הלימודים בבתי הספר ביום שישי יבוטלו?

משרד האוצר הצטרף להמלצת בנק ישראל • המהלך אמור לחסוך 250 מיליון ש' לכל יום, ויצמצם את הפער בין ימי החופשה של ההורים והתלמידים

הנוסחה לא מסובכת: יותר ימי חופש, פחות עבודה // צילום אילוסטרציה: Getyiimages

באיחור של כשנה, משרד האוצר מצטרף לבנק ישראל וממליץ לבטל את הלימודים בימי שישי. ביטול הלימודים ביום זה יחסוך למשק 250 מיליון שקלים ליום עבודה, אבל יחייב פתיחה של כל הסכמי העבודה הארציים והמגזרים ויעלה עשרות מיליארדי שקלים בשנה. במהלך יש קושי, כי "ימי השישי" במגזר הלא יהודי חלים בימים אחרים בשבוע.

המהלך יחייב את פתיחת הסכמי העבודה הקיבוציים, דבר שיחייב הסכמה של ההסתדרות הכללית, ארגוני וועדי המורים וחקיקה מקיפה בכנסת.

במשרד האוצר הסבירו את ההמלצה: בניגוד ליתר מדינות ה-OECD התלמידים בישראל לומדים שישה ימים בשבוע, בעוד עובדי ההוראה מועסקים חמישה ימים בשבוע בלבד. "מצב זה מוביל לעלייה בביקוש לעובדי הוראה, ובמקביל יוצר חוסר הלימה בין חופשות התלמידים לחופשות ההורים.

"בעוד שמרבית ההורים במשק מועסקים חמישה ימי עבודה בשבוע ולא מועסקים בימי שישי, התלמידים נמצאים בבית הספר בימי שישי, ומנגד - נעדרים מבתי הספר בימים רבים שהם ימי עבודה רגילים במשק, כמו בימי אסרו חג, חנוכה, השבוע שלפני חג הפסח, ימי חול המועד וכו'. אי התאמה זו מביאה למצב שבו הורים נדרשים להיעדר ממקום העבודה".

מדובר בפגיעה של ממש בפעילות הכלכלית במשק במועדים קבועים אלו. פגיעה זו מוערכת בכ-250 מיליון שקלים עבור כל יום כאמור. התאמת הימים שבהם התלמידים לא נמצאים בבית הספר לימים שבהם ההורים לא נמצאים במקום העבודה, תעלה את הכדאיות של ההורים להשתתף בשוק העבודה, תגביר את הפעילות הכלכלית במשק ואף תייעל את מבנה שבוע העבודה של עובדי ההוראה.

עובדי הוראה זכאים ל-96 ימי חופשה בהשוואה ליתר המועסקים במשק, לרבות עובדי מדינה אחרים, שזכאים לתשעה בלבד. לפי דו"ח של משרד האוצר שכר המורים ביחס למדינות ה-OECD אינו נמוך, אולם פערי השכר בין מורים ותיקים למורים מתחילים גבוה מאוד.

לפי נתוני האוצר, בחלק גדול מהשנה המורים נמצאים בחופשות: ביום כיפור יומיים, בפורים שלושה ימים, בחגי תשרי בספטמבר ואוקטובר תשעה ימים, בחודש דצמבר שישה ימים ובחודשים יולי ואוגוסט (החופש הגדול) - 54 ימים.

במערכת החינוך יש 128,596 מורים שמשתכרים בממוצע 12,848 שקלים. השכר החציוני של מחצית מהמורים גבוה מ-11,252 שקלים, כפול משהכר החציוני במשק – עוד לפני החופשות. עם זאת, מורים מחליפים מרוויחים פחות משכר המינימום - 4,496 שקלים. מורים ללא תואר אקדמי משתכרים 8,674 שקלים, מורים עם תואר ראשון מרווחיים 9,880 שקלים ומורים עם תואר שני מרוויחים 13,249 שקלים.

מנהלים בגני ילדים (1.7% מהמורים) מרוויחים בממוצע 18,569 שקלים. מנהלי חטיבות ביניים (0.4% מהמורים) מרוויחים בממוצע 21,470 שקלים. מנהלי בתי ספר (2% מהמורים) מרוויחים בממוצע 23,388 שקלים. מורים-מנכ"לים מרוויחים בממוצע 23,399 שקלים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר