לא רק הקורונה: המגפות שקטלו מיליונים

מהמוות השחור, דרך השפעת הספרדית, ועד האבולה והאיידס - מגפות תמיד עיצבו את האנושות לא פחות ממלחמות • האם גם הקורונה תיזכר בספרי ההיסטוריה?

הדבר במרסיי // ציור: מישל סר, 1720

בשבועות מאז בהתפרץ לראשונה, וירוס הקורונה השתלט על מהדורות החדשות, היכה בסין ובכלכלתה, ועל פי נתונים רשמיים, הביא עד היום (שלישי) ליותר מאלף מתים. המגפה משפיעה גם על הסחר העולמי, והובילה כבר לדאגות מפני התקרבות למיתון בסין ובעולם.

אך כמובן שהקורונה לא הייתה המגפה הראשונה שהיכתה באנושות, כאשר חלקן השפיעו על ההיסטוריה האנושית לא פחות מקרבות מפורסמים, נאומים או הסכמי שלום. כבר בספר שמות מוזכרת המגפה שהיכתה במצרים כחלק מעשרת המכות, אך כמו המגפות האחרות שמוזכרות בתנ"ך, לא ידוע הרבה עליה.

עוד בנושא:

• מפעלים ריקים ונוסעים מפוחדים: הקורונה מכה בכלכלה העולמית

• תקווה לישראלים ב"ספינת הקורונה"?

• אדמו"ר לחסידיו: שתו בירה קורונה נגד הנגיף

המגפה המתועדת הראשונה בהיסטוריה, אירעה בין השנים 429 ל-426 לפני הספירה, והובילה לבין 75 אלף ל-100 מתים, והובילה להפסדה של אתונה במלחמה הפלופונזית השנייה נגד ספרטה. כיום מעריכים שהמגפה נבעה מטיפוס שהגיע ממצרים, בעקבות ממצאי בדיקות DNA שנערכו בקבר אחים שהתגלה סמוך לאתונה בשנות ה-90. המגפה הובילה להתפרקות מוחלטת של החברה האתונאית, ואתונה מעולם לא חזרה להיות עיר-מדינה משפיעה בעולם היווני.

המגפה הראשונה שמוערך שהובילה למיליוני הרוגים הייתה מגפת אנטונינוס שהיכתה באימפריה הרומית בין השנים 165 ל-180 לפני הספירה, והרגה – על פי ההערכות בין חמישה לעשרה מיליון בני אדם. המגפה הייתה ככל הנראה מגפת אבעבועות שחורות, אחת המחלות הקטלניות בהיסטוריה ולמעשה הייתה המחלה הראשונה שנמצא לה חיסון שיוצר והופץ עד שהמחלה עצמה הוכחדה.

מגפת אנטוניניוס הייתה למעשה אחת המגפות העולמיות הראשונות, שנרשמה אפילו בסין וכנראה עברה בנתיבי המסחר שנפתחו בין אירופה לסין במאות האחרונות לפני הספירה. המגפה היכתה ברומא בשיא כוחה, במהלך תקופת "חמשת הקיסרים הטובים", ויש שטוענים ששקיעתה של רומא המערבית התחילה במגפה הזו.

האימפריות נחלשו – האסלאם עלה

המגפה הבאה שהיכתה ברומא, למעשה באימפריה הרומית המזרחית ולאחר קריסתה של האימפריה הרומית המערבית, גם היא פגעה ברומא בשיא כוחה, תחת הקיסר יוסטיניאנוס והייתה לאחת המגפות הקטלניות בהיסטוריה, והרגה בין 25 ל-50 מיליון בני אדם, כ-40 אחוזים מאוכלוסיית האימפריה הרומית. יוסטיניאנוס עצמו כמעט ומת מהמגיפה.
המגפה נחשבת להתפרצות המשמעותית הראשונה של חיידק הדבר – אחד החיידקים הקטלניים בהיסטוריה האנושית. השפעתה של המגפה היוסטיניאנית, יחד עם מגפה דומה שפרצה באימפריה הסאסאנית בשנת 628 לספירה נמשכת גם היום.

חלה בעצמו במגפה. הקיסר יוסטיניאנוס // פסיפס בבזיליקת סן ויטאלה, שברוונה, איטליה

הנזק העצום שנגרם לאימפריות הרומית המזרחית והסאסאנית במאות השישית והשביעית, יחד עם המלחמות הבלתי פוסקות ביניהן, החלישו אותן ואפשרו לכוח החדש במזרח התיכון – האסלאם, לשטוף את האזור בסערה.

המגפה ששינתה את אירופה

הדבר שב והיכה באירופה גם במאה ה-14, והפעם באופן קטלני הרבה יותר. ההערכות הן שהמגפה – שכונתה המוות השחור, הובילה למותם של בין 75 ל-200 מיליון בני אדם, כ-60% מאוכלוסיית אירופה בין השנים 1331 ל-1353. על פי ההערות, המגפה החלה לאחר שעכברושים נגועים במחלה הגיעו מאזור מונגוליה ליבשת. קשה להפריז בהשפעת המגפה הנוראית על אוכלוסיית אירופה.

רופא מימי הביניים, איור מהמאה ה-17

האומנות, הכלכלה ואפילו הסדר החברתי באירופה, כולם השתנו בעקבות זוועות המגפה – שהובילה למותם של אצילים רבים, לחיזוקם של האיכרים וקריסת הסדר הפיאודלי. גם היהודים באירופה סבלו מהמגפה, אך לא רק בגלל החיידק. רבים מתושבי אירופה ראו בקהילות היהודיות כאשמות במחלה הקשה, והחלו ברדיפתם של היהודים וכליאתם בגטאות.

רובים, חיידקים ופלדה

אם עד כה המגפות הידועות היכו בעיקר באירופה ובמזרח התיכון, גילוי יבשת אמריקה הוביל, להתפשטות המחלות האירופאיות לעבר האוכלוסייה הילידית באמריקות, אוכלוסייה שלא הייתה מחוסנת מהן, וגרמה להרג חסר תקדים במה שיכול להיראות כלחימה ביולוגית, גם אם לא מכוונת.

איור אצטקי של חולים באבעבועות שחורות

על פי ההערכות המודרניות, האבעבועות השחורות, השפעת, החצבת ומחלות נוספות הרגו עשרות מיליונים והשמידו עד 90% מאוכלוסיית היבשת המקורית תוך כ-100 שנים.

מאה של מגפות

המאה ה-19 הייתה ידועה מצד אחד בהתקדמותה הרפואית, שכללה פיתוח חיסונים ותרופות למחלות רבות מצד אחד, ומצד שני להתפרצות של מגפות רבות – בעיקר בשל המהפכה התעשייתית שהובילה למעבר המוני של בני אדם מהאזור הכפרי לערים.

בין השאר פרצו בערי אירופה מגיפות של שחפת, כולרה וטיפוס, שהרגו מיליונים, וגם הם – בעיקר השחפת, הפכו לחלק מהתרבות והספרות של המאה ה-19.

המגפה הגדולה האחרונה

יש שאומרים שהמאה ה-20 התחילה למעשה ב-28 ביוני 1914, כשהארכידוכס פרנץ פרדיננד, יורש העצר לאימפריה האוסטרו-הונגרית נרצח בסרייבו, והוביל למלחמת העולם הראשונה. אבל בנוסף לטבח הבלתי נתפש של המלחמה, אירוע נוסף שהגדיר את המאה כמאה מדממת היה מגפת השפעת הספרדית שפרצה בסיום המלחמה והובילה לבין 50 ל-100 מיליון מתים ברחבי העולם.

המגפה היכתה בשלושה גלים בין 1917 ל-1919, נעה יחד עם החיילים שנלחמו במלחמת העולם והובילה למוות של בין 3 עד 5 אחוזים מאוכלוסיית העולם.

בית חולים בקנזס מטפל בחולי השפעת הספרדית // צילום: המוזיאון האמריקני הלאומי בקנזס

המאה ה-20 גם הסתיימה במגפה – מגפת האיידס, שגבתה את חייהם של כ-30 מיליון בני אדם ברחבי תבל. דבר שגרם לכך שהמחלה הקטלנית לא טופלה כראוי בתחילה, היה הדעות הקדומות שליוו אותה. מכיוון שהמגפה התפשטה בתחילה בעיקר בקהילה ההומוסקסואלית, וגורמים שמרניים בממשל רייגן אף האמינו שמדובר בעונש כלפי הקהילה.

רק בסוף כהונתו של הנשיא, הוא הורה לרשויות במדינה לטפל בה, ומאז פותח קוקטייל תרופות שלא מסוגל, אמנם, לרפא את המחלה, אך מאפשר לאלה שנדבקו בווירוס לחיות חיים נורמליים, ואפילו למנוע הידבקות.

לא רק הקורונה

אמנם המאה ה-21 לא ידעה מגיפות בסדר גודל של המאות שקדמו לה, אך גם מול חלקן הקורונה מחווירה. המגפה הקשה ביותר במאה הנוכחית עד כה הייתה שפעת החזירים שפרצה בין 2009 ל-2010. על פי ההערכות, כתוצאה מנגיף השפעת הקטלני מתו בין 150 ל-575 אלף איש.

האם הקורונה תגיע למספרים תמותה שכאלה? כרגע נראה שלא, אך יש גורמים שמאמינים שסין מסתירה את נתוני ההתפרצות האמיתיים ואולי הקורונה תיזכר כמגיפה הגדולה של המאה ה-21, בהיסטוריה שנכתבה על ידי מחלות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר