה שלושה ימים והיום חלה הרעה משמעותית במצבה. אותה חולה היא דיירת בבית אבות בירושלים, שבו התגלו כמה הדבקות. בבית החולים שערי צדק מאושפז חולה בן 88 באותו בית אבות.
מבין 12 חולי הקורונה המאושפזים בהדסה - שניים במצב בינוני והיתר במצב קל. "ארבעה מטופלים ממתחם המחלות המתפרצות בהדסה, שוחררו והועברו משעות אחר הצהריים למלון דן פנורמה בתל אביב, ושניים נוספים למתקן המלונאי בשמואל הרופא, שם יימשך המעקב אחריהם", נמסר מהדסה. "אל המתחם הובאו הערב שני חולים חדשים, בני 48 ו-75 במצב קל".
משרד הבריאות עדכן הערב את מספר חולי הקורונה המאומתים בישראל, שעומד כעת על 677 בני אדם. שישה מהחולים במצב קשה, 13 במצב בינוני ו-644 במצב קל. 14 חולים הבריאו ושוחררו לבתיהם. מתוך כלל החולים, 266 מאושפזים בבתי החולים, 86 בטיפול בית ו-47 במלוניות הבראה.
עוד בנושא:
• "מרגע שהמגפה תצא משליטה - לא תהיה דרך חזרה"
• במקרה של סגר, צה"ל עשוי לסייע באכיפה
• פניית הפרסה של ג'ונסון: לונדון נערכת לסגר
• בשל הקורונה: 330,000 מובטלים חדשים
בתוך כך, עם עליית מספר חולי הקורונה וההיערכות בצה"ל לסיוע באכיפת הוראות הממשלה למניעת התפשטות הקורונה, ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר הערב הצהרה נוספת לציבור, שבה הודיע על החרפת הצעדים למיגור המגפה שיכללו לראשונה תקנות לשעת חירום למשך שבוע שיאפשרו אכיפה נגד התקהלות והגבלות תנועה שיאושרו הלילה בממשלה.
נתניהו אמר כי "המגפה מוסיפה להתפשט וגבתה אלפי קורבנות בעולם. גם בארץ מספר החולים גדל מדי יום. עד לרגע זה איש בישראל לא מת מהקורונה, אבל לצערי זה לא יימשך. שלשום ביקשתי להישמע להוראות משרד הבריאות ולהישאר בבית. יש היענות לכך אבל היא לא מספקת. הממשלה תאשר הלילה תקנות לשעת חירום להגבלת התנועה. אתם, אזרחי ישראל, נדרשים להישאר בבית. זו לא המלצה, אלא הנחייה מחייבת שתיאכף על ידי גורמי האכיפה. זה קשה אבל אני מבקש את שיתוף הפעולה שלכם עם התקנות הללו. מטרתן להבטיח שכמה שבפחות יידבקו וכמה שפחות ידביקו".
עוד הוסיף נתניהו: "אם מישהו חושב שאני מגזים, תסתכלו על התמונות מספרד ומאיטליה, תסתכלו על הצוותים שכבר לא מטפלים בחיים אלא מעמיסים את המתים בכלי רכב מיוחדים. אסור שזה יקרה כאן. צריך לעשות הכל כדי שזה לא יקרה. הלילה התקנות ייכנסו לתוקפן אחרי שיואשרו בממשלה. אני מבקש שהאנשים יאכפו אותם קודם כל בעצמם. יש משטרה ויש חובה, אבל אני מבקש קודם כל את החובה וההכרה הפנימית שכל אחד מכם צריך לאמץ לעצמו. כולם נשארים בבית למעט עובדים שאושרו על ידי משרד האוצר".
עוד אמר ראש הממשלה: "ניתן לצאת מהבתים לצורך הצטיידות במזון ותרופות, טיפול רפואי והחרגות נוספות שיציג משרד הבריאות. גם אם תצאו לזמן קצר, אל תתגודדו. שמרו על כללי המרחק - 2 מטרים ורצוי הרבה יותר. זה לא משחק זה יכול לחרוץ גורלות.
"כל העולם נמצא במחסור עצום של חליפות מגן, מסכות פנים ומכונות הנשמה. מדינות מתחרות על המציוד הזה. גם אם יש צפי שמתישהו תפרוץ מגפה כמו קורונה אי אפשר להחזיק במשך שנים ציוד שפג תוקפו בזמן קצר. מדינת ישראל מפעילה את כל האמצעים שברשותה למלא את החסר. אנחנו מפעילים את משרד האוצר, החוץ והמוסד. יש מפעלים בעולם ויש גם ייצור עצמי. אנחנו פועלים למגן את צוותי הרפואה שלנו - אלה הגיבורים בחזית. כולנו מחאנו להם כף היום. הם עושים עבודה אדירה תוך סיכון עצמם. באשר לבדיקות הקורונה, אנחנו מהמדינות המובילות בעולם בנושא הזה. יש דברים שלומדים מאיתנו ויש דברים שאנו לומדים מאחרים. ההנחיה שלי שנגיע ל-5000 בדיקות יומיות ואף יותר. זה ישים את ישראל בצמרת המדינות בעולם".
שר הבריאות, יעקב ליצמן, הוסיף: "כל התקנות שעשינו היום במשרד הבריאות - כל זה בא להקל על הציבור לשמור על עצמו. אני יודע שאנחנו במצב חירום. אנחנו לא נהסס לעשות מה שצריך כדי להציל את עם ישראל. יש לי הערכה מלאה לצוות הרופאים והאחיות, בתי החולים ומד"א, קופות החולים - הם עושים עבודות קודש".
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב: "אנחנו נוקטים היום בצעדים קשים. מצמצים מאוד את תנועת האנשים מחוץ למרחב הביתי. הפעם לא בהמלצה אלא בהנחיה - אל תצאו מהבית. אלא אם זה בתקנה שמותרת. רבים שואלים מה יקרה בעוד שבועיים או חודש. הדבר הראשון הוא לדחות את התפרצות המחלה, השני להפחית את מספר החולים והשלישי לפזר את החולים על ציר הזמן. כל יום שבו אנחנו דוחים את ההתפרצות אנחנו מרוויחים זמן ומצטיידים. אנחנו קולטים עוד הרבה מאוד כוח אדם בבתי החולים. סטודנטים שיעזרו לנו להתגבר על המחלה.
פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, התייחס להודעת ראש הממשלה: "לא הוצגה לנו הערב תכנית סדורה, מבוססת נתונים המציגה את הרציונל להסגר מלא וכיצד אנו יוצאים מהמשבר בהמשך. מה היו השיקולים להחלטה? מה המודל שעל פיו נקבעה? מה השלב הבא? מה התכנית? מבינים את הטקטיקה קצרת הטווח - לקנות זמן, אבל מה האסטרטגיה? לא כך קובעים מדיניות בריאות הציבור".
מבצע "קרן אור" יוצא לדרך
מוקדם יותר היום עדכן דובר צה"ל על צעדי הצבא במסגרת פקודת המבצע "קרן אור" לתגבור המשטרה ומערך הרפואה בישראל.
בין היתר, צה"ל יסייע בהפעלת פורטל חירום לאומי שיכלול את כל ההנחיות בנוגע לקורונה, וכן בפיתוחים טכנולוגיים כמו הסבת מכשירי הנשמה ביתיים למכשירי הנשמה שמסייעים לחולי קורונה, ייצור מסכות מגן שיסייעו לצוותים רפואיים, הפיכת רכבים לממוגנים לצורך ניוד חולים, ואפליקציה שתסייע לחיל הרפואה לנהל את הבדיקות.
השבוע התריע מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, כי המשבר יחריף ויגבה חיים: "נראה עלייה במספר החולים, וכנראה שנראה בימים הקרובים מאוד, אולי מחר, 100 חולים חדשים ליום, והמספרים עוד יעלו. נגיע למאות חולים חדשים ביום, ובסוף גם יהיו אנשים שימותו מהמחלה. לצערנו, בתרחישים שלנו עלולים להיות אלפים רבים מאוד מתושבי ישראל שימותו מהמחלה. אנחנו רוצים להביא את המספרים למספר נמוך ככל שניתן. אנו רוצים לשטח את העקומה כמה שיותר, אבל גם בתרחישים האופטימיים ביותר יהיו אנשים שימותו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו