שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

מחאה יהודית בגרמניה: ״לא לתת למרקל את פרס הרצל״

הקהילה היהודית זועמת על ההחלטה להעניק לקנצלרית את הפרס היוקרתי • נקודות הביקורת נוגעות בין היתר להענקת מימון לגופים תומכי BDS

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל // צילום ארכיון: רויטרס  ,
קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל // צילום ארכיון: רויטרס

הקהילה היהודית בגרמניה מגדילה את המחאה והביקורת על החלטת הקונגרס היהודי העולמי להעניק בסוף החודש לקנצלרית גרמניה, ד״ר אנגלה מרקל, את הפרס היוקרתי על שם מנהיג התנועה הציונית וחוזה מדינת היהודים, תאודור הרצל.

הפרס, המוענק מדי שנה לאישים ה״פועלים לקדם את רעיונותיו של הרצל ליצירת עולם בטוח וסובלני יותר עבור העם היהודי״, הוענק בעבר למשפחת רוטשילד, לסופר ניצול השואה וחתן פרס נובל לשלום אלי ויזל, לסגן נשיא ארה״ב לשעבר ואחד המועמדים הדמוקרטיים לנשיאות ארה״ב ג׳ו ביידן. השנה החליט הקונגרס היהודי העולמי להעניק בטקסים נפרדים את הפרס החשוב לשתי נשים: הקנצלרית מרקל, שתקבל את הפרס במינכן, ושגרירת ארה״ב לשעבר באו״ם, ניקי היילי.

גרמניה: מהומות והפגנות ניאו נאציות נגד זרים // צילום: רויטרס

עם זאת, מאז היוודע הכוונה להעניק למרקל את הפרס, נשמעת בקרב הקהילה היהודית בגרמניה ביקורת נוקבת על ההחלטה לכבד את הקנצלרית וקריאות להחרים את מעמד טקס הענקת הפרס הסיבה לכך היא השינוי שחל בשנים האחרונות בעמדותיה של מרקל כלפי ישראל, תמיכתה בהסכם הגרעין עם איראן, והתחושה הגוברת בקרב יהודי גרמניה שהממשלה בברלין אינה מטפלת באופן הולם באיום האנטישמי הגובר עליהם מצד מהגרים ערבים ומוסלמים, מעלימה עין מחומרת הבעיה ומתנה סיוע לארגונים יהודיים ב״דיאלוג״ עם ארגונים מוסלמים.

בין נקודות הביקורת המושמעות כלפי מרקל: המשך מסורת ההצבעה הגרמנית נגד ישראל במוסדות האו״ם ובגופים בינלאומיים, המשך הענקת מימון ממשלתי גרמני לארגונים תומכי BDS ודה-לגיטימציה לישראל, סירובה של ממשלת גרמניה לאסור פעילות ארגון חיזבאללה, הגדלת התמיכה הפיננסית הגרמנית באונר״א ללא כל התניה בהפסקת ההסתה נגד ישראל, התמיכה הפומבית שמרקל הביעה בארבע חברות הקונגרס הדמוקרטיות בעלות העמדות האנטישמיות והאנטי-ישראליות, והתכחשות הממשלה הגרמנית לממדי התקיפות האנטישמיות מצד מהגרים ערבים ומוסלמים. 

יש גם המזכירים את התנגדותה הקולנית של ממשלת גרמניה להחלטות הממשל הגרמני להכיר בירושלים כבירת ישראל ובריבונות הישראלית על רמת הגולן.

הסופר והפובליציסט היהודי הפופולרי, הנריק ברודר, פרסם מאמר חריף בו הוא שואל: ״על מה מקבלת מרקל את הפרס? על כך שהנציג שלה באו״ם ובמועצת הביטחון נמנע בהצבעות אנטי ישראל ובכך, למעשה, תומך בהן? על כך שאותו פקידון משווה בין התקפות הטילים של החמאס על אזרחים ישראלים להרס בתים בידי ישראל? על כך שהיא לא רק נמנעה להעביר את שגרירות גרמניה מתל אביב לירושלים, כפי שעשתה ארה״ב, אלא כעל הנראה פעלה לשכנע מדינות אחרות שלא לעשות כן?״.

הפגנות תמיכה בארגון ה-BDS בברלין // צילום: אי.פי.איי

סימונה הופמן, מנהלת האנסמבל המוזיקלי ״גשר״ בפרנקפורט, קראה לכל המוזמנים לנהוג כמותה וכבעלה, מבכירי ארגון ״בני ברית״ בגרמניה ולהחרים את הטקס: ״הענקת הפרס החשוב למרקל מפחיתה מערכו ומערכה של ניקי היילי, שראויה יותר מכל לקבל את הפרס״.

ד״ר רלף קורנצכנר, סגן יו״ר מועצת התיאום של הארגונים הלא-ממשלתיים הפועלים נגד אנטישמיות בגרמניה, מוסיף בציניות בהקשר לשחרורו ממעצר של מבקש המקלט הסורי, שניסה לתקוף בסכין בערב שישי האחרון את השומרים בבית הכנסת הגדול לשעבר של ברלין: ״אני חושב שהענקת הפרס למרקל מוצדקת. לזכותה ולזכות האנשים סביבה ייאמר, שהם תורמים לעלייה של יהודים מגרמניה לישראל. על נתוני הצלחה שכזו לא יכול היה הארגון הציוני בגרמניה לחלום מאז תום מלה״ע השנייה. וזו רק ההתחלה. רבים הסיכויים שהודות למדיניות הנוכחית גרמניה תהיה ׳יודנריין׳ (נקייה מיהודים)״.

יצוין כי מרקל קיבלה בעבר כעשרים פרסים ותוארי כבוד מארגונים ומוסדות יהודיים וישראליים ואת ״עיטור הנשיא״ ממדינת ישראל, רובם לפני החלטתה לפתוח את גבולות גרמניה להגירה המונית מהמזה״ת וגל האנטישמיות שהציף את גרמניה מאז

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר