משרד הבריאות מציע לילדי כיתות ב' ג' ו-ד' להתחסן נגד שפעת במסגרת בתי הספר, אבל ההיענות של ההורים לחיסון נמוכה ומעט תלמידים מתחסנים. בשנת הלימודים החולפת נרשמה ירידה של 5-10% בשיעור הילדים שחוסנו לשפעת. בכיתות ב' חוסנו 45% מהתלמידים (לעומת 55% לפני שנתיים), בכיתה ג' שיעורם ירד ל-36% בלבד ובכיתה ד' התחסנו פחות משליש מהתלמידים - 30.5%
.
כך עולה מדו"ח של משרד הבריאות שמסכם את שירותי הבריאות שניתנים לתלמידים בבתי הספר על ידי אחיות בריאות התלמיד.
במשרד הבריאות מדגישים שהחיסון הוצע ליותר מ-90% מהתלמידים, אבל כאמור בין חצי לשני שלישים מהתלמידים לא התחסנו. "הסיבות לאי מתן החיסון הם בעיקר סירוב הורים. ישנה חשיבות להמשיך בפעילות ההסברה גם לשנת הלימודים תש"ף", מצוין בדוח. הנקודה המעודדת היא ששיעור ההתחסנות בשכבות גיל אלו גבוה כיום בערך פי חמישה מאשר בשנים שטרם הכנסת החיסון לבתי הספר.
בשנה החולפת כנראה על רקע התפרצות החצבת עמד שיעור ההתחסנות הארצי נגד המחלה בקרב תלמידי כיתות א' הגיע ל-97.8%, שיעור שיא בחמש השנים האחרונות.
החיסון שזוכה לפופולריות הכי נמוכה (מלבד השפעת) הוא החיסון נגד וירוס הפפילומה, הגורם לסרטן צוואר הרחם בקרב בנות ולסרטן הלוע בקרב בנים. רק 58.8% מתלמידי כיתות ח' חוסנו במנה אחת (החיסון ניתן בשתי מנות ברווח של חצי שנה ביניהן). מדובר בעלייה לעומת השנתיים הקודמות בהן חוסנו 52.1% ו-54.7% מהתלמידים.
החיסון מעורר התנגדות בקהילות דתיות מכיוון שהוא מגן מפני נגיף העובר ביחסי מין. ב-21% מהמקרים ההורים סירבו למתן החיסון, וב-18% מהמקרים בתי הספר עצמם סרבו לאפשר את ההתחסנות.
כך למשל באזור ירושלים שיעור המתחסנים עומד על 21% בלבד, כשליש מהשיעור הארצי. בירושלים 67.4% מהתלמידים לא מחוסנים בשל סירוב של בית הספר לתת את החיסון.
שירותי בריאות התלמיד כוללים חיסונים, בדיקות ראיה, שמיעה, גדילה וחינוך לבריאות. למרות ביקורת ארוכת שנים השירות שניתן על ידי אחיות משרד הבריאות הופרט ברובו וניתן על ידי אחיות המועסקות בחברת נטלי באזורים חיפה, ירושלים ונתניה, על ידי אחיות המועסקות בחברת פמי במרכז ובתל אביב. לפני שנים בודדות הוחזר השירות לידי אחיות משרד הבריאות באשקלון ובאזור הדרום והצפון, בין היתר על רקע מחסור חריף בכוח אדם באזורים האלו.
עם זאת, התוצאות באזורים אלו נמוכות יחסית בהשוואה לאזורים שבהם השירות ניתן על ידי חברות פרטיות. שיעור כיסוי חיסון טטנוס דיפתריה ופוליו בכיתה ח', ומנה שניה של חיסון (רק 1.8% מהתלמידים בדרום מחוסנים בשתי מנות בחיסון זה), בדיקות סקר להערכת גדילה בכיתות א' ו-ז' במחוז דרום, נמוך בהשוואה לכיסוי הארצי. באשקלון השיעור של בדיקות ראיה בכיתה ח' והערכת גדילה בכיתה ז' נמוך בהשוואה לכיסוי הארצי, ורק 18% מתלמידי כיתות ג' בנפת אשקלון חוסנו לשפעת, מחצית מהשיעור בכל הארץ.
במשרד הבריאות מציינים שבמחוז הדרום יש חוסר גדול באחיות וקושי ניכר לאייש משרות. מוריה אשכנזי, יו"ר חטיבת אחיות בריאות הציבור בהסתדרות האחיות: "אחיות בריאות הציבור הן הנדבך הראשון שעומד במטרה למנוע התפרצות מחלות ולתת רפואה מונעת. התפרצות החצבת נמנעה בזכות אחיות בריאות הציבור. הן אלו שנקראו למשימה ועבדו 12 שעות ביממה כולל בערבי חג וחול המועד ובזכותן הגענו לכך שההתפרצות בישראל נעצרה. לפני שלוש שנים היו 1227 אחיות בריאות ציבור וטיפות חלב. משרד האוצר לא מוסיף תקנים והביא אותנו למצב שבן יש 900 אחיות.
החוסר הוא עצום. האחיות שעובדות בדרום ובאשקלון מוסטות מטיפת חלב לבית הספר ועובדות מעל ומעבר תוך פגיעה בטיפות חלב. האוצר האחראי לפגיעה בתינוקות, פעוטות ותלמידי בתי הספר שהם דור העתיד שלנו" ד"ר מיכל שטיין, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות ומניעת זיהומים במרכז הרפואי הלל יפה ויו"ר החוג הישראלי למחלות זיהומיות בילדים: "חיסונים הינם הדרך היעילה ביותר למניעת מחלות, נגיף הפפילומה גורם לסוגי סרטן שונים, בנשים וגברים גם יחד, וכן התמרה טרום סרטנית ויבלות חרוטיות. יעילות החיסון כנגד מחלות אלו מצוינת, ולאחר ניסיון של מתן מאות מיליוני מנות, הוא נמצא בטוח ביותר. החיסון שניתן החל מהשנה הנוכחית הוא רחב טווח יותר מזה שהיה קיים עד כה.
ניתן להסביר את הירידה בחיסון השפעת בכך שמאמץ שירותי הבריאות הוסט בתקופה המקבילה לחיסון החצבת. חיסון ילדי בתי הספר כנגד שפעת הוא בעל חשיבות רבה, שכן בנוסף למניעת מחלה זו אצלם, הוא צפוי להקטין את ההיקף של התפרצות השפעת העונתית בכלל".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו