לאחר המתנה ארוכה: אסדת לווייתן פועלת

אחרי מאבקים ממושכים של התושבים, הזרמת הגז יצאה לדרך • בארות הגז נפתחו בשעות הלילה ובהמשך תיפתח פעולת הנישוב • ההליך יימשך כ-8 שעות

לוויתן // צילום: אלבטרוס

לאחר מספר עיכובים, פעולת הקידוח באסדת "לווייתן" החלה הבוקר (שלישי). זאת לאחר שהמשרד להגנת הסביבה עידכן אמש כי חברת נובל אנרג'י עמדה בכל התנאים הסביבתיים המקצועיים של המשרד. 

במשרד ציינו כי אין כל הנחיות מיוחדות לציבור ביום זה, וכי "ההשפעה על איכות האוויר באזור החוף מול האסדה צפויה להיות נמוכה. אין כל מקום או הנחיות לפינוי תושבים ולפי חוות הדעת של כל המומחים, לא צפוי כל סיכון לציבור בעת הנישוב".

מעט לאחר שהאסדה החלה לפעול קרס היישומון לניטור זיהום אוויר של המשרד להגנת הסביבה עקב עומס. לפניית "ישראל היום" השיבו במשרד: "אנו מטפלים מול הספק. כל התוצאות בזמן אמת נמצאות באתר המשרד, במערך ניטור אוויר ארצי ומשדרות אונליין. האפליקציה היא רק אמצעי נוחות שהושק בגרסת בטא". לקראת השעה 9:45 בבוקר שבה האפליקציה של המשרד להגנת הסביבה לפעילות. 

מחאת התושבים שהתפנו מבתיהם // צילום: שומרי הבית 

במקביל לתפעול האסדה, שיירה של תושבי האזור החלה להתפנות ברכבים פרטיים ובאוטובוסים. המתפנים נשאו שלטי מחאה עליהם רשום: "מפוני עוטף לוויתן", וחלקם היו חבושים מסיכות גז – התרסה על פליטת חומרים מזהמים כתוצאה מהנישוב באסדה.  

נכון לשעה 9:40 נמסר מהמשרד להגנת הסביבה כי "ריכוזי הבנזן אשר נמדדים בתחנות הניטור בשעה זו דומים לריכוזי הרקע בשבועות האחרונים". 

עוד נמסר: "בשעות הבוקר נושבת רוח דרומית דרום מזרחית לאורך החוף, אשר הסיעה את המזהמים מהאסדה צפונה וצפון -מערבית מעל הים במקביל לקו החוף. בהתאם לכך ריכוזי הבנזן אשר נמדדו בתחנות הניטור היו נמוכים ונעו בין 0.32 – 1.21 מק"ג/מ"ק. בשעות אלו לא נשבה רוח מהאסדה אל החוף, ולפיכך ריכוזים אלו אינם קשורים לתהליך הנישוב באסדה". 

בחברת נובל אנרג'י אישרו ל"ישראל היום" כי סגן הנשיא ביני זומר יהיה נוכח באזור בעת הליך הנישוב. זומר יפקח על ההליך, ונוכחותו אמורה גם לשדר מסר מרגיע לתושבי האזור החוששים כי הליך הנישוב נושא בצידו זיהום חריג.  

כיתות ריקות בזכרון יעקב לאחר התפנות תושבי האזור 

בשלב הנוכחי ייפתחו שתי הבארות הראשונות, מתוך ארבע בארות המאגר, ויוזרם מהן לראשונה גז טבעי לאסדת הטיפול. במסגרת פעולת הנשיבוה  ידחוס הגז הטבעי בהדרגה חנקן בצנרת, ולאחר מכן ינושבו חנקן וחנקן מעורב בגז באמצעות מתקן ייעודי שבקצה זרוע האסדה. סך כל הפעילות צפויה לארוך כשמונה שעות.

בסוף השבוע או בתחילת השבוע הבא יבוצע הסבב השני של הנישוב: שתי הבארות הנותרות ייפתחו גם הן. יצוא הגז למצרים צפוי להתחיל במהלך חודש ינואר.

במצרים ממתינים

בית המשפט והמשרד להגנת הסביבה קבעו כי אין ממש בטענות של הרשויות המקומיות וחלק מהארגונים הירוקים בדבר זיהום חריג. על פי חברת נובל, מודל פיזור המזהמים "מעיד באופן חד־משמעי" שתוספת הפליטה על החוף כתוצאה מתהליך הרצת האסדה, ביחס למצב ההתחלתי שלפני הפעלתה, "צפויה להיות מזערית". 

מדובר בריכוז שלכל היותר יגיע ל־0.135 מיקרוגרם לקוב - "ריכוז נמוך משמעותית מערך הסביבה והיעד היממתי לבנזן הקבוע" שעומד על 3.9 מיקרוגרם לקוב. כלומר, כ־3% בלבד.

במצרים ממתינים לקבל את הגז הטבעי באמצעות צינור קצא"א כבר בשבועיים הקרובים. לפי ההסכם יסופקו למצרים 7BCM גז טבעי מדי שנה למשך 15 שנים, ולירדן תסופק חצי מהכמות הזו. 

עוד בנושא:

ביהמ"ש המחוזי: לעצור את הרצת אסדת לוויתן

החלטה סופית: הותרה הפעלת אסדת הגז לווייתן

פרשת אסדת הגז לווייתן: בית המשפט ביטל את צו הביניים שניתן נגד הפעלת המתקן

חוף הכרמל: הקרב על האסדה

מלבד זאת, חברת החשמל היא אחת הלקוחות הגדולים, לצד לקוחות פרטיים של המאגר. 

הירידה במחירי החשמל שתחל מחר, הביאה בחשבון, בין היתר, את המחיר הנמוך שתשלם חברת החשמל על הגז הטבעי מלוויתן. 

הרשויות המקומיות באזור הודיעו כי הלימודים באזור ייערכו כרגיל, ואין כל הוראת פינוי. 

איגוד ערים שרון־כרמל והמשרד להגנת הסביבה יבצעו ניטור רציף מתחנות הפזורות במרחב. למרות זאת עמותת "שומרי הבית", שמובילה את המאבק נגד האסדה, מאיצה בתושבים להתפנות מהאזור ולערוך בשעות הנישוב הפגנה מול בניין הקריה בתל אביב תחת הכותרת "מתפנים מעוטף לוויתן, הפגנת ענק בתל אביב". 

אנשי העמותה הוסיפו כי "הנישובים הם רק ההתחלה, ועכשיו עוד יש לנו התראה מראש. צריך לעצור את הרעלת האסדה". 

מנגד, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה גיא סמט אמר לאחרונה בנוגע לפעולת המחאה הצפויה: "אל תברחו לתל אביב, שם יותר מזוהם. תישארו בחוף הכרמל".

ילד מפגין נגד נישוב אסדת לוויתן מול קריית ממשלה, היום // צילום"

יוני ספיר, יו"ר "עמותת "שומר הבית", מסר: "המשרד להגנת הסביבה שם עצמו לחוכא ואיטלולא וכמגנה של התעשייה בישראל. לא זו בלבד שלא כפה על נובל אנרג'י לנשב ברוח מזרחית, אלא גם לא נתן כל התראה על הנישוב הקטן הראשון- על אף הפצרות חוזרות ונשנות של התושבים, היה זה שפנה באישון לילה לשופט בבקשה להקדים את הדיון בדחיפות- משל היה בעל עניין כלכלי בפעילות האסדה, לא דרש מנובל אנרג' לפרסם התראות לנישובים אלא רק לאחר לחץ ציבורי כבד, לא דרש מנובל אנרג'י דיווחים לגבי תקינות מכשיריה אלא רק שעות לפני נישוב מתוכנן, אישר פרסום מועד נישוב בסוף שבוע- בניגוד מוחלט להנחיה שלו עצמו, אישר פרסום מועד נישוב על אף שנובל אנרג'י לא עמדה בתנאים שהגדיר- בניגוד חריף להצהרות מפורשות שלו עצמו ועוד... לכל אורך הדרך אזרחי ישראל נדהמים לגלות שאין בממשלת ישראל גורם שיגן על חייהם ועל הסביבה. פלא שיש חוסר של צל צלו של אימון מצד תושבי ישראל במשרד הזה?"

 

בהכנת הכתבה השתתפו דן לביא, דניאל סיריוטי ועדי חשמונאי 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר