שני מחקרים של מרכז המחקר והפיתוח (מו"פ) ערבה תיכונה וצפונית שפורסמו לאחרונה מוכיחים כי צמח השרביטן המצוי הקיים בארץ מסוגל לחסל 97 אחוזים מהתאים הסרטניים. עד כה, חוקרים רבים טענו כי מדובר בקוריוז והסיבה להחלמה הם הטיפולים הכימותרפיים, אולם ישנן עוד ועוד עדויות על סגולות המרפא של הצמח.
הציירת דורית ראשוני־מנדיל חלתה בסרטן השד לפני כ־12 שנים. היא עברה ניתוח להוצאת גידול, כימותרפיה והקרנות - ולמרות הזאת לא החלימה. כעבור שלוש שנים, בשל כאבי גב שמהם סבלה, היא נשלחה לצילום CT ובו התגלה גידול בכבד.
ראשוני-מנדיל, שחשה כי עולמה חרב עליה, החלה לקרוא ספרים ומחקרים על מחלתה. בעקבות זאת, היא שינתה את אורח חייה ותזונתה, עברה לתפריט שמבוסס בעיקר על אוכל נא וצרכה תוספי מזון טבעיים. כשהוטב לה החליטה ראשוני-מנדיל לכתוב ספר, וכך הגיעה לרופא מומחה מבית החולים הדסה עין כרם, שהמליץ לה, בין היתר, לשתות חליטה של שרביטן מצוי. לדבריה, כחודשיים לאחר מכן הגידולים בכבד נעלמו.
ספרה, "להפוך את כל האבנים", מביא את סיפורם של עשרות חולי סרטן מישראל שהחלימו ותיארו את השיטות שסייעו להם לגבור על המחלה. בשנת 2013, רועה הצאן מוחמד אבו־היימן מכפר טורה שליד ג'נין, העיד כי אחת הכבשים החולות שבעדר שלו הבריאה לאחר שאכלה מהשרביטן המצוי שגדל בחצר ליד ביתו.
בעקבות זאת, אבו־היימן, שהתמודד במשך תקופה ארוכה עם מחלת הסרטן, החל לצרוך את הצמח כחליטת תה, ולהפתעת רופאיו הוא החלים.
השרביטן המצוי // צילום: מו"פ ערבה תיכונה וצפונית
בישראל גדלים שני מינים נפוצים: השרביטן המצוי, הגדל בעיקר באזורי הר הנגב, השפלה, מישור החוף ובצפון, ורמת הגולן, והשרביטן הריסני, שנפוץ בעיקר באזור הר הנגב ודרומה ממנו עד הערבה הדרומית.
לאורך השנים, אף אחד לא הצליח להוכיח את סגולותיו - עד למחקרים שבוצעו במו"פ ערבה.
הסגולה שבתמצית
ד"ר ריבקי אופיר ממו"פ ערבה תיכונה וצפונית, חוקרת צמחים מדבריים במטרה לאתר חומרים מיטיבים לאדם. היא בחנה עם צוות מומחים את צמח השרביטן הריסני, שגדל בנחל פארן, בתחנת המחקר "יאיר" של מו"פ ערבה. לאחר שהצוות הצליח לזקק 100 מ"ג של תמצית הצמח, ובתום דילול, הועבר החומר למבחנות שהוכנסו בהן תאי סרטן מסוג לימפומה של עכברים. לאחר כמה ניסויים, התברר שתמצית הצמח הצליחה לחסל 50-40 אחוזים מתאי הסרטן. בניסויים שנעשו בהמשך עם כמות גדולה יותר של החומר - התברר שחוסלו 97 אחוזים מהתאים הסרטניים.
לדברי חיים חזן, שאמון על טכניקות המיצוי בתחנת המחקר, הצלחת המחקר אינה רק בעצם העלמת התאים הסרטניים כמעט לחלוטין, אלא בעקביות שבין השימוש בשרביטן להצלחת הטיפול.
"בכל פעם שהוספנו כמות כפולה, תאי הלימפומה ירדו במחצית מכמותם. הקשר הליניארי קריטי לכל מחקר", אמר חזן.
תוצאות מחקר זה ומחקרים חדשים נוספים ניתן יהיה לראות במסגרת התערוכה החקלאית הגדולה בישראל שתתקיים במו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית, תחנת 'יאיר' בחצבה בט"ו בשבט-חג האדמה והחקלאות, בתאריכים 12-13.2.2020.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו