עשרת הסרטים הטובים של 2019

לאורך השנה מסקר כתבנו בהוליווד עשרות פרמיירות של סרטים, פסטיבלי קולנוע נחשבים ואת טקסי הפרסים הגדולים ביותר • מה הסרטים שהוא הכי אהב השנה?

עשרת הסרטים הטובים של 2019

במשך כל השנה כתבנו בהוליווד דודי כספי, מבקר פסטיבלים, פוקד את טקסי הפרסים הגדולים (כן, גם את האוסקר) ומגיע לכל אירוע הוליוודי נחשב. כעת הגיע הזמן לסכם את כל רשמיו מהשנה החולפת, עם רשימת הסרטים של 2019 שאסור לכם לפספס בשום פנים ואופן. זה לא אנחנו אמרנו, זה הוליווד אמרה.

10."ג'וג'ו ראביט", במאי: טייקה וואטיטי (עולה בארץ ב-16/1)

אחד התרחישים ההזויים ולא בהכרח מזמינים לכאורה בסרט שזכה לתשומת לב רבה בפסטיבלים של הסתיו (וקטף את פרס חביב הקהל בטורונטו), סאטירה במרכזה ילד גרמני במהלך מלחמת עולם השנייה שרוצה להיות הנאצי הטוב ביותר ונעזר בחברו הדמיוני, גרסה היתולית של אדולף היטלר. אחרי הרמת הגבה הראשונית מדובר בסרט חביב למדי בשילוב טוויסטים בעלילה, סקרלט ג'והנסון נהדרת אחת בתור אמו של הילד ושלל דמויות מוקצנות שמקלילות את הסיפור ומדגישות את הגאונות של היוצר וואטיטי ("ת'ור: ראגנארוק") המגלם את היטלר.

9."היו זמנים בהוליווד", במאי: קוונטין טרנטינו

מכתב האהבה של טרנטינו לאהבה הגדולה שלו (לצד דניאלה פיק), עולם הקולנוע והקסם שאבד להוליווד הישנה והטובה. על פניו הסרט קודם כשיצא בדיוק 50 שנה אחרי רצח של השחקנית שרון טייט בהריון מתקדם על ידי הכת של צ'ארלס מנסון, אלא שעלילה זאת נדחקה הצידה לטובת סיפורו של כוכב קולנוע בדיוני אותו מגלם ליאונרדו דיקפריו ועוזרו הצמוד, אותו מגלם בראד פיט, המתקיים בשכנות תרתי משמע למאורעות האמיתיים. התסריט אמנם לוקה בחסר וזועק ליותר בשר, אבל אין עוררין ליופי הנוסטלגי שטרנטינו השפריץ בקסם רב.

8."האירי", במאי: מרטין סקורסזה

אי אפשר להישאר אדישים לקאמבק המהולל של סקורסזה עם דה-נירו, פאצ'ינו ופשי לז'אנר האקשן הגנגסטרי הודות לתקציב מנופח מנטפליקס. אלא שאובייקטיבית קשה לפזר מחמאות מופרזות לסרט שאורכו שלוש וחצי שעות, משופע סטריאוטיפים מאפיונרים של הקהילה האיטלקית-אמריקנית, האגדה האורבנית סביב ג'ימי הופה ויותר מידי מתיחת זמן מסך גרגרני ומעייף, כולל על חשבונה של זוכת האוסקר אנה פאקווין שמשרבבת רק שבע מילים. מועדון הבנים המיושן חי ובועט כאילו רפורמות חברתיות לא קרו בעולמנו, אבל לסקורסזה כנראה מותר.

7."פורד נגד פרארי", במאי: ג'יימס מנגולד

דרמת מירוצים מספקת ומהנה בכיכובם של זוכי האוסקר כריסטיאן בייל ומאט דיימון, המגלמים שני אנשים אמיתיים שסייעו למפעל המכוניות האמריקני לנסות ולהדביק את הפער מול פרארי האיטלקיים בזירת מכוניות המירוץ, בתיבול אמריקנה של פעם וסצנות מצולמות בצורה נהדרת של אקשן על גלגלים. הנאה צרופה, חד וחלק.


לקריאת הביקורת על "פורד נגד פרארי" לחצו על התמונה // צילום: מתוך הסרט

6."אומה של ילד אחד", במאיות: ננפו ואנג וג'יילינג ז'אנג

העשייה הדוקומנטרית הנהדרת ממשיכה להתעצם מידי לשנה, הפעם בסרטן של שתי היוצרות שיוצאות למסע בכפרים נידחים בסין וטיפול רגיש ורך בצדדים המכוערים והקשים של המדיניות שכפתה סין על אזרחיה לאורך ארבעה עשורים כדרך להשתלט על קצב הילודה ולמנוע אסון דמוגרפי כלכלי. נורת אזהרה ביחסי שלטון ואנושיות.


צילום: מתוך הסרט

5."הפרידה", במאית: לולו ואנג (עולה בארץ ב-23/1)

סרטה הקטן והדובר מנדרינית ברובו של ואנג ובכיכובה של אחת התגליות הלוהטות בהוליווד בשנתיים האחרונות, הראפרית והשחקנית אקוואפינה, הוא סיפור קטן על משפחה ועל מסורת של יראת כבוד שלא ממש נשמעת סבירה אל מול המערב המתוקן והישיר. משפחתה של בילי, צעירה ניו יורקית, שהיגרה לפני שנים מסין מוצאת עצמה שבה למולדת לאחר שמתברר כי הסבתא חולה בסרטן סופני ללא ידיעתה. הביקור הוא בתירוץ של חתונה משפחתית מאולצת, הכל כדי לאפשר למשפחה להיפרד בדרכה מבלי להסב צער ושברון לב מכביד לסבתא.


צילום: יח"צ, מתוך הסרט

4."ג'וקר", במאי: טוד פיליפס

בצילה של המפלצת דורסת הקופות מארוול, מוכרחים להוריד את הכובע בפני יציאה קולנועית מרשימה בכיכובו של הנבל האולטימטיבי מבית DC קומיקס, הג'וקר. התחרות לרגעים משכיחה למרבה הצער את החותם של הטרילוגיה של כריסטופר נולאן, לרבות הופעתו זוכת אוסקר של הית' לדג'ר המנוח בתור הג'וקר ואחרי הפרשנות הקודמת של ג'ק ניקולסון המופלא (ואף מילה על הביזיון של ג'ארד לטו ב"יחידת המתאבדים"), מרביץ חואקין פיניקס תצוגת משחק לפנתיאון ותענוג קולנועי דווקא מהאיש שחתום על סרטי "בדרך לחתונה עוצרים בווגאס".

3."סיפור נישואים", במאי: נוח באומבך

אחרי ההקרנות הראשונות של דרמת הגירושין בכיכובם של סקרלט ג'והנסון ואדם דרייבר המדויקים קמו מבקרים רבים שכינו את הסרט כ"קרמר נגד קרמר" של סוף שנות ה-2010. בלדה לסיפור אהבה שנגמרה, הדיון שהעלילה מעלה בנוגע למונוגמיה וכיצד גם ההיפסטרים הכי בוהמיינים לא חסינים בפני הקרב המשפטי המכוער שמזמנת סיטואציה טעונה כזו, עם ילד קטן באמצע – כל אלה מעניקים לסרט מקום של כבוד בפני עצמו בזכות הדיאלוגים החשופים והנטועים במציאות שמלווים את הדמויות המתרחקות בקווים מקבילים ונוגעות יותר ויותר לליבנו.


לקריאת הביקורת על "סיפור נישואים" לחצו על התמונה // צילום: באדיבות נטפליקס

2."1917", במאי: סם מנדס (עולה בארץ ב-2/1)

ויזואלית זהו אחד מסרטי המלחמה הטובים שאי פעם נעשו, הודות לוירטואוזיות המרהיבה של הצלם הותיק רוג'ר דיקינס, במה שמדמה וואן שוט לאורך יממה; שני חיילים בריטים נשלחים אל החזית מול גרמניה כדי להעביר מסר שימנע מערכה בלתי נמנעת לכאורה. שני עשורים אחרי שפרץ בענק עם "אמריקן ביוטי" זוכה האוסקר, מדובר בפנינה קולנועית נוספת מבית היוצר של מנדס, עם משחק מצוין של השחקן העולה ג'ורג' מק'קיי בתפקיד הראשי ופאתוס של כמה פשוט ככה מורכב בשליחות של חיל זוטר שלפחות ברמה הקרייאיטיבית שיחק אותה בגדול.


לסקירת ביקורות על "1917" לחצו על התמונה // צילום: מתוך הסרט

1."פרזיטים", במאי: בונג ג'ון הו

לא היה סרט יותר עשיר ומספק השנה מאשר "פרזיטים" זוכה פסטיבל קאן, תסריט מבריק ומלא הומור, סאטירה חברתית נוקבת במעטה של נוכלות מחושבת, דרמה, מתח, אימה ומכל הבא ליד שהופך את מוקד ההתרחשות בדרום קוריאה לכה לא רלוונטי ורלוונטי מאוד לכל אזרחי העולם. הסיפור נסוב סביב משפחה החיה באשפתות העוני משתלטת בשיטתיות ומניפולציה על חייה וביתה של משפחה עשירה, אך החוצפה ספק נואשות חסרת בושה היא זו שבעוכריה ומסבכת אותה מהר מאוד. סרט גדוש בכל טוב וחובת צפייה אם פספסתם השנה.


לקראית הביקורת על "פרזיטים" לחצו על התמונה // צילום: מתוך הסרט

ראויים לציון: "נשים קטנות" גרסת 2019 שמפגיש שוב בין הבמאית גרטה גרוויג לאחת השחקניות הצעירות והמבטיחות ביותר סירשה רונן בפרשנות מעט מתאמצת להיות מיוחדת לרומן המשפחתי-נשי של לואיזה מיי אלקוט; "צעצוע של סיפור 4" שהוכיח שלפחות בסדרת סרטים אחת פיקסאר מפליאה בכל המשכון מחדש; ו"יום יפה בשכונה" על עיתונאי היוצא בעקבות גיבור תכניות הטלוויזיה לילדים המיתולוגי מיסטר רוג'רס, אותו מגלם טום הנקס, בסרט שהיה מצליח לבלוט אלמלא הסרט התיעודי המעולה שיצא רק בשנה שעברה על רוג'רס עם שבחים מכל עבר.

2010-2019 | מסכמים עשור:

• תוכניות הטלוויזיה המביכות של העשור

• אלבומי העשור של כתבי "ישראל היום"

• עידן הבינג': הסדרות הגדולות של העשור

• סיפורי האהבה הגדולים של העשור

• בחנו את עצמכם: מה לא קרה?

• 20 הסרטים הגדולים של העשור

 

• כל התרבות, הרכילות והבידור - עכשיו באינסטגרם!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר