קרחון דנמן שבאנטרקטיקה. יקטוף את התואר במקום הנמוך ביותר בעולם? // צילום: אי.פי.איי

כבר לא ים המלח: התגלה המקום הנמוך בעולם

מחקר קרחונים באנטרקטיקה העלה ממצא מפתיע: קניון יבשתי קטף את התואר "המקום הנמוך בעולם" • מה עומקו ובכמה מטרים הוא עוקף את ים המלח?

פגיעה בגאווה הלאומית? תגלית חדשה במסגרת חקר קרחונים באנטרקטיקה מאיימת להסיר את הכתר מים המלח, שעד כה נחשב למקום הנמוך ביותר בעולם ולפני מספר שנים אף התמודד על התואר אחד מ"שבעת פלאי תבל".  

צילום: אריק דנינו

מדובר בקניון יבשת, המצוי מתחת לקרחון המכונה "דנמן" ביבשת אנטרקטיקה, שלטענת החוקרים הנקודה הנמוכה ביותר שלו מגיעה ללא פחות מ-3.5 קילומטרים מתחת לפני הים. ים המלח, כזכור, נמצא כ-400 מטרים "בלבד" מתחת לפני הים. 

התגלית המרעישה הוצגה בכנס הסתיו של האגודה הגיאופיזית האמריקנית על ידי ד"ר מתיו מורלינגהם, חוקר באוניברסיטת קליפורניה שחקר את היבשת במשך שש שנים באמצעות כלי סקירה מתקדמים בתחום המכ"ם ומכשירי מדידת פני השטח. במקביל פורסמה התגלית בכתב העת המדעי  Nature Geoscience. 

ים המלח. כבר לא? // צילום: דודו גרינשפן 

המחקר שמבוצע בשטחי יבשת אנטרקטיקה בעל חשיבות רבה בעקבות השאלה המטרידה חוקרים רבים - כמה מהר עלולים הקרחונים לגלוש אל תוך הים במקרה של התחממות גלובלית של כדור הארץ. במסגרת המחקר מבוצע מיפוי של תוואי השטח מתחת לקרחונים, זאת על מנת לראות כמה הם יציבים ותומכים בקרח שמעליהם. . 

ההדמיה שנעשית מהחלל ועל ידי סונארים, גלי מיקרו ומכ"מ מיוחד, הביאה לתגלית המפתיעה של "הנקודה הנמוכה בעולם", תגלית שהמדענים אפילו לא שיערו שימצאו.  

עוד בנושא: 

הראשון בהיסטוריה: חצה את אנטרקטיקה לבדו וללא סיוע 

תופסים גובה במקום הכי נמוך 

"כשהגענו לנקודה הזו מתחת לקרחון דנמן הנתונים לא הסתדרו לנו. השתמשנו בנתונים הכי מעודכנים וביכולות הכי מתקדמות למיפוי השטח, והתוצאות לא היו הגיוניות. חקרנו את הבעיה הזו כמה חודשים, עד שהבנו שהבעיה היא לא בנתונים שלנו אלא בצורת השטח שמתחת שהיא עמוקה ושונה ממה שהערכנו מראש במודלים. ככה גם הגענו בקניון הזה לנקודה הכי עמוקה שלו", סיפר בהתרגשות החוקר.   

הפשרת הקרחונים באנטרקטיקה. סכנה לאנושות?  // צילום: משה שי 

נתון מעודד שהתגלה במחקר קשור לקרחונים הגדולים של מזרח היבשת, המזינים את ים רוס. היה חשש כי במקרה של התחממות הקרחונים יגלשו לים במהירות ויעלו את המפלס של האוקיינוסים בכדור הארץ, אולם בבדיקות התברר כי הרכס ההררי שמתחת לקרחונים בנוי כך שהוא אוחז בהם ומונע מהם גלישה. כלומר,  מדובר במקום יציב שיכול להגן על קרחוני הענק מגלישה ושבירה לים, ובכך הוא מקטין את הסכנה הנשקפת מהתחממותם. 

עם זאת, המצב פחות טוב במערב יבשת אנטרקטיקה, באזור ים אדמונסן, שם קרחון ענק - גדול יותר מבריטניה - חשוף לים כמעט ללא מכשולים, והמשמעות היא  ששינוי במזג האוויר עלול ליצור בו סדק ולגרום לגלישתו לים, על כל ההשלכות הנובעות מכך.  

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו