המשבר בטקסטיל: ועדת הכספים הזמנית הצביעה הצבעה הצהרתית על החזרת המכס על יבוא טקסטיל מחו"ל ל־6%. קודם לישיבת ההמשך שקיימה ועדת הכספים הזמנית, תעשייני הטקסטיל הזהירו כי "ענף הטקסטיל קורס. המשמעויות הכלכליות של חודש רכישות האונליין בפתח ('נובמבר השחור'), וממשלת ישראל אדישה". התעשיינים דרשו להעלות את שיעור המכס ל־12%.
ההסכמה ההצהרתית של ועדת הכספים הזמנית חסרת ערך, מכיוון שללא ממשלה חדשה קבועה, הוראת השעה, במסגרת "נטו הוזלות", שתוקפה היה אמור לפוג ב־31.12.2019 ואשר הורידה את שיעור המכס מ־6% ל־0%, תישאר בעינה ולא יהיה אפשר לבטלה - עד שתוקם ממשלה חדשה.
אם הכנסת תפזר את עצמה ותלך לבחירות בפעם השלישית השנה, לא יהיה אפשר לבטל את תקנות המכס הנוכחיות, או נכון יותר - הפטור ממכס, עד להחלטת ממשלה חדשה שתוקם, שמן הסתם לא תהיה מחויבת להחלטה זו.
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, קיים דיון המשך מהשבוע שעבר במשבר הטקסטיל ופיזר הבטחות ואופטימיות, אבל גם הוא יודע שכרגע "אין כיסוי להבטחות". גפני אמר בפתח הדיון: "אני רוצה להתחבר למכתב של משרד הכלכלה ולהסכים למה שהוא אומר, ולהוסיף את העניין של בדים לא ארוגים. דיברתי עם שר האוצר. אם נתחבר למשרד הכלכלה, נוכל לעלות על דרך המלך, שאיתה אנחנו יכולים להתקדם".
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני // צילום ארכיון: אורן בן חקון
ח"כ אורלי לוי אבקסיס מהעבודה־גשר אמרה: "אנחנו צריכים לדעת שיש לנו הוצאות נוספות בארץ יותר מאשר למדינות היבוא, ויש את היבוא באינטרנט, לכן לדעתי יש לתת פטור עד 75 דולרים גם לתוצר המקומי". ח"כ אבי ניסנקורן מכחול לבן, המכהן כיו"ר הוועדה המסדרת של הכנסת, הוסיף: "תמיד האוצר לוקח את הצד של היבואנים, זה עקבי. אי אפשר כל דבר להביא לקיצוניות, זה מכריע בסופו של דבר את התעשייה".
בדיון בוועדת הכספים בנושא "סיוע כלכלי דחוף לענף הטקסטיל בישראל", התאחדות בעלי המלאכה והתעשייה המייצגים ענף הטקסטיל הציעה שורה של הקלות, שלדבריה ימנעו סגירת מפעלים נוספים ופיטורי עובדים.
נציגי הענף הציעו לקבוע שיעור מכס של 12% על יבוא טקסטיל מארצות שלישיות, וזאת בהתייחס למוצרים שעדיין קיים לגביהם ייצור מקומי משמעותי. עוד הציעו סיוע בהכוונה מקצועית להתמחות במוצרי נישה והישענות על יתרון בתחום הטכנולוגי, שיבטיחו קבלת ערובות טובות להבטחת התעסוקה בעתיד, לשדרוג ולשיפור מפעלי טקסטיל.