עם חיסולו של מנהיג דאעש במבצע האמריקני בתחילת השבוע, עלתה מיד השאלה לגבי זהות מחליפו. לעת עתה, המועמד הבולט הוא קצין עיראקי לשעבר בשם עבדאללה קרדאש. אלא שעכשיו נשאלת השאלה האם הוא בכלל נותר בחיים.
לפי הערכות שונות, הבחירה בעבדאללה קרדאש המכונה "הפרופסור", נובעת בין היתר מהשם שיצא לו כאיש האכזרי והקיצוני שבצמרת ארגון הטרור האסלאמיסטי.
לאחרונה נמסר בהודעה של סוכנות הידיעות הרשמית של דאעש, "אעמאק", כי אל-בגדדי מינה את קרדאש לאחראי המבצעים באוגוסט השנה, מה שסימן אותו כנראה כיורש.
קרדאש, שנודע גם בשם חאג' עבדאללה אל-ג'עפרי, נולד בתל-עפר, עיירה בעלת רוב סוני בעיראק. בזמן שלטונו של הרודן סדאם חוסיין הוא התגייס לצבא ובהמשך אף הפך לקצין.
בשנת 2003, נאסר קרדאש באשמת חברות בארגון אל-קאעידה. את מי שיהיה מנהיג דאעש, אל-בגדדי, הכיר הקצין לשעבר בשהותם יחד בבית הכלא בוכא. מדובר במתקן שניהלו כוחות של ארצות הברית לאחר ההשתלטות על עיראק.
עם שחרורו מבית הכלא, קרדאש החל לשמש בתור קאדי בבית הדין השרעי הכללי של אל-קאעידה. בעת הפיצול מאל-קאעידה העולמי, הוא הצטרף לשורות דאעש תחת פיקודו של חברו מבית הכלא. כעת, לאחר מותו של אל-בגדדי, קרדאש הפך לכאורה לדמות הבכירה בארגון הטרור. ואולם, מעט מאוד ידוע על מקום הימצאו.
למרות דברים אלה, מקורות ערביים ציטטו מומחים בענייני דאעש, הסבורים שהודעת הסוכנות "אעמאק" הייתה מזויפת. לטענת המומחים ג'וואד תמימי והשאם אל-האשמי, גורמי מודיעין מעיראק מעריכים שקרדאש מת. הם הדגישו שבתו שעוכבה על ידי המודיעין העיראקי וקרובי משפחתה, אישרו כי הוא מת עוד בשנת 2017.
נפגשו בבית המאסר. אל-בגדדי // צילום: אי.אף.פי
בנוסף, המומחים הבהירו כי קרדאש לא היה יכול בכל מקרה לעמוד בראש הארגון, שכן הוא ממוצא תורכמאני שחסר ייחוס לשבט קורייש, ממנו יצא הנביא מוחמד. זאת, בניגוד לאל-בגדדי שהתיימר להיות הח'ליף של העולם המוסלמי, ובעל שורשים משבט קורייש.
על פי הערכות בכלי תקשורת ערביים, המאבק על מנהיגות הארגון יתנהל בין בכירים בעיראק, בתוניסיה ובסעודיה.
כך למשל, מועמדים נוספים להחלפת אל-בגדדי הם אבו עות'מאן אל-תוניסי ואבו סאלח אל-ג'זראווי, המכונה גם חאג' עבדאללה. אבו עות'מאן עומד בראש המועצה המייעצת לדאעש, שמופקדת גם על החקיקה. באשר לעבדאללה, הוא בעל אזרחות סעודית ועומד במה שמתואר כוועד הפועל בארגון הטרור.
יחד עם זאת, מומחים מעריכים ששני הבכירים יתקשו לקחת את שרביט ההנהגה, מכיוון שאינם מגיעים מהסניפים העיראקיים או הסוריים, המהווים את מוקד הפעילות של דאעש. אם כן, משמעות עלייתם לכס ההנהגה - תהיה פיצול של ארגון הטרור.
למרות המועמדים השונים, מומחים מעריכים שהוואקום בהנהגת ארגון הטרור לא תשפיע על פעילותו בשל המבנה המנהלי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו