"הרופאה שלי לא אמרה לי בזמן אמת, אבל ההערכה של הרופאים לגביי היתה שנותרה לי שנה לחיות. אבל היום, שלוש וחצי שנים אחרי, אין זכר לתאים הסרטניים בגוף שלי. סגרתי שנה ללא טיפול ואני נקייה לגמרי", אומרת אתי זהבי (57) ממעלה אדומים. ביום הבינלאומי למודעות למחלת הסרטן היא מציינת את ניצחונה על המחלה הקשה, ועברה לפרויקט החיים הבא שלה - הוצאה לאור של ספר שיתאר את הדרך שעברה.
לפני שלוש וחצי שנים היא יצאה למסע גיוס תרומות למימון טיפול בתרופה האימונותרפית קיטרדה, וסיפורה התפרסם במוסף לשבת של "ישראל היום". היא ציינה כי מדובר בקרב על חייה ממש: "כאם חד־הורית לילדה מתבגרת שצריכה אותי, אין לי את הפריבילגיה להרים ידיים".
זהבי, שהיתה אז מורה לאנגלית, אובחנה עם סרטן במעי הגס. היא עברה ניתוח להסרת הגידול אבל מייד לאחריו התגלו גרורות בכבד. בנוסף, גופה פיתח תגובה קשה לכימותרפיה, והטיפול התרופתי היה עבורה המוצא האחרון. לאחר שקיבלה את הטיפול במשך חצי שנה מכספי תרומות ומצבה השתפר, הסכימה קופת החולים שלה לממן עוד שנתיים של טיפול.
"הטיפול פשוט העלים את הגרורות. ה־PET CT שלי נקי לחלוטין. אין זכר למחלה. עכשיו בדיוק סגרתי שנה ללא טיפול ואני נקייה לגמרי. הרופאה שמלווה אותי, ד"ר איילה הוברט, עדיין נזהרת, כי היה לי סרטן מאוד אגרסיבי והיא קוראת לזה בינתיים רמיסיה. הייתי במקומות אפלים והיום כבר מעזים לדבר איתי על החלמה בעוד שנה". בעקבות מחלתה זהבי לא חזרה לעבודתה כמורה. היא עברה קורס קואוצ'ינג וכתבה ספר בשם "דיאלוגים עם הסרטן", שהפך לפרויקט הד סטארט, שעבורו היא מגייסת כעת תרומות לצורך הוצאה לאור.
שיעור גבוה יחסית
לקראת יום הסרטן הבינלאומי שיחול מחר, המצוין מדי שנה ברחבי העולם על ידי ארגון הסרטן הבינלאומי (ה־UICC), חשפו האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות את הנתונים המעודכנים ביותר על מחלת הסרטן. מהנתונים עולה כי מדי שנה מאובחנים בישראל כ־30 אלף חולי סרטן
חדשים. הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים יהודים הוא סרטן הערמונית, בעוד שבקרב גברים ערבים סוג הסרטן הנפוץ ביותר הוא סרטן הריאה (שיעור העישון בקרב גברים ערבים גבוה משמעותית). בקרב נשים מכלל האוכלוסייה היה סרטן השד השכיח ביותר.

סרטן ריאות // צילום אילוסטרציה: Geti Images
לדברי מירי זיו, סגנית יו"ר האגודה למלחמה בסרטן, "כולנו יכולים להפחית את התחלואה והתמותה מסרטן על ידי אימוץ אורח חיים בריא, הימנעות מעישון ומהשמנה, לצד ביצוע הבדיקות המומלצות לגילוי מוקדם". פרופ' ליטל קינן־בוקר, מנהלת המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות, ציינה כי סוגי הסרטן העיקריים, האחראים ליותר מ־50% מכלל מקרי התחלואה של גברים בישראל, היו דומים בקרב יהודים, ערבים ואחרים. גם בקרב נשים היה דמיון בסוגי הסרטן השכיחים.