דיווח: כוננות גבוהה ביחידות הטילים הבליסטיים של איראן

לפי פרסום ב"ניו יורק טיימס", בארצות הברית זיהו מוכנות גוברת ברחבי המדינה • לא ברור אם מדובר בהיערכות לקראת תקיפה אמריקנית נוספת

לא ברור אם מדובר בהיערכות לתקיפה נגד יעדים אמריקניים // צילום: אי.אף.פי // לא ברור אם מדובר בהיערכות לתקיפה נגד יעדים אמריקניים // צילום: אי.אף.פי ,
לא ברור אם מדובר בהיערכות לתקיפה נגד יעדים אמריקניים // צילום: אי.אף.פי // לא ברור אם מדובר בהיערכות לתקיפה נגד יעדים אמריקניים // צילום: אי.אף.פי

לפי פקידים אמריקנים, סוכנויות ביון בארצות הברית זיהו במוצאי שבת כי יחידות טילים בליסטיים של איראן עברו לכוננות גבוהה ברחבי המדינה. בעקבות כך, טראמפ הזהיר כי לארצו יש בנק מטרות של 52 יעדים איראניים, במידה שהרפובליקה האסלאמית תתקוף. כך דווח הבוקר (ראשון) ב"ניו יורק טיימס".

גורמים אחרים ששוחחו עם העיתון, אמרו כי לא ברור אם איראן מפזרת את יחידות הטילים הבליסטיים כדי למנוע תקיפה אמריקנית נוספת, או שמדובר בהיערכות לתקיפה של טהרן נגד יעדים אמריקניים.

הדיווח התחקה אחר קורות ההחלטה סביב חיסולו של מפקד כוח קודס קאסם סולימאני. בעוד פקידים בכירים טענו כי תקיפת המל"ט נועדה כדי למנוע תקיפות עתידיות, גורמים אחרים הטילו ספק לגבי הרציונל שמאחורי התקיפה. לפי גורמים בממשל, מזכיר המדינה מייק פומפאו וסגן הנשיא מייק פנס, היו שניים מהקולות הבולטים שתמכו בפעולה.

"מחלוקת בממשל על חיסול סולימאני"

בימים הכאוטיים שהובילו לחיסול של מפקד כוח קודס, בכירים בצבא האמריקני הניחו את האופציה לחסל אותו. באותו זמן, החיסול נחשב לתגובה הקיצונית ביותר לפעולות האיראניות בעיראק. כזכור, לאחרונה הותקף בסיס משותף לכוחות אמריקניים ועיראקיים. אזרח ארצות הברית שעבד כקבלן במדינה נהרג וחיילים בבסיס נפצעו.

בכירים אלה לא חשבו שהנשיא דונלד טראמפ יבחר באופציה הזו. לפי הדיווח ב"ניו יורק טיימס", גם לאחר פיגוע ה-11 בספטמבר הציעו בפנטגון הצעות למבצעים "בלתי סבירים", כדי לגרום לאופציות אחרות להיראות הגיוניות יותר. בנוסף, לפי פקידים במחלקות המדינה וההגנה בארצות הברית, אופציית חיסול סולימאני נדחתה בתחילה ב-28 בדצמבר. במקום, אושרה תקיפה נגד הבסיס של גדודי חיזבאללה בעיראק. כזכור, בעקבות פעולה זו, החלה הסתערות של פעילים פרו-איראניים לעבר השגרירות האמריקנית בבגדד.

תמך בתקיפה // צילום: רויטרס

לפי בכירים בפנטגון, התפנית בבית הלבן הגיעה רק בחמישי האחרון, כשטראמפ החליט לחסל את מפקד כוח קודס ועורר בהם תדהמה. לטענת בכיר שצוטט ב"ניו יורק טיימס", טראמפ קיבל את ההחלטה על רקע מחלוקת בממשל בנוגע למשמעותו של זרם מידע מודיעיני חדש. 

מידע זה נגע לאיומים על שגרירויות וקונסוליות אמריקניות ואישים צבאיים בסוריה, בעיראק ובלבנון. לפי אותו מידע, סולימאני סיים סיור במדינות אלה, ותכנן תקיפה מיידית שהייתה עלולה להביא למותם של מאות בני אדם. גנרל מארק א. מיילי, יו"ר המטות המשולבים בצבא ארצות הברית, אמר בשישי כי היה מדובר בעניין של ימים או שבועות, כשנשאל לגבי מועד הפיגוע האיראני, מבלי לפרט על כך. הוא הדגיש כי המידע היה "ברור וחד משמעי".

לעומת זאת, כמה פקידים הביעו ספקות לגבי הרציונל שבחיסול סולימאני, שהיה אחראי למותם של חיילים אמריקנים רבים לאורך  שנים. לפי פקיד בממשל, המידע המודיעני לא היה יותר מ"יום שני רגיל במזרח התיכון". לטענתו, מסעותיו של סולימאני היו דבר שבשגרה. אותו גורם תיאר את המידע בדבר תקיפה איראנית כדליל, ואמר כי לא היה מדובר באיום מיידי. עוד טען הבכיר כי לארצות הברית היה מידע על חילופי מסרים בין המנהיג העליון באיראן חמינאי לבין סולימאני, לפיהם לא ניתן אישור לתקיפה כזו, ומפקד כוח קודס התבקש להגיע לטהרן לצורך דיונים, לפחות שבוע לפני מותו. 

מזכיר ההגנה מארק אספר וגנרל מיילי סירבו להגיב למאמר ב"ניו יורק טיימס". עם זאת, הדוברת של מיילי אמרה, מבלי לפרט, ש"כמה מהתיאורים של המקורות הם שקריים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר