גרג מונרו הוא לא שחקן האן.בי.אי היחיד שהגיע בקיץ האחרון ליורוליג, הוא אפילו לא היחיד שנבחר בעשירייה הראשונה בדראפט ובחר להגיע בשנים האחרונות לאירופה, אבל הוא כן הבכיר מבין אלה שעזבו את הליגה הטובה בעולם ונסעו ליבשת הישנה.
ישנם לא מעט שנבחרו במקומות גבוהים בדראפט, אבל לא התרוממו לקריירה מקצוענית משמעותית ולכן "ירדו" לאירופה. אצל מונרו הסיטואציה שונה לחלוטין.
הסנטר פתח בצורה מצוינת את קריירת האן.בי.אי וסיפק כמה עונות מוצלחות, שבהן סומן כאחד הגבוהים הטובים בליגה. חמש עונות שיחק בקבוצתו הראשונה דטרויט, בארבע מהן קלע בספרות כפולות ונחשב לאחד הריבאונדרים המצטיינים בליגה. ב־2015 החתימה אותו מילווקי באקס על חוזה לשלוש שנים תמורת 50 מיליון דולר.
אחרי עונה ראשונה טובה אצל הבאקס, משהו במערכת היחסים בין מונרו למאמן ג'ייסון קיד נפגם ובכל עונת 2016/17 הוא לא פתח בחמישייה אפילו פעם אחת. מכאן החלה הצלילה. מקיץ 2017 הוא החליף חמש קבוצות, באחת מהן (בוסטון) שיחק פעמיים ובאחת (פילדלפיה) שיחק שלושה משחקים בלבד.
"חלש מחוץ לקשת"
"מונרו הוא קורבן של השינויים שקורים באן.בי.אי בשנים האחרונות", טוען בן פיקמן מ"ספורטס אילוסטרייטד", "הקבוצות מחפשות שחקנים גבוהים שיכולים לשחק על קשת השלוש ולרוץ את המגרש. מונרו תמיד היה שחקן מיומן מתחת לסלים, אבל חלש בקליעה מחוץ לקשת (זרק רק 17 שלשות בכל הקריירה; י"מ). כמו שזה נראה, פשוט לא היה לו מקום בליגה בעונה הזו, אז הוא נאלץ לעבור לאירופה".
גם ההגנה החלשה של מונרו עמדה לו לרועץ. למרות ממדי גופו הגדולים - 2.11 מ', משקל של יותר מ־120 ק"ג ומוטת ידיים עצומה של 2.19 מ' - כמעט בכל הקבוצות שבהן שיחק, הרייטינג ההגנתי של הקבוצה היה נמוך בצורה משמעותית בדקות שלו על המגרש, ובאף עונה הוא לא הגיע לממוצע של חסימה למשחק.
בקיץ הוא חתם בבאיירן מינכן בניסיון להתניע מחדש את הקריירה. כבר שנה שלישית ברציפות שהבווארים מביאים שחקנים מוכשרים עם קריירה בנסיגה, ולא מצאו את מקומם באן.בי.אי. קדמו לו דריק וויליאמס וג'ארד קנינגהאם.
מונרו. יצליח לחזור למעלה? // צילום: אי-אפ-איי
"מובן שזה סיכון להחתים שחקן כמו מונרו שמעולם לא שיחק באירופה והרוויח מיליונים בקריירה שלו", מסביר העיתונאי רוברט הויזל מהמגזין הפופולרי Big, "מבחינה תקציבית באיירן לא יכולה להרשות לעצמה להביא כוכבים שכבר הצליחו ביורוליג, אז היא מביאה שחקנים מוכשרים שנמצאים בירידה ורוצים לחזור חזרה למעלה".
פיקמן אכן סבור שהצלחה ביורוליג, שנחשבת לליגה השנייה הטובה בעולם, יכולה להחזיר את מונרו ושכמותו לאן.בי.אי. "כמובן שהכושר שהם יהיו בו בחלק האחרון של העונה יהיה פקטור חשוב, אבל יש הרבה דוגמאות, כמו אקפה אודו שזכה באליפות עם פנרבחצ'ה וחזר. זה מה שיכול לקרות גם עם מונרו, אולי בתפקיד דומה למה שהיה לו בעונה שעברה, כשהוא יעלה לדקות ספורות פה ושם".
מקצועית, באיירן קיבלה עוד מאותו דבר. למרות הכישלון בשנים האחרונות, מונרו לא שינה שום דבר. בהתקפה הוא מספק 13.1 נקודות בממוצע ביורוליג, יותר מכל חבריו לקבוצה, אבל על הגנה אין עדיין מה לדבר.
למרות היתרון הפיזי המשמעותי על פני רוב יריביו ביורוליג, ממוצע החסימות שלו עומד על 0.9 למשחק. אולי גם בגללו, באיירן היא קבוצת ההגנה השלישית הכי גרועה במפעל (מתוך 18) עם ממוצע ספיגה של 83.3 נקודות. בעונה שעברה החזיקו הבווארים בהגנה העשירית בטיבה ביורוליג (מתוך 16) עם ממוצע ספיגה של 80 נקודות.
הערב יפגוש מונרו שני שחקנים עם מטרה זהה לשלו - לתת עונה טובה במדי מכבי ת"א ולחזור לאן.בי.אי - טאריק בלאק וקווינסי אייסי. הם לא מוכשרים כמוהו ולא מחזיקים ברזומה עשיר כמו שלו, אבל בשונה ממנו, מצטיינים גם בצד השני של המגרש.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו