מזכ"לית הסתדרות המורים: "סגרו את מוסדות החינוך"; שר החינוך: "אין צורך"

בשל הקורונה, יפה בן דויד קוראת לראש הממשלה להורות על סגירת בתי הספר וגני הילדים, שלדבריה "מהווים מדגרות למחלות זיהומיות" • מתח בכפר יונה בעקבות הידבקותם של שני תלמידי בית ספר ביישוב: "אנחנו מפחדים" • השר פרץ: "אנחנו עם יד על הדופק"

יפה בן דויד והשר פרץ // צילומים: גדעון מרקוביץ', קוקו ,
יפה בן דויד והשר פרץ // צילומים: גדעון מרקוביץ', קוקו

"הפקרת התלמידים ועובדי ההוראה", כך פתחה מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד, את המכתב החריף ששיגרה הבוקר (חמישי) לראש הממשלה בנימין נתניהו, לאור העובדה שהלימודים במוסדות החינוך בישראל ממשיכים כסדרם למרות התפשטות הקורונה ברחבי הארץ.

"ישראל היא מדינה צפופה ביותר", כתבה בן דויד. "רק בשבוע האחרון קפץ מספר הנדבקים פי שלושה. שוודיה, דנמרק, פולין, איטליה ועוד ועוד מדינות סגרו את בתי הספר וגני הילדים. סין, שסגרה באופן הרמטי את כלל המערכות, לרבות מוסדות החינוך, הצליחה להגיע לשליטה במספר החולים ואף לצמצם אותם. אולם מערכת החינוך אצלנו פתוחה".

לדברי בן דויד, "בתי הספר וגני הילדים מהווים מדגרות למחלות זיהומיות, החושפות את כל באי המקום. זוהי סכנה חמורה ומיידית לתלמידים, לעובדי הוראה, לבני המשפחות ובפרט לבעלי מערכת חיסון ירודה או הסובלים ממחלות רקע. 

"דו"ח ארגון הבריאות העולמי מסין קבע שמרבית האנשים נדבקים בבית או בעבודה. התלמידים ועובדי ההוראה יביאו את המחלה הביתה וידביקו את בני משפחתם. הם ידביקו אחרים. כל המאמצים למנוע התפשטות אפידמיולוגית כלל ארצית, לא יצלחו ברגע שבו הנגיף ידביק קהילות שלמות של באי בתי הספר". 

עוד בנושא:

• מחנות התחפושות עד הקלפי: כל החולים, כל המסלולים

• "בהלת הקורונה עוברת את הגבול"

• מורה בבית ספר במודיעין נדבקה בקורונה

• שגרת חירום: ישראל נאבקת בקורונה

• הקורונה ממשיכה להתפשט: מספר החולים המאומתים בנגיף בישראל עלה למאה

בן דויד ציינה כי עובדי הוראה רבים "הסובלים ממחלות רקע, מערכת חיסונית מדוכאת או בני משפחה רגישים, פוחדים ללמד ונמצאים בביתם על חשבון ימי מחלה". לדברי בן דויד, ההסתדרות תגבה את העובדים שפועלים כך.

אולם, היא מוסיפה במכתב, שעותקים ממנו נשלחו גם לשר החינוך רפי פרץ ולשר הבריאות יעקב ליצמן, כי "זאת לא הפעם הראשונה שמשרד החינוך מפקיר את עובדי ההוראה והתלמידים ושם אותם בחזית. לא ייתכן שהשיקול הכלכלי גובר על הדאגה לבריאותם ולחייהם של התלמידים ושל עובדי ההוראה. יש לגלות אחריות לאומית לבריאות הציבור ובכללם תלמידי ישראל, מחנכי ישראל ובני משפחותיהם כדי לעצור את ההתפשטות ואת הקורבנות הבאים".

רה"מ נתניהו // צילום: אורן בן חקון
רה"מ נתניהו // צילום: אורן בן חקון

שר החינוך רפי פרץ: "בהתאם להחלטת משרד הבריאות והמל"ל, אין צורך בביטול הלימודים בסיטואציה הנוכחית. אנחנו עם יד על הדופק בנושא הזה ונמשיך לעדכן. אנו מתואמים באופן הדוק עם משרד הבריאות, לא לוקחים סיכונים מיותרים ומשמרים את השגרה באופן זהיר עם הוראות ברורות. אני רוצה להדגיש בעניין הפייק ניוז, אל תאמינו לכל מיני הודעות פייק שרצות ברשתות החברתיות. החלטה רשמית, אם תהיה כזאת, תצא אך ורק דרך דוברות המשרד.

"אם יש לבית ספר הרצאה בית-ספרית, יש לחלק אותה לחלקים קטנים או לבטלה. מי שלא מרגיש טוב, אפילו קצת - לא לבוא לבית הספר, מורים ותלמידים כאחד. אל תקחו סיכון. בסוף הפעולות הקטנות האלו יסייעו להפחית את ההתפשטות".

שמואל אבואב, מנכ"ל משרד החינוך: "מניעה או דחייה של המשך התפרצות הנגיף היא המשימה הלאומית המרכזית שלנו, ואנו פועלים להשגת מטרה זו. מוסדות החינוך ברחבי הארץ פתחו הבוקר את שעריהם, ואנו מבהירים שהלמידה בכל הכיתות ובכל מרחבי הלמידה מתקיימת כבשגרה, ובכלל זה היציאה להפסקות ולפעילויות חינוכיות בחצרות. יחד עם זאת, חל איסור לקיים אירועים רבי-משתתפים במוסדות החינוך, כמו תחרויות ספורט בהשתתפות קהל, הצגות, כנסים או מופעים. התפרצות נגיף הקורונה מציבה בפנינו אתגרים חדשים, שונים מאתגרי העבר, ואנו פועלים סביב השעון במספר רחב של זירות פעולה, כדי להיערך לכל תרחיש ועל מנת להעניק למידה מרחוק איכותית, ברמה הלאומית, ברמת בית הספר וברמת התלמיד".

בתוך כך, לאחר שהתברר כי שני תלמידים מבתי הספר היסודיים "הדר" ו-"דרך" בכפר יונה נושאים את הנגיף, הוחלט כי  עד 22 במרץ ישהו בבידוד כל תלמידי בית הספר "הדר". תלמידי שכבות ד' וה' מ"דרך", כולל אנשי הצוות החינוכי שבאו במגע עם התלמיד שנדבק בנגיף, יהיו בבידוד עד 18 במרץ. בנוסף, ייכנסו לבידוד מחנכות הכיתות וצוות בית הספר שהיה במגע עימם.

בפועל, הורי התלמידים לא שלחו את ילדיהם לשני מוסדות החינוך, והם נותרו ריקים למרות שהוחלט כי רק שתי שכבות יכנסו לבידוד. 

"אנחנו מפחדים", אמרה אם לתלמידים בבית הספר. "לא רוצים לקחת סיכון ובגלל זה לא שלחנו את הילדים לבית הספר. עדיף שהם לא ילמדו מאשר ידבקו במחלה". 

נועם, אב לתלמידים בעיר, אמר: "ועד ההורים פעל נכון כשעצר את הלימודים. זה נכון מאוד שייקחו כאן יום אחד להבין מה קורה, לחקור רפואית את המצב ולהוציא הנחיות מסודרות. אנחנו רק מקווים שהמשפחות ייקחו אחריות ובאמת ישמרו על כללי הבידוד. התחושה כאן היא שהעיר כולה בדרך לבידוד כי כל כמה שעות מעבירים לנו הנחיות נוספות ומחמירות יותר".

גן קשת בכפר יונה
גן קשת בכפר יונה

הבוקר הוחלט גם לסגור את גני הילדים "פעמון" ו"קשת" בכפר יונה, זאת לפי הנחיית משרד הבריאות ובעקבות התחקיר האפידמיולוגי שנעשה. בעקבות כך, כ-70 ילדים והצוותים החינוכיים בגנים ישהו בבידוד עד 22 במרץ. 

ראש העירייה, שושי כידור כחלון: "אגף החינוך ואנוכי נמצאים בקשר רציף עם משרד הבריאות ופועלים לפי הנחיותיו. בהתאם להחלטת משרד הבריאות, הצוות החינוכי ותלמידי בית הספר 'הדר' ישהו בבידוד כמו גם הצוות החינוכי ותלמידי שכבות ד' וה' בבית ספר 'דרך' וכן הצוות החינוכי ותלמידי גני הילדים 'פעמון' ו'קשת'. אני גאה בתושבי העיר שמקפידים לעקוב אחר ההנחיות ולמלאן. העירייה תומכת ונמצאת בקשר עם המשפחות השוהות בבידוד ועם בני המשפחה שחלו בנגיף ומסייעת במקרה הצורך לכל תושב. מאחלת שהשקט והבריאות ישובו במהרה".

המאבק בקורונה מגיע גם למוסדות להשכלה גבוהה בישראל. באוניברסיטת בן-גוריון הודיעו על הקמת כוח פעולה מדעי להתמודדות עם השלכות נגיף קורונה, שבמסגרתו יופנו משאבי מחקר ופיתוח לטובת פתרונות מהירים בתחומים כמו כלכלה, אספקת מזון, ביטחון, מלונאות והתנהגות חברתית.

נשיא האוניברסיטה, פרופ' דניאל חיימוביץ: "זוהי חובתנו המוסרית לתרום למאמץ הלאומי והעולמי. אנחנו מציבים את משבר הקורונה והשלכותיו בראש סדר העדיפויות של האוניברסיטה".

באוניברסיטה העברית הודיעו כי לאור התפשטות הקורונה הוחלט כי הלימודים והקורסים יתקיימו באמצעות הוראה מרחוק.

"הלימודים יחלו ב-22 במרץ 2020. האוניברסיטה ממשיכה בפעילות המחקר והקמפוסים יהיו פתוחים, כולל ספריות ויחידות המינהל. בחינות סמסטר א' שאמורות להתקיים בשבוע הבא יתקיימו כמתוכנן. השיעורים שתוכננו לשבוע הבא לא יתקיימו", מסרו באוניברסיטה.

"בסין הצליח לצמצם את מספר החולים" // צילום: איי.אף.פי
"בסין הצליח לצמצם את מספר החולים" // צילום: איי.אף.פי

במשרד החינוך ציינו הבוקר כי רק 85 אחוז מהתלמידים הגיעו אל מוסדות החינוך. במחוז תל אביב הגיעו רק 80 אחוז מהתלמידים ואילו במחוז ירושלים רק 75 אחוז מהתלמידים. כמו כן, בעקבות הנחיית משרד הבריאות ובתיאום עם צה"ל, החליטו במשרד החינוך לבטל את כל פעילויות הגדנ"ע ב-27 מוסדות חינוך עד 26 במרץ 2020.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר