צאצאים של עובדי כפייה בצבא הונגריה יקבלו פיצויים

תיקון לחוק המקומי יזכה את הצאצאים בפיצוי חד־פעמי בסך 1,000-300 יורו ובפנסיה חודשית בגובה עשרות יורו • רק בעלי אזרחות הונגרית יקבלו את הקצבאות

יהודים שהועסקו בעבודות כפייה בהונגריה, צילום: ארכיון יד ושם

תיקון לחוק ההונגרי שהתקבל בשנה שעברה והסדיר את הטיפול בחיילי צבא הונגריה שנהרגו או נפצעו במהלך שירותם, לרבות יהודים שגויסו כדי לעסוק בעבודות כפייה במהלך מלחמת העולם השנייה, מרחיב כעת את מעגל הזכאים לטיפול על ידי משרד ההגנה ההונגרי. 

התיקון לחוק מאפשר לשארים מדרגה ראשונה, ובכלל זה אישה, בן או בת של יוצאי צבא הונגריה, שנפצעו, חלו או נהרגו במהלך שירותם, לקבל פיצוי מממשלת הונגריה. מדובר בפיצוי חד־פעמי של 1,000-300 יורו, ובנוסף פנסיה חודשית בגובה עשרות יורו. 

ההערכה היא כי כ־50 אלף יהודים גויסו כחיילים לצבא ההונגרי במלחמת העולם השנייה והועסקו בעבודות כפייה, מתוכם נהרגו 43-40 אלף איש. 

"42 אלף מהם נרצחו, או מתו בגלל התנאים הקשים" // צילום: ארכיון יד ושם

עו"ד אורי אילש, בן של עובד כפייה, שנרתם לנושא ומציע ייעוץ והדרכה על הזכויות, הבהיר כי החוק חל רק על אזרחי הונגריה, כלומר רק על שארים מדרגה ראשונה של עובדי הכפייה, שהם בעלי אזרחות הונגרית, ללא קשר למקום מגוריהם. 

עוד הוסיף כי "שירות העבודה היה גוף במשרד המלחמה ההונגרי שאליו הופנו מגויסים שהצבא לא היה מעוניין בהם, כדי שיועסקו ב'עבודות סיוע'. בפועל, שימש הארגון כדי לגייס גורמים שהיו מושא לעוינות השלטון, לעבודות כפייה, בראש ובראשונה יהודים. כ־42 אלף מהם נרצחו על ידי מפקדיהם או מתו בתנאים הקשים ששררו". 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר