לרגל חודש המודעות למאבק בסרטן הריאות, הציגה האגודה למלחמה בסרטן נתונים חדשים לגבי המחלה הקטלנית. זהו הסרטן הקטלני ביותר ואחד השכיחים בקרב גברים ונשים: 2965 חולים חדשים אובחנו עם סרטן הריאות בשנת 2016 בישראל, כאשר כשני שליש מהם (64%) הם גברים. עם זאת, מספר החולות מזנק ב-2% מדי שנה ושיעור הגברים החולים ירד בחצי אחוז מדי שנה בשני העשורים האחרונים (אך ורק בקרב הציבור היהודי, בציבור הערבי אין כל שינוי). כך עולה מנתונים עדכניים שמפרסמים באגודה למלחמה בסרטן ובמרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות. בחודש נובמבר מצוין חודש המאבק בסרטן הריאות בישראל ובעולם.
עוד עלה מהנתונים כי עיקר הסיכון לחלות במחלה הוא בקבוצות הגיל המבוגרות (70 ומעלה), כאשר הסיכון בגברים גבוה בהרבה מאשר בנשים.
צילום: האגודה למלחמה בסרטן
בשנת 2016 היו שיעורי המחלה ביהודים: 28.2 חולים חדשים לכל 100,000 איש בגברים, ו-14.7 בנשים; בערבים היו מדדי ההיארעות המקבילים 49.7 בגברים ו-7.7 בנשים.
גם השנה תדון ועדת סל התרופות על הכללה בסל של בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן הריאות. הבדיקה, שנקראת CT בעוצמה נמוכה, הוכחה כמפחיתה תמותה מסרטן הריאה ב-26% בגברים וב-40% בנשים, ובעלת שיעור תוצאות חיוביות כוזבות נמוכות במיוחד.
כפי שפורסם בחודש שעבר ישנה עלייה מסוימת בהישרדות מהמחלה, ככל הנראה הודות לשיפור דרכי הטיפול ולטכנולוגיות חדשניות.
סרטן הריאות מתגלה לרוב בשלב מתקדם וגרורתי, ולמרות זאת נרשמה עליה בהישרדות בגברים יהודים מ-15% הישרדות לחמש שנים בקרב מי שאובחנו לפני 20 שנה ל-21% בקרב מי שאובחנו בשנים 2007-2011. בקרב נשים יהודיות נרשמה עליה של 10% בהישרדות החולות מ-23% ל-33%. עם זאת, במגזר הערבי לא נראתה עלייה, ואם נראתה מדובר בעלייה שאינה מובהקת.
בכלל, שיעור התמותה מסרטן הריאות הוא הגבוה ביותר מבין סוגי הסרטן בקרב גברים בישראל (24.1 אחוז מכלל הפטירות מסרטן), אך נמוך משמעותית ביחס למדינות הOECD-..
מירי זיו, סגנית יו"ר האגודה למלחמה בסרטן: "עישון סיגריות הוא גורם הסיכון המוביל והקריטי ביותר להתפתחות סרטן הריאות. הסיכון של מעשנים לחלות בסרטן הריאות גדול פי 20 מאשר בקרב הלא מעשנים, ופער זה גדל ככל שמעשנים יותר סיגריות. חשוב לדעת כי אדם המפסיק לעשן מפחית באופן משמעותי את הסיכון לחלות. בקרב ציבור הגברים, שם חלה ירידה בשיעורי העישון, אנו צופים גם בירידה בשיעורי המאובחנים בסרטן הריאות. אני קוראת לציבור הרחב, ובעיקר לצעירים ובני נוער, הימנעו מההרגל הממכר והממית".
דנה פרוסט, מקדמת בריאות באגודה למלחמה בסרטן: "בשנה האחרונה אנחנו רואים עלייה בשימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב בני נוער וצעירים בישראל ובעולם. על פי מחקרים אנו יודעים כי ההתמכרות לסיגריות אלקטרוניות חזקה יותר מההתמכרות לסיגריות רגילות, וכי היא יכולה להוות שער כניסה לשימוש במוצרי עישון אחרים. האגודה למלחמה בסרטן רואה חשיבות עליונה במניעת התחלת שימוש במוצרי עישון בקרב בני נוער וצעירים, על מנת למנוע תחלואה ומקרי מוות עתידיים מסרטן הריאות. הצעד שנמצא יעיל ביותר הוא העלאת המיסוי על מוצרי עישון, המהווה אסטרטגיה מרכזית להפחתת מקרי המוות מסרטן ולמניעת התחלת עישון בקרב צעירים. נכון להיום, המס אינו חל על סיגריות אלקטרוניות ויש למסות את הסיגריות האלקטרוניות כמו שאר מוצרי עישון. בריאות הציבור בעתיד תלויה בצעדים שיינקטו היום".